Τι ακριβώς είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

ΥΓΕΙΑ ,

Αυτόν τον μήνα δεκάδες χώρες σε όλο τον πλανήτη έχουν αναλάβει να πληροφορήσουν τον κόσμο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση, μια ασθένεια που προσβάλει 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Στην προσπάθεια αυτή στρέφεται και η ASAP Science που εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο στο video που ακολουθεί τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη ασθένεια και ποια είναι τα συμπτώματα της.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νευρολογική αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Προσβάλει συνήθως ενήλικες 20-40 ετών και εντοπίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν αλλαγές στην αφή, προβλήματα στην όραση, την ομιλία, τον προσανατολισμό και την ισορροπία, μυϊκή ατροφία, εξάντληση, κατάθλιψη, νοητική βλάβη, πόνο ή ακόμα και αναπηρία σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει τους νευρώνες, τα κύτταρα του εγκεφάλου και τον νωτιαίο μυελό, τα οποία ευθύνονται για την αποστολή πληροφοριών, τη σκέψη και τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος από τον εγκέφαλο. Αυτό που κάνει είναι να καταστρέφει σταδιακά τη μυελίνη, το λεπτό περίβλημα που προστατεύει τα νεύρα με αποτέλεσμα οι νευρώνες να μη μπορούν να χειριστούν πλέον αποτελεσματικά τα ηλεκτρικά τους σήματα.

Tα αίτιας της πολλαπλής σκλήρυνσης παραμένουν άγνωστα. Παρόλο που αυτή τη στιγμή η ασθένεια δε θεραπεύεται, υπάρχουν πολλές θεραπείες που καθυστερούν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )