ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

NEA , , Updated

Δήλωση του Σπύρου  Παναγιώτου

 

Συμφωνία ολοκαύτωμα για την Κοινωνία, τη Δημοκρατία, τη Χώρα.

 

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σε στιγμές εξαιρετικά κρίσιμες για το λαό, την κοινωνία, την πατρίδα είναι αναγκαία η ειλικρινής, ξεκάθαρη τοποθέτηση του καθένα, ιδιαίτερα όσων, με τη ψήφο των πολιτών, βρίσκονται σε δημόσιες θέσεις. Ούτε μισόλογα ούτε ωραιοποιήσεις.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές, τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που καλείται να επικυρώσει με πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα η ελληνική Βουλή είναι  ολέθρια.

          Βυθίζουν το λαό σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, διαιωνίζει και βαθαίνει τις πολιτικές λιτότητας και ύφεσης που εδώ και πέντε χρόνια οδηγούν τη χώρα στα βράχια.

          Διατηρούν το καθεστώς αποικίας χρέους, ξαναφέρνει τη τρόικα στη χώρα, καταργεί τη Βουλή και το Σύνταγμα καθώς κάθε κυβερνητική πρόταση πρέπει να εγκρίνεται από τους επικυρίαρχους. Καταλύει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας.

          Εκποιούν, με ακόμα δυσμενέστερους όρους, το δημόσιο πλούτο, επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις - ξεπούλημα δημόσιων φορέων και οργανισμών, υποθηκεύει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία με ταπεινωτικό τρόπο για το λαό και τη χώρα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που θα ελέγχεται και αυτό από τη τρόικα.

          Καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, ανοίγει το δρόμο για νέο κόψιμο μισθών και συντάξεων, οδηγεί σε οριστικό κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις με δραματική επιβάρυνση της ανεργίας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της απόγνωσης.

 

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα ξέχασε όσα διακήρυσσε. Αντί να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας και ύφεσης φέρνει για ψήφιση ένα τρίτο μνημόνιο που δεν θα τολμούσε καμιά μνημονιακή κυβέρνηση του παρελθόντος να φέρει. Αντί να σκίσει το μνημόνιο έσκισε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, τις προγραμματικές της διακηρύξεις.

Το σπουδαιότερο ψαλίδισε - ακύρωσε τις ελπίδες όχι μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενός ολόκληρου λαού που τη στήριξε ολόψυχα. Ποιος τολμά να ξεχάσει ότι τα όσα αποσβολωμένοι παρακολουθούμε αυτές τις μέρες έρχονται λίγες μόνο μέρες από ένα περήφανο, εκκωφαντικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού που τάραξε τις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων σε όλο το κόσμο;

Είναι αλήθεια ότι στη συμφωνία αυτή οδηγήθηκε κάτω από αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν μπορεί όμως αυτή αλήθεια να αποτελέσει δικαιολογία των όσων δρομολογούνται σήμερα. Η κυβέρνηση Τσίπρα όφειλε να το γνωρίζει. Οι δανειστές είχαν δηλώσει τις προθέσεις τους από την πρώτη στιγμή. Μόνο όποιος είχε αυταπάτες ή δεν ήθελε να  δει τη πραγματικότητα δεν αντιλαμβανόταν αυτό που ήταν και είναι φανερό σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Αντί αυτού η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της σε κάθε προειδοποίηση και επισήμανση που έγινε μέσα και έξω από το κόμμα. Ανέχθηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις επέλεξε να διατηρηθούν σε στρατηγικής σημασίας θέσεις της δημόσιας διοίκησης άνθρωποι που υπηρέτησαν τις επιλογές των δανειστών. Άφησε αλώβητη τη δράκα των τραπεζιτών, των μιντιαρχών, των μεγαλοεργολάβων να διατηρούν τις θέσεις τους, να εκβιάζουν και να φοβίζουν το λαό, να συνεχίζουν τις business ως συνήθως. Έπεσε στη παγίδα χρόνου που έστησαν οι δανειστές έχοντας τη ψευδαίσθηση ότι πήρε “ανάσες” με τη συμφωνία της 20 Φλεβάρη, προοίμιο των όσων δραματικών ζούμε σήμερα, προσκολλημένη στη “στρατηγική” ότι είναι δυνατή μια “έντιμη συμφωνία” με τους δανειστές. Προτίμησε να αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις στους πιστωτές όταν αυτοί είχαν σταματήσει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από τον Αύγουστο του 2014. Άφησε να αδειάσουν τα δημόσια ταμεία με τις Πράξεις νομοθετικού Περιεχόμενου, παρακολουθούσε άπραγη να κάνουν φτερά δισεκατομμύρια από τις τράπεζες οδηγώντας σε ασφυξία, επέτρεψε να αποδυναμωθεί πλήρως η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας έναντι των δανειστών.

Έτσι φθάσαμε σε ένα αδιέξοδο - αναπάντητο δίλημμα ανάμεσα σε ένα τρίτο μνημόνιο ή μια  έξοδο από τη Ευρώ. Ανάμεσα στις δύο όψεις μιας ολοκληρωτικής καταστροφής δεν μπορεί σήμερα να υπάρξει επιλογή. Κανένας δεν είχε εντολή να συνεχιστούν τα μνημόνια στη την χώρα. Ούτε όμως να σβηστούν οι προοπτικές ύπαρξης της Ελλάδας για να αποφευχθεί ένα GREXIT.

Δυστυχώς εκείνο που ξεχνιέται είναι ότι στη χώρα παρουσιάσθηκε η ιστορική ευκαιρία να προχωρήσει έξω από τις ράγες του μνημονιακού ζουρλομανδύα, έξω από αυτό το σημερινό δίλημμα συμφωνία ή έξοδος και αυτή η ιστορική δυνατότητα ακυρώθηκε από έλλειψη προετοιμασίας και βαθιά λαθεμένες στρατηγικές επιλογές.

 

Τα πιο σοκαριστικά είναι μπροστά μας.

Πριν ακόμα γίνει αντιληπτό το βάρος και οι συνέπειες της συμφωνίας που συμφωνήθηκε άρχισε η καλλιέργεια μιας νέας αυταπάτης. Ότι δηλαδή είναι προτιμότερη η διαχείριση μιας κακής συμφωνίας από τη κυβέρνηση της Αριστεράς, ότι δήθεν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα απαλυνθούν οι ακραίες συνέπειες του μνημονίου.

Δυστυχώς τα όσα δραματικά συντελούνται αυτές τις μέρες είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Η Ελλάδα με μνημόνιο ή χωρίς βρίσκεται σε τροχιά χρεοκοπίας. Είναι ζήτημα αν το τραπεζικό σύστημα ανακάμψει σύντομα ή αν αφεθεί να ανακάμψει από τους δανειστές. Είναι αδύνατο να γίνει κατορθωτό να καταστεί βιώσιμο το χρέος με τους όρους του Τρίτου μνημονίου. Εκείνο που θα δούμε σύντομα είναι η τρόικα να διαπιστώνει ότι τα μέτρα δεν “βγαίνουν”  και να απαιτεί να ψηφιστούν πιο επώδυνα.

Το σχέδιο των δανειστών είναι ο έλεγχος και η εκποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου της χώρας ανεξάρτητα από το αν αυτό οδηγεί στη  πλήρη εξαθλίωση λαού και  της κοινωνίας.

Και δίπλα σε αυτό η κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας. Δεν θα έχουν απολύτως καμιά σημασία η θέληση του λαού, οι επιλογές του, οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα, το Σύνταγμα της χώρας και το Κοινοβούλιο. Η χώρα θα ελέγχεται από τη τρόικα. Αυτή θα σχηματίζει κυβερνήσεις που θα νομοθετούν καθ' υπαγόρευση.  Ο οικονομικός  στραγγαλισμός οδηγεί σε πολιτικό στραγγαλισμό. Ήδη σήμερα ακύρωσε το νόημα του δημοψηφίσματος. Το Όχι του λαού στο σχέδιο των δανειστών μετατράπηκε σε Ναι σε ένα ακόμα πιο επώδυνο και ατιμωτικό σχέδιο. Εκείνο που θα δούμε αργά ή γρήγορα είναι η ακύρωση της κυβέρνησης της ΣΥΡΙΖΑ και η εξώθηση σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πλήρη επιστροφή του παλιού μνημονιακού πολιτικού προσωπικού σε ρόλο σωτήρα.

Δυστυχώς σε αυτές τις εξελίξεις έβαλε την υπογραφή της η κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Ώρες ευθύνης.

Σε αυτές τις κρίσιμες για το λαό και τη χώρα στιγμές έχει τεράστια σημασία η πολιτική να ξανασυναντά την ηθική. Το στοιχειώδες είναι ο καθένας να μην αρκείται να φορτώσει τις ευθύνες στο άλλο αλλά να δει κατάματα και τις δικές τους ευθύνες, παραλήψεις, λάθη.

Όσο με άφορα αισθάνομαι υποχρεωμένος να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες του Γαλατσίου για τις δικές μου ευθύνες , για όσα έκανα και κυρίως για όσα δεν έκανα, στο μέτρο των δικών μου δυνάμεων και ευθυνών, για να φθάσουμε σε αυτή τη κατάληξη. Είναι φανερό ότι δεν ήταν αρκετές οι ενστάσεις και οι επισημάνσεις μου στις διαδικασίες και συζητήσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγιναν στο τόνο που έπρεπε, δεν έπεισαν.

Συντάσσομαι με όλους εκείνους, μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ, που έστω και τη τελευταία στιγμή  αγωνίζονται για να μην ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, να μην επιτραπεί η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονικό κόμμα.

Είμαι αποφασισμένος να συνεχίζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους πολίτες του Γαλατσίου μέσα από το πρόγραμμα της Δημοτικής Κίνησης “Ενότητα για τη Ανατροπή” που στις σημερινές συνθήκες διατηρεί την επικαιρότητα και την σημασία του. 

Την ίδια στιγμή, έχοντας επίγνωση ότι εκλέχτηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως επικεφαλής μιας Δημοτικής Κίνησης που  υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ - με τις επιλογές της κυβέρνησης του οποίου διαφωνώ και διαχωρίζομαι δημόσια - θέτω την πρόθεση μου αυτή στη κρίση των μελών της Ενότητας για την Ανατροπή, την απόφαση των οποίων θα αποδεχθώ πλήρως. 

Σε κάθε περίπτωση και από οποιαδήποτε θέση θα συνεχίσω να είμαι παρόν σε κάθε προσπάθεια των απλών καθημερινών ανθρώπων να ξεφύγουμε συλλογικά από τις συνέπειες των μνημονίων και το βρόγχο μιας χώρας αποικίας χρέους. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν αποτελεί επιλογή οι μοναχικές πορείες και η περιχαράκωση στις “αλήθειες” του καθένα. Η τοπική κοινωνία, οι σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες, οι αριστεροί αγωνιστές, τα κινήματα της πόλης οφείλουν να βρουν κοινό έδαφος συνεργασίας, να επαναπροσδιορίσουν στόχους και πρωτοβουλίες που θα σχετίζονται με τη νέα οδυνηρή φάση που ανοίγεται ενώπιον της χώρας και του λαού.

 Σπύρος  Παναγιώτου

 Δημοτικός Σύμβουλος Δήλωση του A.Παπαδοκωστόπουλου


Η Δημοτική Κίνηση "Ενότητα για την Ανατροπή" παίρνει αποφασιστικά και δυναμικά θέση κατά της συμφωνίας με τους δανειστές,αφού μετά τον Σπύρο  Παναγιώτου και ο έτερος Δημοτικός Σύμβουλος, ο Άρης Παπαδοκωστόπουλος, διαχωρίζει την θέση του από τις επιλογές της κυβέρνησης

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Με σοκ και δέος παρακολουθεί ο ελληνικός λαός να μετατρέπεται το ηχηρό <<όχι στα μνημόνια>> του δημοψηφίσματος σε ένα τρίτο μνημόνιο. Παρακολουθεί τη κυβέρνηση του Σύριζα, την κυβέρνηση της <<πρώτη φορά Αριστεράς>> να φέρνει μια συμφωνία καταστροφική για τη χώρα, τόσο σε επίπεδο οικονομίας αλλά και εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατίας.

 Αυτή τη δύσκολη συγκυρία η ηγεσία του Σύριζα δεν επέλεξε να πει την αλήθεια στο λαό και να τον προετοιμάσει για όλα τα ενδεχόμενα. Ξέχασε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τις προεκλογικές δεσμεύσεις   αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και υποσχέθηκε να πετύχει μια <<έντιμη συμφωνία>> μέσα από μια πραγματική διαπραγμάτευση. Κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα  και όταν αυτός μέσα από τις κραυγές των καναλιών και του παλιού φθαρμένου πολιτικού συστήματος και με κλειστές τράπεζες απάντησε με ένα ηχηρό  ΟΧΙ  που συγκλόνισε όλο τον  κόσμο, αλλοίωσε   αυτό το αποτέλεσμα και πήγε στις διαπραγματεύσεις επιδιώκοντας πάση θυσία συμφωνία μετατρέποντας το περήφανο όχι του λαού σε ένα δουλικό ναι.

Είναι πραγματικό γεγονός ότι αυτή η συμφωνία είναι αποτέλεσμα αφόρητων πιέσεων και εκβιασμών, πράγμα που όμως η κυβέρνηση όφειλε να το γνωρίζει και να έχει έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο διαφυγής. Αντί αυτού έπεσε στην παγίδα που έστησαν οι τοκογλύφοι δανειστές , θεωρώντας ότι πήρε χρόνο με τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου ,συνεχίζοντας να πληρώνει τις υποχρεώσεις στους δανειστές όταν αυτοί είχαν κηρύξει παύση πληρωμών από τον Αύγουστο του 2014.

Είναι επίσης πραγματικό γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις και επισημάνσεις που γίνονταν στα όργανα του κόμματος  για αλλαγή πορείας και εμπιστοσύνης στο λαό. Σε  έναν λαό που ήταν έτοιμος να ακούσει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια και να στηρίξει επιλογές δύσκολες και επώδυνες.

Έτσι καταλήξαμε να είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα με η χωρίς μνημόνιο, με το τραπεζικό σύστημα διαλυμένο αλλά στα χέρια  των ολιγαρχιών και με ένα χρέος που όλοι ομολογούν ότι δεν είναι βιώσιμο. Έτσι όταν σύντομα διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν ,θα ζητηθούν νέα πιο δυσβάστακτα και άντε πάλι από την αρχή μέχρι οριστικού ξεπουλήματος και λεηλασίας της χώρας και του λαού της.

Δυστυχώς  όλα αυτά έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Μιας αριστεράς που είχε το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας ηθικής υπεροχής απέναντι σε ένα σάπιο και χρεωκοπημένο πολίτικο σύστημα και που η ίδια με τις επιλογές της για εθνική ομοφωνία το ανέστησε και το έβγαλε από εκεί του το έστειλε ο λαός με την ψήφο του τόσο στις εκλογές όσο και στο δημοψήφισμα.

Τούτες τις δύσκολες ώρες θέλω να κοιτώ τους κατοίκους της πόλης μας στα μάτια χωρίς να ξεχνώ όλους  αυτούς και ήταν πολλοί που μας έλεγαν προεκλογικά μη  μας προδώσετε και να τους πω ότι αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί για όσα έκανα αλλά και για όσα δεν μπόρεσα να κάνω, με τις μικρές μου δυνάμεις για να αλλάξουν πορεία τα πράγματα μέσα και έξω από το Σύριζα αλλά και μέσα στην κοινωνία. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας και όχι μόνο, όπως έκανα μέχρι τώρα στη ζωή μου, μαζί με όλους εκείνους που τόσα χρόνια παλεύουμε συλλογικά να αλλάξουμε τον κόσμο προς όφελος του κόσμου της δουλειάς.

Διαχωρίζοντας τη θέση μου από τις επιλογές της κυβέρνησης του Σύριζα, θα συνεχίζω να αγωνίζομαι με τη δημοτική μας κίνηση <<Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι>> το πρόγραμμα της οποίας είναι περισσότερο  επίκαιρο από ποτέ αλλά και με την <<Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου Χωρίς Μεσάζοντες>>  προσπαθώντας να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις που θα ανακουφίσουν το δοκιμαζόμενο λαό μας αλλά και θα  ακυρώσουν στην πράξη τα  μνημόνια και τις συνέπειες τους.

Παράπλευρες συνέπειες είναι και η αστυνομική βία και καταστολή από την κυβέρνηση <<πρώτη φορά Αριστερά>> που ζήσαμε στο συλλαλητήριο της 15 Ιουλίου ενάντια στη ψήφιση της σύναψης συμφωνίας  με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης .Τα δακρυγόνα για να δείξουμε ότι κάτι άλλαξε  δεν ήταν ληγμένα.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Άρης Παπαδοκωστόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει