Ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερός μας σύμμαχος για γερή μνήμη;

ΥΓΕΙΑ ,

Ένα ποτήρια κόκκινο κρασί ή μια χούφτα φιστίκια μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της εκφύλισης της μνήμης, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη, έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα.

Ερευνητές του Τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Τέξας, με επικεφαλής τον Δρ Ασοκ Σέττυ, πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ρεσβερατρόλη είναι ήδη γνωστή για την συμβολή της στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, ενώ τώρα προκύπτουν στοιχεία ότι έχει θετική επίδραση στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου που παίζει καίριο ρόλο στη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με ρεσβερατρόλη συντέλεσε σε ουσιαστικά οφέλη για τη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση, σε ομάδα γηραιών αρουραίων.

«Παρατηρήσαμε ότι στην ομάδα ελέγχου που δεν χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη, η ικανότητα μάθησης διατηρήθηκε μεν αλλά η ικανότητα δημιουργίας νέων αναμνήσεων μειώθηκε μεταξύ 22ου και 25ου μήνα. Αντίθετα, τόσο η μάθηση όσο και μνήμη των πειραματόζωων που πήραν ρεσβερατρόλη βελτιώθηκε σημαντικά», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η νευρογέννεση, δηλαδή η ανάπτυξη νέων νευρώνων σχεδόν διπλασιάστηκε στους αρουραίους που πήραν ρεσβερατρόλη, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης στην ομάδα παρέμβασης παρατηρήθηκε βελτιωμένη μικροαγγείωση, που αποτελεί ένδειξη βελτιωμένης αιματικής κυκλοφορίας.

Τέλος, τα τρωκτικά που είχαν πάρει ρεσβερατρόλη είχαν χαμηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής στον ιππόκαμπο.

Αν και η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική και για τους ανθρώπους, ειδικά στην βελτίωση της μνήμης και της μάθησης κατά την μέση και τρίτη ηλικία.

health.in.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )