Οι ξηροί καρποί συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών

ΥΓΕΙΑ ,

Διάφορες έρευνες τα τελευταία χρόνια είχαν δείξει την ωφέλιμη για τον οργανισμό κατανάλωση ξηρών καρπών. Η μεγαλύτερη σχετική μελέτη που έγινε από ερευνητές στις ΗΠΑ όχι μόνο πιστοποιεί τα ευρήματα των προηγούμενων ερευνών αλλά ενισχύει το ευεργετικό «προφίλ» των ξηρών καρπών στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι καταναλώνουν έστω και μια μικρή ποσότητα ξηρών καρπών ημερησίως αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών νοσημάτων ενώ παράλληλα διατηρούν λεπτή σιλουέτα.

Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε κάθε μέρα τουλάχιστον 30 γραμμάρια ξηρών καρπών έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τα επόμενα 30 χρόνια. Παράλληλα, έχουν μικρότερο βάρος, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου καρπούς, κάτι που ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως οι ξηροί καρποί παχαίνουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 119.000 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ετών 1980 - 2010, όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειές τους. Η έρευνα έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μια μείωση 29% κατά μέσο όρο των θανάτων από καρδιοπάθεια και 11% των θανάτων από καρκίνο.

Δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί αν συγκεκριμένα είδη ξηρών καρπών έχουν συγκριτικά πιο ωφέλιμη δράση από τους άλλους, καθώς η μείωση της θνησιμότητας φαίνεται να σχετίζεται με την κατανάλωση πολλών διαφορετικών τύπων καρπών. Επίσης η έρευνα δεν έκανε διαχωρισμό μεταξύ αλατισμένων και ανάλατων καρπών, ψημένων ή ωμών.

«Η έρευνα έδειξε πως όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο 30 ετών», δήλωσε η ερευνήτρια Γινγκ Μπάο. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

πηγή: Βήμα Science

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )