Hangover: Συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε επιτυχώς

ΥΓΕΙΑ ,

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του να είσαι νέος είναι να διασκεδάσεις, να πιεις και να μεθύσεις. Όποιος λέει ότι δεν το έχει κάνει, είτε ψεύδεται είτε δεν ξέρει τι χάνει. Τι γίνεται όμως το επόμενο πρωί;

Ηangover αποκαλείται η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι όταν ξυπνάς έπειτα από μία νύχτα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ένα ανακατωμένο στομάχι, μία πολύ άσχημη γεύση στο στόμα, ένας φοβερός πονοκέφαλος και μία ένοχη συνείδηση.

Πού οφείλεται το hangover;

Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση των κλασικών συμπτωμάτων του hangover.

Πρώτον, ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο σώμα, ο οποίος έχει αποτέλεσμα την παραγωγή ακεταλδεΰδης, που επεμβαίνει στη χημεία του εγκεφάλου με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεύτερον, η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και η αφυδάτωση του οργανισμού.

Τρίτον, η ποσότητα και το είδος του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ικανότητα των ενζύμων του οργανισμού να αντεπεξέλθουν και την ηλικία σας.

Βασικές πληροφορίες για τη νύχτα προτού πιείτε

Μην ξεκινήσετε με άδειο στομάχι. Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό, μιας και θα αναχαιτίσει την απορρόφηση του αλκοόλ.

Ενυδατωθείτε σωστά. Κάθε ποτήρι νερό ή χυμό που πίνετε το βράδυ θα αποδειχθεί διπλό το επόμενο πρωί. Σίγουρα γνωρίζετε ότι το αλκοόλ (ειδικά η μπίρα) δρα ως ...διουρητικό. Τα υγρά αυτά πρέπει να αναπληρωθούν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας

Προσέξτε τι πίνετε. Τα ποτά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι σε γενικές γραμμές πιο επικίνδυνα, ενώ και άλλα, όπως το κόκκινο κρασί, εξαιτίας της σύνθεσής τους, μπορεί να είναι πιο βαριά.

Αποφύγετε εντελώς ποτά ύποπτης προέλευσης, επειδή μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά. Πίνετε εναλλάξ αλκοολούχα ποτά και χυμούς ή νερό.

Καταναλώστε λιγότερο από ένα ποτό την ώρα. Το ήπαρ σας μπορεί να διασπάσει περίπου μία μπίρα την ώρα. Έτσι, αν δεν το τροφοδοτείτε με μεγαλύτερη ποσότητα, το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα θα είναι λιγότερο.

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι να μην παίρνετε φάρμακα έχοντας καταναλώσει αλκοόλ. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τον πονοκέφαλο παίρνοντας ασπιρίνη ή παρακεταμόλη. Μην το κάνετε πριν από το επόμενο πρωινό. Επίσης, αν παίρνετε φάρμακα όπως αντιβιοτικά ή για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν μπορείτε να πιείτε με ασφάλεια και πόσο.

Το επόμενο πρωινό

Δεν υπάρχει θεραπεία για το hangover. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να επιτρέψετε στον οργανισμό σας να αναρρώσει. Μπορείτε να φτιάξετε το καλύτερο αντίδοτο βάζοντας στο μπλέντερ τα εξής:

  • Μία μπανάνα
  • Φράουλες ή ό,τι φρούτο βρείτε στο σπίτι σας εκείνη τη στιγμή
  • 2 κουταλιές μέλι
  • Οπωσδήποτε πορτοκάλια
  • Λίγο αλάτι και γάλα

Πιείτε το μονορούφι. Αυτό μπορεί να σας ανακουφίσει τουλάχιστον στην αρχή.

Αποφύγετε τον καφέ, γιατί μπορεί να ανακατέψει περισσότερο το στομάχι σας και να ταλαιπωρήσει τα νεύρα σας.

Μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη για να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο.

Χρόνια Πολλά!

health.in.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )