Η αντιμετώπιση των λιπωμάτων

ΥΓΕΙΑ ,

Τα λιπώματα, συνήθως δεν είναι παρά ακίνδυνα εξογκώματα στο δέρμα µας. Κάποιες φορές όμως απαιτούν την προσοχή µας.
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος και εντοπίζονται στον ιστό κάτω από το δέρμα µας (υποδόριο ιστό) ως αποτέλεσμα του ταχέως πολλαπλασιασμού των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Κάποια λιπώματα μπορεί να μην τα αισθανόμαστε καθόλου και να µην µας ενοχλούν, κάποια άλλα όμως μπορεί να τα νοιώθουμε ακόμα και να κινούνται κάτω από το δέρμα µας αν τα πιέσουµε. Ωστόσο η αιτία της εμφάνισης τους σε γενικές γραμμές παραμένει άγνωστη.
Πότε πρέπει να τα βγάλω;

Εξαιτίας του καλοήθους χαρακτήρα τους δεν θεωρούνται απειλητικά για την υγεία µας. Έτσι, όταν είναι πολύ μικρά  δεν µας ενοχλούν, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.

Ωστόσο συστήνεται να αφαιρούνται όταν το μέγεθός τους είναι αρκετά μεγάλο ή αρχίζει να αυξάνεται. Κι αυτό γιατί, πρώτον, είναι πιθανό να µας δυσκολεύουν σε απλές καταστάσεις (π.χ. ένα λίπωμα στην πλάτη μπορεί να µας ενοχλεί στον ύπνο) και, δεύτερον, επειδή µπορεί να κρύβουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγµα ένα λιποσάρκωµα που είναι όγκος κακοήθους φύσεως.

Η αφαίρεσή τους συστήνεται επίσης όταν υπάρχει το φαινόµενο πολλαπλής λιπωµάτωσης, όταν δηλαδή υπάρχουν λιπώµατα σε πολλά διαφορετικά σηµεία του σώµατος.

Σε αυτή την περίπτωση αφαιρούµε δύο ή τρία λιπώµατα, τα οποία στέλνονται κατευθείαν για βιοψία ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ακίνδυνα ή όχι. Αν αυτό το δείγµα αποδειχθεί καλόηθες, το ίδιο θα είναι και τα υπόλοιπα.

Τι πρέπει να ξέρετε για την επέµβαση

Η αφαίρεση των µικρών λιπωµάτων γίνεται µε τοπική αναισθησία, ενώ για τα µεγαλύτερα ίσως χρειαστεί ολική νάρκωση προκειµένου να διευκολυνθούν γιατρός και ασθενής. Γενικά πάντως πρόκειται για µια απλή επέµβαση που συνήθως προϋποθέτει µια τοµή όση περίπου είναι και η διάµετρος του λιπώµατος.

Ανεξάρτητα ωστόσο µε το µέγεθος του λιπώµατος, απαιτείται πάντα βιοψία ώστε να ταυτοποιηθεί ο ιστός που αφαιρέθηκε. Ο ασθενής µπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σχεδόν αµέσως, ενώ τυχόν πόνος αντιµετωπίζεται µε απλά παυσίπονα.

Μικρές οι πιθανότητες να ξαναβγεί

Συνήθως τα λιπώµατα που αφαιρούνται δεν επανεµφανίζονται.

Η µόνη περίπτωση που φαίνεται ότι µπορεί να υποτροπιάσουν είναι όταν το λίπωµα έχει προσεκβολές, κοινώς «πόδια» (αυτό το ενδεχόµενο διακρίνεται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέµβασης).

Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός µας µπορεί να µας συµβουλέψει για το πώς πρέπει να κινηθούµε στη συνέχεια, αν δηλαδή πρέπει να αφαιρέσουµε το νέο λίπωµα όταν εμφανιστεί ή όχι (μπορεί π.χ. να είναι τόσο µικρό που δεν χρειάζεται επέμβαση).

Μάθετε ότι…

– Στατιστικά τα λιπώµατα εµφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες µεταξύ 40 και 60 ετών. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που έχουν εµφανίσει λίπωµα σε ηλικία των 20 ή 30 χρόνων ή ακόµα και νωρίτερα.

– Παρόλο που µπορούν να εµφανιστούν σε όλο το σώµα, τα λιπώµατα έχουν µια τάση να εµφανίζονται συχνότερα στο άνω µέρος του, δηλαδή στην πλάτη, το στήθος, το λαιµό, τον αυχένα και τους ώµους.

Αν έχετε παρατηρήσει οπουδήποτε στο σώµα σας κάποιο µικρό ογκίδιο που µοιάζει µε λίπωµα, καλό είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφηµα ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Μήπως δεν είναι λίπωµα;

Μην… βαφτίζετε λίπωµα κάθε µικρό εξόγκωµα που εµφανίζεται στο σώµα σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επί χρόνια νόμιζαν ότι είχαν λίπωμα και ανέβαλλαν την αντιμετώπισή του χωρίς να γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι ήταν µια κύστη που έπρεπε να αφαιρεθεί.

Οτιδήποτε ύποπτο λοιπόν παρατηρείτε στο σώμα σας πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας για να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι ακίνδυνο.

Επηρεάζουν και την ψυχολογία

Τα λιπώματα μπορεί να μην απειλούν συνήθως τη σωματική µας υγεία, υπάρχει όµως πιθανότητα να αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική αν βρίσκονται σε ιδιαίτερα εμφανή σημεία, αφού τότε μπορεί να µας εμποδίζουν να νοιώσουμε καλά µε την εικόνα µας.

Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, έχετε υπόψη σας ότι μπορείτε επίσης να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους ακόµα και αν ιατρικά δεν επιβάλλεται.

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )