Οι κίνδυνοι για την σεξουαλική μας υγεία από τα sex shops

ΥΓΕΙΑ ,

Στην εποχή μας, πολλοί άνδρες και γυναίκες επισκέπτονται τα «ερωτικά μαγαζιά» (sex shops) για να διευρύνουν τα σεξουαλικά τους ενδιαφέροντα, να πειραματιστούν πάνω στη σεξουαλική τους ζωή, αλλά και να βρουν λύση στα σεξουαλικά τους προβλήματα.

Συχνά, άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ή πρόωρη εκσπερμάτιση, γυναίκες με δυσκολία στη διέγερση και τον οργασμό, καταφεύγουν εκεί ελπίζοντας ότι θα βρουν τη γρήγορη και εύκολη λύση που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή. Κι αυτή τους η επιλογή ουσιαστικά τους απαλλάσσει από την αμηχανία, το άγχος της έκθεσης στον ειδικό, αλλά και της αποδοχής του προβλήματός τους.

Ωστόσο, πολλά από τα βοηθήματα που υπόσχονται να δώσουν λύσεις σε σεξουαλικά προβλήματα (διάφορα σκευάσματα ή κρέμες που προσφέρουν καλύτερη στύση ή αυξάνουν την ερωτική επιθυμία) δεν έχουν επιστημονική εγκυρότητα και μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Όμως υπάρχουν κι εκείνα που όντως μπορεί να δώσουν μεγαλύτερη ποικιλία στο σεξ.

Και βέβαια, είναι θεμιτό για τα ζευγάρια να δοκιμάζουν καινούριες εμπειρίες μέσω εσωρούχων, βοηθημάτων ή άλλων εξαρτημάτων. Όταν όμως η σεξουαλική τους ζωή περιορίζεται στην αποκλειστική χρήση αυτών των βοηθημάτων, τότε ίσως να αποτελεί δείγμα κάποιας δυσλειτουργίας στη σεξουαλική τους ζωή.

Επιπλέον, η αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων μπορεί να γίνει εθιστική, κάτι που σίγουρα δεν βοηθάει στη διατήρηση μιας αρμονίας. Ακόμα και η αναζήτησή τους από νεαρά άτομα μπορεί να υποκρύπτει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία ή και παρέκκλιση. Στις σεξουαλικές παρεκκλίσεις μπορεί να περιλαμβάνονται διαταραχές όπως ο φετιχισμός, η παρενδυσία, ο εθισμός στο πορνό κ.ά.

Η αλήθεια είναι βέβαια αυτή που αναφέραμε και προηγουμένως: οι περισσότεροι καταφεύγουν στα συγκεκριμένα μαγαζιά, είτε για να εμπλουτίσουν τη σεξουαλική τους ζωή, είτε για να «θεραπεύσουν» κάποιο σεξουαλικό τους πρόβλημα. Τα βοηθήματα, όμως, δεν αποτελούν οριστική λύση. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην υπάρχει φόβος απέναντι στον ειδικό, αλλά το αντίθετο, μια επίσκεψη πρέπει να αποτελεί πρόκληση προκειμένου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα απασχολούν ένα ζευγάρι.

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει πολύ; Εκείνοι που πειραματίζονται και δοκιμάζουν τις φαντασιώσεις τους -με τη συγκατάθεση φυσικά και της/του συντρόφου τους-, ενδεχομένως να απολαμβάνουν καλύτερο σεξ και να νιώθουν γενικά πιο ικανοποιημένοι και δημιουργικοί μετά από τη διαφορετική εμπειρία που βιώνουν.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )