Σφοδρή η αντίδραση της αντιπολίτευσης στο Παραχωρητήριο για το ΠΑΛΑΙ

NEA , , Updated


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ"

 

Με 14 ψήφους και ένα λευκό….

Με 14 ψήφους από τα παρόντα μέλη της πλειοψηφίας και ένα λευκό (Γ. Σκληράκης) ο Δήμαρχος Γ. Μαρκόπουλος προχωρά σε σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του ΠΑΛΑΙ  στο Δήμο με αποικιοκρατικούς όρους.

·         Ο δήμος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα επισκευής και συντήρησης του χώρου για την χρήση του ΠΑΛΑΙ για έξι μήνες. Μετά το εξάμηνο ο επισκευασμένος χώρος αποδίδεται στο ΤΑΙΠΕΔ ως έχει.

·         Το ΠΑΛΑΙ παραχωρείται στο δήμο για έξι μήνες. Δεν υπάρχει καν μια δήλωση ότι μετά το εξάμηνο ο Δήμος θα συνεχίσει να διεκδικεί το χώρο ως δημόσιο χώρο πολιτισμού και αθλητισμού.

·         Παραχωρείται μέρος του χώρου ( η μεγάλη σάλα) και όχι ο ολόκληρος. Η υποδομή του ΠΑΛΑΙ μένει αναξιοποίητη και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς δεν έχουν δυνατότητα αξιοποίησης του χώρου. Αντίθετα νομιμοποιείται αδιαμαρτύρητα από τη Δημοτική Αρχή, η παρουσία ιδιωτικής εταιρείας στο χώρο (ΣΚΑI), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το ξεπούλημα.

·         Κάθε χρήση του χώρου, πέρα από τις δραστηριότητες των αθλητικών σωματείων, τελεί υπό την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ που διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την παραχώρηση.

·         Ιδιαίτερα για χρήσεις με χρηματικό αντίτιμο, μουσικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ  ο Δήμος θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ το 40% των εσόδων του.

 

Με την απόφαση του αυτή η Δημοτική αρχή καταστρατηγεί ομόφωνα ψηφίσματα και αποφάσεις Δημοτικών συμβουλίων πολλών χρόνων.

Κανένας άλλος Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή, παρά τις μεθοδεύσεις, τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις που κάθε φορά επιχειρούσε, δεν τόλμησε να παρουσιάσει τέτοια πρόταση και να πάρει τέτοια απόφαση.

Το χειρότερο ο Δήμαρχος ακολουθώντας μοναχική πορεία και υιοθετώντας  την λογική των managers και του  business plan νομιμοποιεί τα «επιχειρήματα» του ΤΑΙΠΕΔ και τα πρόσφατα κυβερνητικά –τροϊκανά νομοθετήματα για «αξιοποίηση» ολόκληρης  της δημόσιας περιουσίας. Αποδυναμώνει έτσι τα επιχειρήματα της πόλης αν στο μέλλον εμφανιστεί «επενδυτής» και διεκδικήσει το ΠΑΛΑΙ προσφέροντας περισσότερα χρήματα.

 

Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έχοντας η κάθε μια τη δική της λογική και προτάσεις για το θέμα, αποδέχθηκαν την πρόταση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ και υιοθέτησαν τη στάση αποχής από την ψηφοφορία αφήνοντας μόνη την διοίκηση σε αυτή την θλιβερή απόφαση.

 

Η  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

 

8 Ιουνίου 2016

Για την Ενότητα για την Ανατροπή  στο Γαλάτσι

Σπύρος Παναγιώτου

Άρης Παπαδοκωστόπουλος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΑΛΑΤΣΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

 

 

Μόνος ο Μαρκόπουλος στο ΠΑΛΑΙ ,

δε συσπείρωσε ούτε την παράταξή του

 

*Μόλις 14 δημοτικοί σύμβουλοι σε σύνολο 33 είπαν ναι στην πρόταση του για εξάμηνη παραχώρηση στο Δήμο

 

*Αποχώρησε η αντιπολίτευση-  Η σύμβαση είναι αποικιακού χαρακτήρα, κατήγγειλε η Παράταξη «Γαλάτσι –Νέα Αρχή»

 

*Νίκος Μαγκανάρης: « Εκχωρείτε το ΠΑΛΑΙ σε ιδιωτικά συμφέροντα»

 

*Χρήστος Κιούπης: «Εσείς κύριε Δήμαρχε ποιον Μαρκόπουλο θα εμπιστευόσασταν;»

 

*Ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες της σύμβασης, πώς το ΤΑΪΠΕΔ «έδεσε χειροπόδαρα» το δήμο

 

 

 

Ξεμένει όλο και περισσότερο από συμμάχους στο ζήτημα του ΠΑΛΑΙ ο Δήμαρχος Γαλατσίου, όπως έγινε σαφές, από τη συζήτηση για την επικύρωση της σύμβασης με το ΤΑΪΠΕΔ.

Στην ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Τρίτης κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μόλις 14 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους, υπερψήφισαν την εισήγηση του δημάρχου.

Το γεγονός αυτό εγείρει μείζον πολιτικό θέμα για τον κ. Μαρκόπουλο, καθώς η πρότασή του δεν κατάφερε να συσπειρώσει ούτε την παράταξη στην οποία είναι επικεφαλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συζήτηση και ψηφοφορία απουσίαζε ακόμη και ο πρόεδρος της Διαπαραταξιακής για το ΠΑΛΑΙ

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η αντιπολίτευση αρνήθηκε να πάρει μέρος καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό του δημάρχου, ο οποίος αθέτησε τα ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Παράταξη «Γαλάτσι Νέα Αρχή» χαρακτήρισε τη σύμβαση αποικιακή και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για ένα ΠΑΛΑΙ με δημόσιο χαρακτήρα, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους.

Ο επικεφαλής της Παράταξης Νίκος Μαγκανάρης κατήγγειλε ότι με τις ενέργειες του δημάρχου καταλύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΠΑΛΑΙ.

«Αναγνωρίζετε ως ιδιοκτήτη την ΕΤΑΔ και με τη συμπεριφορά σας ως δήθεν μάνατζερ το αποτέλεσμα είναι να εκχωρείται ο χώρος σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς αντίδραση του δήμου», υπογράμμισε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Κιούπης τόνισε ότι ο δήμαρχος δεν έχει όραμα για την πόλη και καυτηρίασε τις αδιέξοδες επιλογές που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Εσείς κύριε Δήμαρχε, ποιον Μαρκόπουλο θα εμπιστευόσασταν. Τον  Μαρκόπουλο, των γιαλαντζί καταλήψεων, του τρουπώματος, ή τον δήθεν εκσυγχρονιστή; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Κανέναν», επισήμανε.

Κερκόπορτα

Η απόφαση του κ. Μαρκόπουλου για παραχώρηση του ΠΑΛΑΙ μόλις για έξι μήνες στο Δήμο ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου και την κερκόπορτα σε κάθε λογής συμφέροντα.

Μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου διαστήματος, εάν το ΤΑΙΠΕΔ δεχτεί καλύτερη πρόταση από ιδιώτη, είναι βέβαιο ότι θα την αποδεχτεί και η τοπική κοινωνία θα απολέσει οριστικά το στολίδι της.

Γκρίζες ζώνες

Η σύμβαση που έκανε αποδεκτή ο δήμαρχος Γαλατσίου έχει δεκάδες γκρίζες ζώνες, γεγονός που υποχρέωσε την αντιπολίτευση να καταγγείλει ότι έγινε καθ’ υπαγόρευση από το ΤΑΪΠΕΔ.

Μεταξύ άλλων ο Δήμος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα επισκευής αλλά και συντήρησης και μετά την παρέλευση του εξαμήνου ο χώρος αποδίδεται στο ΤΑΪΠΕΔ επισκευασμένος.

Πισθάγκωνα δεμένος

Το πόσο πισθάγκωνα δεμένος είναι ο δήμος φαίνεται και από τα εξής:

- πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς δεν έχουν δυνατότητα αξιοποίησης του χώρου,

-παραχωρείται η μεγάλη σάλα και όχι το σύνολο του ΠΑΛΑΙ, όπως αφήνει τεχνηέντως να εννοηθεί ο δήμαρχος,

-κάθε χρήση τελεί υπό την έγκριση του ΤΑΪΠΕΔ, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την παραχώρηση,

-σε χρήση του χώρου για μουσικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν εισιτήριο, ο δήμος θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ το 40% των εσόδων. 

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει