Η ομάδα αίματος επηρεάζει στην εκδήλωση προβλημάτων μνήμης

ΥΓΕΙΑ , , Updated


Η ομάδα αίματος ΑΒ φαίνεται να προδιαθέτει στην εκδήλωση προβλημάτων μνήνης που σχετίζονται με την πρώιμη άνοια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμοντ, με επικεφαλής την Δρ Μαίρη Κούσμαν, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περιπου 30.000 άτομα, 45 ετών και άνω. Εντόπισαν 495 συμμετέχοντες που είχαν εκδηλώσει προβήματα σκέψης και μνήμης, ή γνωστική εξασθένηση, κατά τη διάρκεια της τριετούς έρευνας. Η ομάδα αυτή συγκρίθηκε με 587 άτομα, χωρίς γνωστικά προβλήματα.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ αποτελούσαν το 6% εκείνων που είχαν συμπτώματα νοητικής και έκπτωσης των λειτουργιών της μνήμης, έναντι του 4% εκείνων που δεν είχαν συμπτώματα.

Η ομάδα ΑΒ είναι η πιο σπάνια και συναντάται περίπου στο 4% του πληθυσμού. Όσοι ανήκουν σε αυτήν λοιπόν, διατρέχουν 82% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια μνήμης. Από την άλλη, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο, αντιμετωπίζουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, παράγοντες που αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο απώλειας μνήμης και άνοιας.

Τέλος η μελέτη έδειξε ότι, οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης VIII που βοηθάει στην πήξη του αίματος, κινδυνεύουν κατά 24% περισσότερο να εμφανίσουν πρόωρη απώλεια μνήμης και άνοια.

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος ΑΒ έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης από ό,τι όσοι ανήκουν στις άλλες ομάδες.

health.in.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )