Καούρες: τι να προσέχετε και να αποφεύγετε

ΥΓΕΙΑ ,

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες, οι ποσότητες του φαγητού μας υπερβαίνουν το κανονικό π.χ. κατά τη διάρκεια εορτών, όταν είμαστε «πιεσμένοι», στενοχωρημένοι, τρώμε εκτός σπιτιού κ.λπ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νοιώθουμε καούρα και δυσπεψία. Είναι όμως οι καούρες πάντοτε αθώες;

Οι καούρες αποτελούν ένα από τα κύρια συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όταν το όξινο περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει από το στομάχι στον οισοφάγο. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο μετά από ένα γεύμα. Όταν όμως το γαστρικό υγρό παραμένει για πολλή ώρα στον οισοφάγο δημιουργώντας το αίσθημα της δυσφορίας και έχοντας ξινίλες τότε η θεραπεία είναι απαραίτητη.

1.       Τι να αποφύγετε:

2.       Το είδος των τροφών που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα.

3.       Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά από το φαγητό. Προτιμήστε μια μικρή βόλτα.

4.       Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού, αυτό θα οδηγήσει στο φούσκωμα και τη δυσπεψία.

5.       Αποφύγετε το αλκοόλ.

6.       Μην καπνίζετε μετά το φαγητό.

7.       Καταγράψτε τροφές που σας πειράζουν και παραλείψτε τες για κάποιο διάστημα

8.       Φορέστε άνετα ρούχα, να μην πιέζουν την κοιλιά σας.

Αν τα πιο πάνω μέτρα δεν αποδώσουν τότε πάλι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι φαρμακευτικής θεραπείας.

Η πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου, και αν δεν έχετε ακόμη επισκεφτεί τον γιατρό σας είναι τα αλγινικά φάρμακα. Αυτά κυκλοφορούν σε τρεις διαφορετικές μορφές (υγρό, μασώμενα δισκία και σε φακελίσκους μιας δόσης).

Τα αλγινικά δεν είναι αντιόξινα και γι' αυτό δεν καταστέλλουν την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά το συγκρατούν στο στομάχι αποτρέποντας το από το να παλινδρομήσει προς τον οισοφάγο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ενός στρώματος γέλης, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο.

Εφόσον τα συμπτώματα παραμένουν και είναι επίπονα τότε επιβάλλεται η θεραπεία από ειδικό γιατρό.


in.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )