Ιώσεις και «παλιές» πνευμονίες φούντωσαν τις βρογχεκτασίες

ΥΓΕΙΑ ,

Αυξημένα περιστατικά βρογχεκτασίας παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στα πνευμονολογικά τμήματα των νοσοκομείων. Οι πνευμονολόγοι το αποδίδουν κυρίως σε παλαιότερες πνευμονίες που υποτροπιάζουν και, φυσικά, στην κυκλοφορία παθογόνων οργανισμών, κυρίως στελεχών της γρίπης. Εφιστούν, δε, την προσοχή για τα ύποπτα συμπτώματα που συνήθως είναι τα βλεννώδη πτύελα, η δύσπνοια και η αιμόπτυση.
Ορισμός- Αίτια
Η βρογχεκτασία είναι η διάχυτη ή εστιακή διάταση και καταστροφή των μεγαλύτερων βρόγχων. Η διάχυτη βρογχεκτασία οφείλεται συνήθως σε ανοσοανεπάρκεια, κυστική ίνωση, γενετικές ή ανατομικές βλάβες των ανώτερων αεραγωγών, εκτεταμένες λοιμώξεις. Η εστιακή βρογχεκτασία μπορεί να οφείλεται σε παραμελημένες πνευμονίες ή σε απόφραξη των βρόγχων π.χ. από όγκους της περιοχής.

Συμπτώματα της βρογχεκτασίας

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνιο βήχα, βλεννώδη πτύελα, δύσπνοια, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις λόγω ανεπάρκειας των μηχανισμών κάθαρσης και τοπικής ανοσίας των αεραγωγών, αιμόπτυση.

Θεραπεία της βρογχεκτασίας

Η θεραπεία της βρογχεκτασίας περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης (π.χ. εμβολιασμό έναντι κοινών παθογόνων, όπως ο πνευμονιόκοκκος και οι ιοί της γρίπης), μέτρα που διευκολύνουν την απόχρεμψη και την αυτοκάθαρση των πνευμόνων, αντιβιοτικά, συμπτωματική θεραπεία των εξάρσεων της νόσου, αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης, και σπάνια χειρουργικούς χειρισμούς.

Σχετικά Άρθρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Διημέρου 4/6 - 5/6

Δείτε ποια φαρμακεία θα εφημερεύουν...

Πρώτη τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα

Εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας τύπου Symetis από την κορυφή της καρδιάς με μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά...

ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Εδικά το πρώτο Φιλί ... ( Υπάρχει και Αφιέρωση )