Οι άντρες ή οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο στο κρύο;

ΥΓΕΙΑ ,

Ποιο από τα δύο φύλα είναι πιο ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες; οι άνδρες ή οι γυναίκες; Μέχρι σήμερα όλοι πίστευαν ότι πιο ανθεκτικοί είναι οι άνδρες, αφού θεωρητικά έχουν μεγαλύτερο σωματικό όγκο, περισσότερη μυϊκή μάζα και υψηλότερο μεταβολισμό από τις γυναίκες. Ωστόσο την θεωρία αυτή, έρχεται να ανατρέψει μία νέα έρευνα.

Μέχρι τώρα τα επιστημονικά ευρήματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν ξεκάθαρα και έτσι πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα η οποία μελέτησε 219 εθελοντές όλων των ηλικιών και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πρωτοφανές: Διαπιστώθηκε ότι η μέση σωματική θερμοκρασία των γυναικών ήταν κάπως υψηλότερη από ό,τι των ανδρών (36,5° έναντι 36,3° Κελσίου), ωστόσο οι γυναίκες είχαν πιο κρύα χέρια (30,6° έναντι 32,2° Κελσίου).

Η «δυσαρμονία» αυτή ενδέχεται να υποδηλώνει ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένη ικανότητα συντήρησης της σωματικής θερμότητας, ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα ζωτικά τους όργανα όμως οι επιστήμονες εξηγούν, ότι εν τέλει το φύλο δεν αποτελεί εν τέλει καθοριστικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα του ατόμου στο κρύο.

Εν τούτοις, η μειωμένη ροή αίματος (άρα και η μειωμένη θερμοκρασία) στα άκρα των γυναικών θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι κρυώνουν περισσότερο, παρόλο που η μελέτη δεν έδειξε κάτι τέτοιο.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες κατά τις οποίες άνδρες και γυναίκες βυθίστηκαν σε κρύο νερό. Η αντίδραση του σώματος στο κρύο διαπιστώθηκε ότι εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και το σωματικό λίπος, και όχι από το φύλο.

Παράλληλα την κατάσταση περιπλέκουν και άλλες μελέτες οι οποίοι έχουν δείξει πως η αντίδραση των γυναικών στο κρύο μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τις φάσεις του έμμηνου κύκλου, κατά τον οποίο μεταβάλλεται η θερμοκρασία του γυναικείου σώματος.

Λαμβάνοντας υπόψιν λοιπόν ότι η αντοχή στο κρύο τεκμηριωμένα εξαρτάται από πλήθος παραγόντων (όπως η διατροφή, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η κλιμακτήριος, το κάπνισμα, ακόμα και η κόπωση) οι ειδικοί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τελικά παίζει ρόλο το φύλο.

 

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )