Η ιστορία του παγωτού σε ένα μουσείο

ΧΑΛΑΡΑ ,

Η γειτονική Ιταλία μας έχει χαρίσει πολλές από τις καθημερινές μας γευστικές απολαύσεις, αλλά το παγωτό είναι η γλυκιά αμαρτία που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη!

Ένα νέο μουσείο έξω από Μπολόνια έρχεται να μας ξεναγήσει στην αναδρομή της δημιουργίας του ιταλικού gelato, από την πρώιμη ενσάρκωση του ως παγωμένη λιχουδιά για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες μέχρι το κλασσικό πλέον καροτσάκι σε κάθε γωνιά της Ιταλίας.

Το μουσείο άνοιξε στην έδρα της εταιρίας Carpigiani που ιδρύθηκε στην Μπολόνια το 1946 και η οποία «διδάσκει» την τέχνη του παγωτού σε περισσότερες από 100 χώρες. Είναι το πρώτο μουσείο στον κόσμο που περιγράφει την πλήρη ιστορία, τον πολιτισμό και τη γνώση του παγωτού και ελπίζει να διαδώσει το παγωτό σε όλο τον κόσμο.

Η αφήγηση της ιστορίας του παγωτού ξεκινά από τον 11ο αιώνα με την αραβική συνταγή για σορμπέ ρόδι η οποία ευθύνεται για τη γέννηση του παγωτού στην Ιταλία 500 χρόνια αργότερα. Οι ρίζες του ανιχνεύονται στην ισχυρή οικογένεια των Μεδίκων στη Φλωρεντία. Σύμφωνα με την ιστορική επιμελήτρια του μουσείου Luciana Polliotti, το παγωτό όπως το ξέρουμε σήμερα εφευρέθηκε από τον Cosimo Ruggieri που ήταν αλχημιστής και αστρολόγος της Αικατερίνης των Μεδίκων τον 16ο αιώνα.

Η πορεία του παγωτού στον 20ο αιώνα καταγράφεται με πλήθος φωτογραφικών ντοκουμέντων, βίντεο με συνεντεύξεις από τεχνίτες παγωτού και μια συλλογή από διαφημιστικές μακέτες και αφίσες της εταιρείας από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της μέχρι σήμερα.

Η επίσκεψη καταλήγει στην αίθουσα γευσιγνωσίας, όπου εκπαιδευτές παγωτού αναπαράγουν τις σύγχρονες εκδόσεις συνταγών του 19ου αιώνα: σορμπέ φράουλα και βατόμουρο από συνταγή του 1822 και γρανίτα καφέ που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1854. Όσοι πιστοί του gelato, μπορείτε να παρακολουθήσετε ακόμα και ένα σύντομο μάθημα στο εργαστήριο και να φτιάξετε το δικό σας παγωτό ή ένα πιο εντατικό μάθημα διάρκειας τεσσάρων ωρών.

Σχετικά Άρθρα

Έχει Άγιο... γλύτωσε 2 φορές από βέβαιο θάνατο...(Photo)

Δείτε την Ιταλίδα καλλονή που γλίτωσε και από σεισμό και από ναυάγιο...

10 ταινίες που οι ηθοποιοί έκαναν (όντως) σεξ

Όχι δεν σε γελάνε τα μάτια σου, σε κάποιες ταινίες οι ηθοποιοί έκαναν όντως σεξ!

Το ψάχνει κανείς ??? Το ευχόμαστε !!!

Βρέθηκε σήμερα το πρωί τρομαγμένο αρσενικό χωρίς λουρί στην Αρτέμιδος. Τώρα κινείται στην bp της Γαλατσίου.