Γιατί πονάνε τα πέλματά μας όταν τρέχουμε;

ΥΓΕΙΑ ,

Το τρέξιμο είναι ο πιο φυσικός τρόπος άθλησης από την αρχή της Ιστορίας μέχρι σήμερα! Συγκαταλέγεται στα αερόβια σπορ μαζί με το ποδήλατο την κολύμβηση και άλλα. Τα παραπάνω μας επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, εξηγώντας μας γιατί όταν τρέχουμε πονάνε τα πέλματά μας. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες.

Στους εξωγενείς συγκαταλέγεται το έδαφος που τρέχουμε και το κατά πόσο αυτό αποσβένει τους κραδασμούς και την κινητική ενέργεια της πρόσκρουσης του ποδιού στο έδαφος. Επίσης στους εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνεται και το είδος των παπουτσιών που φοράμε. Ο κ. Κακαβάς τονίζει ότι ο ρόλος των παπουτσιών αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους δρομείς αποστάσεων τρέχουν και έτρεχαν ξυπόλυτοι!

Η μορφή του πέλματός μας συγκαταλέγεται τους εξωγενείς παράγοντες. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι γεννιόμαστε με μια συγκεκριμένη μορφή πέλματος, που δύσκολα μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, όμως μπορεί να βελτιωθεί. Η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ο κ. Κακαβάς, υπάρχουν δρομείς με πλατυποδία (over pronation) με κοιλοποδία (supination), βλαισοπτερνία και φόρτιση στα μετατάρσια που μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα. Επίσης η κακή μηχανική του ποδιού αλλάζει τα φορτία στο γόνατο, το ίσχιο, την λεκάνη και την μέση του αθλούμενου, επηρεάζοντας πολλές φορές όλη την κινηματική αλυσίδα του ανθρώπινου σώματος.

«Το τρέξιμο», καταλήγει «είναι μια φυσιολογική και πανάρχαια συνήθεια για τον άνθρωπο και τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι και στην χώρα μας τρέχουν σε αγώνες δρόμου, ημιμαραθώνιους και μαραθώνιους για λόγους υγείας και ευ ζην.  Η πρόληψη μέσω της επίσκεψης σε ένα ειδικό αθλητικών κακώσεων και κινησιολογίας θα βοηθήσει να κάνετε αμέτρητα χιλιόμετρα χωρίς ενόχληση, ή να δώσει λύση σε κάποιο πρόβλημα που ήδη σας ταλαιπωρεί».

protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )