Τα καλοκαιρινά φρούτα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

ΥΓΕΙΑ ,

Τα φρούτα περιέχουν κατά κύριο λόγο τον μονοσακχαρίτη φρουκτόζη, στον οποίο οφείλεται και η γλυκιά τους γεύση. 

Στα καλοκαιρινά φρούτα, η φρουκτόζη μπορεί να συνοδεύεται και από μικρότερες ποσότητες γλυκόζης (την κοινή ζάχαρη), αλλά η ύπαρξη των φυτικών ινών στο ίδιο τρόφιμο, καθιστά την απορρόφησή της αργή, με συνέπεια να μην δημιουργούνται υψηλές τιμές ζαχάρου στο αίμα.

Γιατί τότε λένε ότι τα φρούτα παχαίνουν;

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι το καλοκαίρι, είναι η κατανάλωση μεγάλων μερίδων φρούτων. Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό πρακτικά:

Ένα ισοδύναμο φρούτου στη διαιτολογία, μπορεί να προσληφθεί καταναλώνοντας ένα μέτριο μήλο ή 10-12 ρόγες σταφύλι ή 6 μεγάλες φράουλες ή μια πολύ λεπτή φέτα καρπούζι. Φαντάζομαι όμως ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει στις 10 ρόγες σταφύλι, αλλά παράλληλα δεν έχει την τάση να φάει συχνά 3 μήλα!

Συνεπώς, η ποσότητα είναι που μετράει περισσότερο από το είδος του φρούτου. Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται, την στιγμή που καταναλώνεται με μέτρο.

Επίσης, καλό είναι να θυμάστε ότι όσο πιο ώριμο είναι το φρούτο τόσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός του δείκτης, δηλαδή τόσο περισσότερο θα ανεβάσει το ζάχαρό σας.

Φράουλες: 5-6 μεγάλες φράουλες ή 10 μικρές αντιστοιχούν σε ένα ισοδύναμο φρούτου και αποδίδουν περίπου 50 θερμίδες. Είναι τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ και μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

Κεράσια: 10-12 κεράσια αντιστοιχούν σε ένα ισοδύναμο φρούτου και αποδίδουν περίπου 90 θερμίδες. Περιέχουν περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο.

Ροδάκινα: ένα μέτριο ροδάκινο αντιστοιχεί σε ένα ισοδύναμο φρούτου και αποδίδει περίπου 70 θερμίδες. Είναι τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, νιασίνη και κάλιο.

Βερίκοκα: 2-3 μέτρια βερίκοκα αντιστοιχούν σε ένα ισοδύναμο φρούτου και αποδίδουν περίπου 75 θερμίδες. Περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα δεν στερείται σε περιεκτικότητα βιταμινών C και Α.

Πεπόνι: μια λεπτή φέτα πεπόνι αντιστοιχεί σε ένα ισοδύναμο φρούτου και αποδίδει περίπου 65 θερμίδες. Είναι φρούτο ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Α και C αλλά και σε κάλιο, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος, νιασίνης και βιταμίνης Β6.

Καρπούζι: μια λεπτή φέτα καρπούζι (περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού) αντιστοιχεί σε ένα ισοδύναμο φρούτου και αποδίδει περίπου 50 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε νερό, κάλιο και βιταμίνες Α και C.

Σύκα: ένα μεγάλο σύκο, αντιστοιχεί σε ένα ισοδύναμο φρούτου και αποδίδει περίπου 50 θερμίδες. Περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες από όλα τα παραπάνω και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ.

Με βάση τα παραπάνω, απολαύστε άφοβα τα καλοκαιρινά φρούτα και προσφέρετε στον οργανισμό σας ενυδάτωση και τόνωση κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Μην ξεχνάτε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν, φρούτα σαν ενδιάμεσα γεύματα ή σαν μέρος ενός ελαφριού γεύματος, τείνουν να διατηρούν ή και να μειώνουν το βάρος τους, καθώς τα φρούτα θεωρείται ότι ενισχύουν τον κορεσμό.

Πηγή: diatrofi.gr

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )