Τι είδαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Οκτωβρίου

NEA , , Updated

Ένα Δημοτικό Συμβούλιο γεμάτο ένταση και δράση παρακολούθησαν χθες Τετάρτη 8 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι δημότες του Γαλατσίου. Ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙ
Στο συμβούλιο αναγνώστηκε επιστολή του Ενωτικού Τοπικού Κινήματος με θέμα το παλαί, στην οποία προτείνει την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για το μέλλον του Ολυμπιακού Ακινήτου. Δεν θέλει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.
Θέση Ηλία Μιμηγιάννη
Στο συμβούλιο μίλησε ο κος Ηλίας Μιμηγιάννης ως εκπρόσωπος του Ενωτικού Τοπικού Κινήματος για να αναλύσει τα πλεονεκτήματα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος
Συγκεκριμένα:
1. Θα συμμετέχει όλο το Δ.Σ. συλλογικά
2. Ακούγεται η θέση αυτή παραέξω αφού θα έχει εκδοθεί υπουργικό διάταγμα
3. Θα ακουστούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις
4. Σε περίπτωση που όλοι στο Δ.Σ. είναι ενωμένοι κατά της ιδιωτικοποίησης, τότε και ο ίδιος ο πολίτης θα μπει στην λογική να σκεφτεί αν συμφωνεί ή όχι με το δημοψήφισμα αυτό και να πάρει θέση.
5. Είναι σύντομο σε διαδικασία και ισχυρό.
Καταλήγοντας ο κος Μιμηγιάννης είπε ότι είναι μια δύσκολη απόφαση το δημοψήφισμα αλλά θα πρέπει να παρθεί.
Απόψεις μελών Δ.Σ.
Ο κος Μαγκανάρης, παίρνοντας τον λόγο για το θέμα αυτό τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος, υποστήριξε όμως ότι προέχει η επίλυση άλλων ζητημάτων διοικητικής φύσεως. Ο κος Παναγιώτου από την Ενότητα για την Ανατροπή υποστήριξε ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί Δ.Σ. εκτάκτως για το θέμα του παλαί. Ο κος Χαραλαμπίδης από την πλευρά του θεωρεί ότι δεν θα θα έπρεπε κανονικά να γίνεται δημοψήφισμα για το αν το παλαί είναι λαϊκή περιουσία ή όχι διότι de facto ανήκει στον λαό και είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Παρ' όλα αυτά θα συμφωνήσει με το δημοψήφισμα αφού το θεωρεί ως το μη χείρον. Από τα υπόλοιπα μέλη που πήραν θέση, ο κος Σιδερής και η κα Κιτσίνη τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος.

Στο πλαίσιο του συμβουλίου επισημάνθηκε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει μέσω του Καλλικράτη

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η Λαϊκή Κοινότητα Γαλατσίου έστειλε επιστολή κατά της Χρυσής Αυγής, την οποία χαρακτηρίζει οργάνωση αντιδημοκρατική, αντικομμουνιστική και τρομοκρατική. Θεωρεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης υπεύθυνα για την άνοδο των ποσοστών της και καλεί τους νέους να αποβάλλουν τον φασισμό από την κοινωνία. Με την επιστολή αυτή καλεί το συμβούλιο να απαγορεύσει στην Χ.Α. την συμμετοχή της σε κάθε δημοτική εκδήλωση και πρωτίστως στην κατάθεση στεφάνου για την 28η Οκτωβρίου.
Θέση του κου Μπούρα
Στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής ο κος Μπούρας από την μείζονα αντιπολίτευση δήλωσε αντίθετος με την επιστολή αυτή και το ψήφισμα εναντίον της Χ.Α. που ανέφερε ο δήμαρχος Γεώργιος Μαρκόπουλος (βλ. παρακάτω) για λόγους δημοκρατικούς, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι με τον τρόπο αυτό θα προκληθούν αναταραχές και νέο θέμα επί τάπητος που δεν υπήρχε πριν.
Αντιδράσεις από Δ.Σ.
Η άποψη του κου Μπούρα συνάντησε έντονη αντίδραση μεγάλης μερίδας του Δ.Σ. ιδίως από τα μέλη της Ενότητας για την Ανατροπή (Παναγιώτου-Παπαδοκωστόπουλος) και τον κο Χαραλαμπίδη από την Λαϊκή Συσπείρωση, οι οποίοι υποστηρίζουν να μην εμφανιστεί η Χ.Α. στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Ο κος Χαραλαμπίδης παίρνοντας τον λόγο για το θέμα αυτό είπε στον κο Μπούρα ότι αν ψηφίσει υπέρ της Χ.Α. να μην ψηφίσει υπέρ της χρηματοδότησης της ΠΕΑΕΑ (βλ παρακάτω). Οι οργισμένες αντιδράσεις προς το πρόσωπό του ενόχλησαν τον κο Μπούρα με τον ίδιο απειλεί ότι θα αποχωρήσει από την αίθουσα του Δ.Σ.
Υπέρ της μη συμμετοχής της Χ.Α. στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της παράταξης "Γαλάτσι Νέα Αρχή" Νίκος Μαγκανάρης και Γιάννης Σιδερής επικρίνοντας τον κο Μπούρα για την άποψή του αυτή. Κατηγορηματικά ενάντια στην κατάθεση στεφάνου από την Χ.Α. τάχθηκε και η κα Κιτσίνη από την μείζονα αντιπολίτευση.
Σύμφωνη με την θέση του κου Μπούρα τάχθηκε η κα Παναγιωτακοπούλου, η οποία εξεδήλωσε την απαρέσκειά της που η Χ.Α. θα καταθέσει στεφάνι αλλά επειδή έτσι είναι η δημοκρατία θα πρέπει όλοι να το σεβαστούν αυτό.

Τελικό Ψήφισμα
Στο σχετικό ψήφισμα που έγινε μετά υπερψήφισαν όλοι, πλην του κου Μπούρα, ο οποίος ψήφισε λευκό.

Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ)

Με επιστολή της προς το Δ.Σ. ζητεί επιχορήγηση 1000€ διότι οι οικονομικές της ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν μονάχα από τις συνδρομές.
Θέση Δ.Σ.
Σύσσωμο το Δ.Σ. τάχθηκε υπέρ της χρηματοδότησης της ΠΕΑΕΑ από τον δήμο, με τον κο Χαραλαμπίδη ενδεικτικά να συνδέει το θέμα αυτό με το θέμα της Χ.Α. υποστηρίζοντας ότι η πολλή χρηματοδότηση της ΠΕΑΕΑ θα συντελέσει στην κάμψη της ισχύος της Χ.Α.

ΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Ο Δήμαρχος κος Μαρκόπουλος απαντώντας για κάθε θέμα είπε τα εξής:
α) Για το θέμα οικονομικής ενίσχυσης της ΠΕΑΕΑ ενημέρωσε ότι έχει ήδη ληφθεί υπόψη και
β) Για την Χ.Α. ότι έχει ήδη ψηφιστεί από το 2012 η μη συμμετοχή της σε δημοτικές εκδηλώσεις.

ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ;
Θέμα νοθείας στο ψήφισμα για την σχολική επιτροπή έθεσε στο Δ.Σ.η κα Κιτσίνη από την μείζονα αντιπολίτευση. Υποστήριξε εντούτοις ότι ακόμα δεν έχει αποδείξεις γι' αυτό

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ: ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ
;
Ο δήμαρχος Γαλατσίου κος Μαρκόπουλος έθεσε το θέμα των  παιδικών χαρών, οι οποίες είναι κλειστές για λόγους ασφαλείας. Ο ίδιος δεν θα βιαστεί να τις ανοίξει δίχως να είναι έτοιμες, μόνο και μόνο για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Θα τις παραλάβει μόνο αν θα είναι όπως τις προβλέπει η σχετική μελέτη.
Έχει ακουστεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι το κράτος έχει ευθύνη διότι δεν προχωρεί στην χρηματοδότηση.
Από την πλευρά του ο καθ' ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Μελισσουργός υποστήριξε ότι το ποσό ανέρχεται στα 150€ ανά παιδική χαρά, τα οποία πληρώνει ο εργολάβος και κατόπιν απαιτεί να πληρωθεί από το "Πράσινο Ταμείο". Από 'κει και πέρα την συντήρηση αναλαμβάνει ο δήμος. Επομένως ευθύνη του δήμου είναι αρχικά να ελέγξει αν έκανε καλή δουλειά ο εργολάβος, κάτι που δεν γινόταν από την προηγούμενη διοίκηση.
Το λόγο έλαβε με τη σειρά της η κα Κιτσίνη η οποία επέρριψε τις ευθύνες στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που δεν επέβλεψε για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών. Από την πλευρά του ο κος Σιδερής υποστήριξε ότι μερίδιο ευθύνης έχουν και ο ίδιος με το υπόλοιπο Δ.Σ. διότι δεν σκέφτηκαν ότι ο εργολάβος όπως και να κάνει την δουλειά του (είτε σωστά είτε πρόχειρα) τα ίδια χρήματα θα πάρει.

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει