Τι παθαίνουν τα μάτια μας λόγω χρήσης ηλεκτρονικών οθονών;

ΥΓΕΙΑ , , Updated

Αντιμέτωπος με μεγαλύτερο κίνδυνο ξηροφθαλμίας βρίσκεται ο σύγχρονος άνθρωπος, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, καθώς όπως υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές η οπτική κόπωση από την διαρκή χρήση των οθονών, προκαλεί αλλαγές στη σύνθεση των δακρύων.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι εργάζονται μπροστά από μια οθόνη για πάνω από επτά ώρες καθημερινά, έχουν λιγότερη πρωτεΐνη MUC5AC (5,9 ng/mg) σε σχέση με όσους κοιτάζουν μια οθόνη για λιγότερο από πέντε ώρες τη μέρα (9,6 ng/mg). Οι άνθρωποι με ξηροφθαλμία έχουν κατά μέσο όρο 3,5 ng/mg της εν λόγω πρωτεΐνης στα δάκρυά τους, ενώ σ' ένα φυσιολογικό μάτι η ποσότητά της φθάνει τα 8,2 ng/mg.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», επιστημονική ομάδα του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κέιο, με επικεφαλής τον Δρ Γιουίτσι Ουτσίνο, ανέλυσε δείγματα δακρύων 96 υπαλλήλων γραφείων και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δαπανούσαν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη εμφάνιζαν μεταβολές στο επίπεδο της βλεννίνης MUC5AC, οι οποίες παρατηρούνται όταν κάποιος έχει ξηροφθαλμία.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί μέρος της φυσιολογικής βλέννας ή του «φιλμ δακρύων» που διατηρεί υγρό το μάτι. Όταν η πρωτεΐνη MUC5AC καταστρέφεται ή αλλοιώνεται, δεν παράγονται επαρκή δάκρυα και το μάτι «στεγνώνει», εμφανίζοντας έτσι ξηροφθαλμία.
Για να μειώσουν τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους εργαζόμενους να παίρνουν κάποια απλά μέτρα προφύλαξης, όπως να τοποθετήσουν την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε χαμηλότερο ύψος και να είναι ελαφρά στραμμένη προς τα πάνω, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανοίγουν τόσο πολύ τα μάτια όταν την κοιτάζουν.

ygeia.net

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )