Δεν φαντάζεστε πόση ζάχαρη τρώμε και δεν το ξέρουμε!!!

ΥΓΕΙΑ ,

Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που δεν μπορούμε να αποφύγουμε πλέον καθώς βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα. Από το ψωμί, τους χυμούς του εμπορίου, τα μπισκότα, τα ντόνατς, τις πάστες, τις σοκολάτες, τις σάλτσες όπως η κέτσαπ και κάθε άλλο επεξεργασμένο τρόφιμο που συναντάμε στο εμπόριο μέχρι και τα γάλα.

Νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση της ζάχαρης, δόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εξάλειψη της παχυσαρκίας και των συνοδών προβλημάτων υγείας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι άνθρωποι τρώνε πάρα πολλή ζάχαρη και θα πρέπει άμεσα να μειώσουν την πρόσληψη της σε μόλις 5 με 10% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουν καθημερινά μέσω της διατροφής τους.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ κυκλοφόρησαν χθες μετά από έναν χρόνο διαβουλεύσεων και επικέντρωσης στα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, στα σιρόπια και τους χυμούς φρούτων.

Ο Francesco Branca, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής δήλωσε ότι: «Έχουμε αδιάσειστα στοιχεία ότι η πρόσληψη της ζάχαρης σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του υπερβολικού βάρους, της παχυσαρκίας και της τερηδόνας των δοντιών σε παιδιά και ενήλικες".

Η συμβουλή του ΠΟΥ δεν ισχύει για τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα αλλά για την επεξεργασμένη ζάχαρη που προστίθεται κατά την επεξεργασία ενός τροφίμου.

Για να ανταποκριθεί ο κόσμος στο κατώτερο όριο που προβλέπουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ θα πρέπει οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και άλλοι Δυτικοί λαοί να μειώσουν κατά μέσο όρο την πρόσληψη της ζάχαρης κατά 2/3 περίπου.Στην Ευρώπη, η πρόσληψη ζάχαρης κυμαίνεται από περίπου στο 7% στην Ουγγαρία και τη Νορβηγία, στο 17% (σχετικά κοντά στις συστάσεις του ΠΟΥ) στη Βρετανία και σχεδόν στο 25% στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόση ζάχαρη τρώνε καθημερινά, επειδή η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη σε επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία οι καταναλωτές δεν θεωρούν γλυκά.

Θέλετε να μάθετε πόση ζάχαρη κρύβεται σε συνήθη τρόφιμα;
• Μια κατεψυγμένη πίτσα περιέχει 22γρ ζάχαρης.
• 70γρ σοκολατένιας μπάρας δημητριακών με μέλι περιέχει περίπου 50γρ.
• 30γρ δημητριακών (3 κουταλιές της σούπας) περιέχει περιέχουν 8.7 γρ. ζάχαρη.
• 45 ml συσκευασμένου χυμού πορτοκαλιού περιέχει περίπου 50γρ. ζάχαρης.
• 5 κουταλάκια του γλυκού Nutella ( 88γρ) περιέχουν 50γρ ζάχαρης.
• 1 δόση στιγμιαίας σοκολάτας περιέχει 31γρ ζάχαρης.
• 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ περιέχει 4γρ. ζάχαρης.
• Το ¼ του πακέτου (330γρ) Μ&Μ περιέχουν 50 . γρ ζάχαρης.
• Ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου cola, περιέχει 40 γρ. (10 κουταλάκια) ζάχαρης.

protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )