Φυτικές ίνες και μακροζωία

ΥΓΕΙΑ ,

Οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανόν να αποβιώσουν από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Σαγκάη υποστηρίζουν ότι οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων νόσων, περιλαμβανομένων των καρδιοπαθειών, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη και αρκετών μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 17 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 982.411 άνδρες και γυναίκες, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών είχαν καταγραφεί 67.000 θάνατοι.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με την καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών.

Όσοι έτρωγαν την μέγιστη ποσότητα, είχαν 16% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από εκείνους που έτρωγαν την ελάχιστη.

Επιπλέον, από την περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων οκτώ μελετών προέκυψε 10% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για κάθε 10 γραμμάρια αύξησης της ποσότητα φυτικών ινών που κατανάλωνε κάποιος.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες. Αυτό μεταφράζεται σε 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες, και σε 38 γραμμάρια για τους άνδρες.

Τα οφέλη των φυτικών ινών είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη μείωση της χοληστερόλης, της υπέρτασης, της γλυκόζης και της ινσουλίνης, και ενδεχομένως και της φλεγμονής.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες προσφέρουν ταχύτερα και για περισσότερο χρόνο το αίσθημα του κορεσμού. Συνεπώς συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους και της υπερφαγίας. 

health.in.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )