10η ετήσια Έκθεση Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Καμίνι

NEA ,

     1986 – 2016

Εδώ και 30 χρόνια, στον δήμο Γαλατσίου κάτι μαγικό συμβαίνει……άνθρωποι κάθε ηλικίας, εθνικότητας, προφίλ, εκπαίδευσης, status, βρίσκουν μια πόρτα ανοιχτή στον Πολιτισμό. Σε κάθε γειτονιά ένας χώρος δημιουργικής εκπαίδευσης τους καλωσορίζει στον μαγικό κόσμο της Μουσικής, της Ζωγραφικής, του Θεάτρου, του Χορού, της Χορωδίας, της Κεραμικής, του Κοσμήματος, της Αγιογραφίας, της Φωτογραφίας, της Χαρακτικής, κι έτσι όλοι μαζί κοινωνούμε τον Πολιτισμό. Μέσα σ’ αυτήν την Ιστορική διαδρομή δομήθηκε φέτος το μάθημα της Ζωγραφικής των Παιδικών τμημάτων του 2ου Στεκιού νεολαίας. Φέτος, προσπαθήσαμε με ειλικρίνεια και πολύ χιούμορ να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε την Ιστορική διαδρομή του Ανθρώπου μέσα από την Ιστορία της Τέχνης. Μπήκαμε σε μια χρονομηχανή και αρχίσαμε το ταξίδι μας…………

 1ος σταθμός η εποχή των Σπηλαίων και η πρώτη καταγεγραμμένη προσπάθεια του ανθρώπου να επικοινωνήσει με την γραφή. Τα παιδιά, είδαν έργα που οι τότε άνθρωποι με τα λιγοστά υλικά δημιούργησαν και μπαίνοντας στην θέση τους, προσπάθησαν να ζήσουν έστω σε 1-2 ζωγραφιές όπως εκείνοι.

 2ος σταθμός ο Κυκλαδικός Πολιτισμός. Τα παιδιά σήκωσαν τα μάτια ψηλά στον ουρανό, χόρεψαν μιμούμενοι τη φύση και άφησαν την Μουσική και τον Ήχο να κατακλύσει την ύπαρξή τους.

 3ος σταθμός ο Μινωικός Πολιτισμός. Το πρώτο αλφαβητάρι που οδήγησε τον άνθρωπο παντού, είναι γεγονός. Εικόνες –γράμματα, εικόνες-αριθμοί, από το μηδέν ως το άπειρο κι ακόμα παραπέρα, βιβλία ξεπήδησαν και χρώματα γέμισαν οι τοίχοι……μα κι ένας Μινώταυρος έφτιαξε σιγά σιγά και στοργικά τον κρυφό του Λαβύρινθο, αυτόν του νου…………!

Ως την Αίγυπτο πρόλαβε η χρονομηχανούλα μας να φτάσει. Εκεί είδαμε τις Πυραμίδες και κρύψαμε μέσα τους ό,τι πιο πολύτιμο είχαμε για τους επόμενους εξερευνητές, εκεί φτιάξαμε και το πρόσωπό μας Φαγιούμ και κρατήσαμε τον χρόνο ακίνητο στο επέκεινα…..!

Ένας χώρος γεμάτος παιδικές φωνούλες και άπειρη φαντασία είναι το 2ο στέκι. Μα όχι μόνο παιδικές, ενήλικοι και έφηβοι μαθητές, σπουδάζουν το Ακαδημαϊκό σχέδιο σε συνθέσεις, μοντέλα και ποίηση. 

Χρυσοί κάμποι και άγγελοι μας ανεβάζουν ψηλά……στο μάθημα της Αγιογραφίας.

Και τις μικρές στιγμές μας Χαράζουμε σε μήτρες, ξύλινες, διάφανες(πλεξιγκλάς), και μεταλλικές. Στο μάθημα της Χαλκογραφίας, εξέχουσα θέση έχει η προστασία του χαράκτη τόσο, όσο και της φύσης, γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε την τεχνική της «πράσινης οξείδωσης», που είναι φιλική στο περιβάλλον 

Ελισσάβετ Διονυσοπούλου εικαστικός και δασκάλα στο 2ο Στέκι Νεολαίας.

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει