Φυσιολογικό θεωρούν το βάρος τους τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά

ΥΓΕΙΑ ,


Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι που είναι υπέρβαροι πιστεύουν ότι έχουν το σωστό σωματικό βάρος, σύμφωνα με έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Ομάδα ειδικών μελέτησε παιδιά 8-15 ετών ζητώντας τους να απαντήσουν αν θεωρούσαν εαυτούς «παχύσαρκα ή υπέρβαρα», «πολύ αδύνατα» ή «φυσιολογικού βάρους».

Το 30% των παιδιών είχε λάθος αντίληψη για το βάρος του. Για παράδειγμα, όσο είχαν φυσιολογικό βάρος, είτε πίστευαν ότι ήταν υπέρβαρα, είτε πολύ αδύνατα. Επίσης τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα πίστευαν ότι, είτε ήταν λιποβαρή, είτε είχαν το σωστό βάρος.

Ειδικότερα στην ομάδα των υπέρβαρων παιδιών, το 81% των αγοριών και το 71% των κοριτσιών πίστευαν ότι είχαν το σωστό βάρος. Επιπλέον, τα μισά παχύσαρκα αγόρια και το ένα τρίτο των παχύσαρκων κοριτσιών, επίσης πίστευε ότι έχει φυσιολογικό βάρος.

Η πλειοψηφία των παιδιών με φυσιολογικό βάρος (87%) πίστευε ότι είχε σωστό βάρος, ενώ τα μισά λιποβαρή παιδιά επίσης θεωρούσαν το βάρος τους φυσιολογικό. Τα άλλα μισά είχαν συναίσθηση ότι ήταν πολύ αδύνατα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το υψηλότερο ποσοστό παιδιών με λάθος αντίληψη για το βάρος τους προέρχονταν από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, συγκριτικά με παιδιά από μεσαία ή υψηλά οικογενειακά εισοδήματα.

«Η σωστή αντίληψη του σωματικού βάρους έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται και με τις σωστές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους στα παιδιά», γράφουν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο National Center for Health Statistics.

Να σημειωθεί ότι παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γονείς επίσης αντιλαμβάνονται λάθος το βάρος των παιδιών τους, όπως επίσης και οι πάροχοι υγείας το σωματικό βάρος των ασθενών τους.

Ένας πιθανός λόγος γι’ αυτό είναι η έλλειψη επαρκούς γνώσης για το τι είναι σωστό σωματικό βάρος. «Καθώς η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, η αντίληψή μας για το φυσιολογικό έχει αλλάξει. Αν όλο και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας έχουν πολλά κιλά, σταδιακά αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση ως φυσιολογική», εξηγούν οι ερευνητές.

Αλλά η σωστή αντίληψη για το βάρος είναι σημαντική για τα παιδιά και τους εφήβους, διότι βοηθά τα ίδια και τους γονείς να κάνουν από κοινού υγιεινότερες επιλογές διατροφής.

health.in.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )