Οι εταιρείες που θα πλουτίσουν από τον Έμπολα

ΥΓΕΙΑ ,

Κάποιες έχουν πολύ σύντομη ιστορία, οι περισσότερες δεν ξεπερνούν τους 200 υπαλλήλους και οι περισσότερες είναι ζημιογόνες εδώ και χρόνια και αναμένεται να παραμείνουν. Όμως, αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του θανάσιμου ιού Έμπολα. Και όπως είναι αναμενόμενο, δέχονται μία εισροή κεφαλαίων, η οποία επιταχύνθηκε μετά τη διαπίστωση του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ.

Στη λίστα που παρουσιάζει το Marketwatch βρίσκεται ένα μεγάλο όνομα του κλάδου των φαρμάκων: αυτό της GlaxoSmithKline, η  οποία δουλεύει μαζί με το National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) πάνω σε ένα εμβόλιο για τον Έμπολα. Η εταιρεία έχει 100.000 υπαλλήλους και ετήσιες πωλήσεις 40 δισ. δολαρίων.

Η πιο παράξενη από τις εταιρείες της λίστας δεν είναι άλλη από την ιαπωνική Fujifilm, η οποία παράγει φωτογραφικά χαρτιά. Η εταιρεία με τα 20 δισ. δολάρια των πωλήσεων και τα 1 δισ. δολάρια των κερδών έχει επεκταθεί στα χημικά, τα ιατρικά προϊόντα και τα φάρμακα. Η θυγατρική της, Toyama Chemical, έχει κλείσει συμβόλαιο να δοκιμάσει ένα αντιγριπικό φάρμακό της σε έναν ασθενή με Έμπολα.

Όσο για τις υπόλοιπες εταιρείες, είναι πολύ – πολύ μικρότερες και κάποιες είναι απρόθυμες να δώσουν ακόμα και ελάχιστες πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους.

* Tekmira Pharmaceuticals: Η εταιρεία έχει λάβει μεγάλη ώθηση το τελευταίο διάστημα, καθώς η δική της θεραπεία, το TKM-Ebola, έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών και είναι αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αρχές και τους επενδυτές. Εμφάνισε πωλήσεις 15,5 εκατ. δολαρίων το 2013 και ζημιές 87 σεντς ανά μετοχή. Έχει 85 υπαλλήλους.

* BioCryst Pharmaceuticals: Η εταιρεία αναπτύσσει και αυτή μία θεραπεία για λογαριασμό της NIAID, παράλληλα με την Glaxo. Τον περασμένο μήνα έλαβε χρηματοδότηση 4 εκατ. δολαρίων για το BCX4430, το οποίο έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής βοηθητικό για τους ασθενείς με κίτρινο πυρετό. Οι πωλήσεις της BioCryst για το 2013 ανέρχονταν σε 17,3 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει υπάρξει ζημιογόνος εδώ και μία εβδομάδα. Έχει περίπου 40 υπαλλήλους.

newsmoney.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )