Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας : "Χιλιάδες παιδιά αποκλείστηκαν και φέτος από τους παιδικούς σταθμούς..."

NEA , , Updated

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά και φέτος αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης).

Φέτος οι καινούριες αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για τον δήμο Γαλατσίου οι συνολικές καινούριες αιτήσεις με το ΕΣΠΑ είναι 410. Από αυτές έγιναν δεκτές 268 εκ των οποίων 185 οικογένειες αποφάσισαν να πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς και 83 σε δημοτικούς.


ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΣΠΑ 2015 – 2016

 2015 2016 
 29 εισαγωγές σε ιδιωτικούς  185 εισαγωγές σε ιδιωτικούς
 135 εισαγωγές σε δημοτικούς  83 εισαγωγές σε δημοτικούς

Παρόλο που το ΕΣΠΑ έδωσε για τον δήμο μας φέτος 110 θέσεις παραπάνω από ότι πέρυσι, οι αιτήσεις ήταν πολύ περισσότερες, εφόσον 150 παιδιά έμειναν εκτός ΕΣΠΑ, ενώ όλα πληρούσαν τις προϋποθέσεις, τυπικές και ουσιαστικές και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα. (97 έμειναν εκτός πέρυσι).
Την ίδια στιγμή χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα.

Είναι φανερό ότι με το να επιχορηγούν γονείς και όχι παιδικούς σταθμούς στα προγράμματα ΕΣΠΑ από φέτος, θέλουν να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις δημοτικές δομές, να δικαιολογήσουν τη μείωση σε προσωπικό, που ακόμα και τώρα είναι ελάχιστο, και πολύ μακριά από τη νόμιμη αναλογία παιδιών ανά εκπαιδευτικό, έτσι ώστε σιγά σιγά να ξεμπερδέψουν με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις «υποσχέσεις» και τις «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης πως δεν θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα «όρια της φτώχειας». Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. Η προσχολική αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν για αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια.

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ!!

Διεκδικούμε Δημόσιους και Δωρεάν, Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για ΟΛΑ τα Παιδιά!!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Αρτέμιδος 8τηλ. 210 2912459Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει