Δείτε τι προκαλεί η καθιστική ζωή στην υγεία του ανθρώπου

ΥΓΕΙΑ , , Updated

Τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή διαγιγνώσκονται συχνότερα με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ενδομητρίου, από τα άτομα που είναι περισσότερο σωματικά δραστήρια, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Η Δρ Ντανιέλα Σμιντ και οι συνεργάτες της στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ρεγκενσμπουργκ, στην Γερμανία, επανεξέτασαν 43 έρευνες που περιλάμβαναν συνολικά 69.000 πάσχοντες από καρκίνο.

Για κάθε δύο ώρες επιπλέον καθιστικής συμπεριφοράς ανά ημέρα, ο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου αυξανόταν κατά 8% και του ενδομητρίου κατά 10%.

Ο κίνδυνος αυξανόταν περισσότερο όταν η καθιστική συμπεριφορά περιλάμβανε την παρακολούθηση τηλεόραση παρά όταν ήταν απόρροια της επαγγελματικής δραστηριότητας ή του συνολικού χρόνου που περνούσε κάποιος καθιστός.

«Η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων πολλές φορές συνοδεύεται από κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών και καπνίσματος, γνωστοί παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου. Γενικά η καθιστική ζωή σχετίζεται με χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος», εξηγεί η Δρ Σμιντ.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου φάνηκαν να σχετίζονται εντονότερα με τον χρόνο της καθιστικής συμπεριφοράς, αλλά ο συνολικός χρόνος καθισιού συσχετίστηκε επίσης με τον καρκίνο του πνεύμονα. Αντιθέτως, δεν βρέθηκε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου, περιλαμβανομένου του μαστού, του πρωκτού, των ωοθηκών, του προστάτη, του οισοφάγου και των όρχεων.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η καθιστική ζωής συντελεί σε προβλήματα υγείας, δια μέσου πολλών βιολογικών μηχανισμών. Η παχυσαρκία εν μέρει μπορεί να αιτιολογήσει τον συσχετισμό, αλλά ενδεχομένως να εμπλέκονται και πιο συγκεκριμένοι παράγοντες.

health.in.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )