Το γνωρίζατε αυτό;

NEA ,

Είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του Γαλατσίου γνωρίζει την οδό Κουρτίου, οδό η οποία συνδέει στην ουσία το Γαλάτσι με την Άνω Κυψέλη (πλέον ένα τμήμα της οδού έχει μετονομαστεί σε Νίκου Ξυλούρη). Πόσοι όμως γνωρίζουν από πού πήρε το όνομά της;

Πρόκειται για τον Γερμανό Έρνεστ Κούρτιους ή -εξελληνισμένα- Ερνέστο Κούρτιο, έναν ιστορικό και αρχαιολόγο στο επάγγελμα, ο οποίος γεννήθηκε στο Λίμπεκ το 1814 και πέθανε στο Βερολίνο το 1896. Ο αδερφός του Γιόργκ ήταν φιλόλογος και είχε εκδόσει την περίφημη «Ελληνική Σχολική Γραμματική» το 1852 ,που γνώρισε πολλαπλές εκδόσεις (23η έκδοση το 1902), αλλά και τις βασικές αρχές της ελληνικής ετυμολογίας (5η έκδοση 1879).

Ο Κούρτιος, από επιθυμία να γνωρίσει την Ελλάδα, ήρθε στην Αθήνα το 1836 ως παιδαγωγός των παιδιών του Άουγκουστ Κρίστιαν Μπράντς, συμβούλου για εκπαιδευτικά θέματα του βασιλιά Όθωνα. Έζησε 4 χρόνια στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η ομώνυμη οδός.

Στο πλαίσιο της 4ετούς παραμονής του στη χώρα μας επισκέφτηκε  την Αττική, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Έμαθε την ελληνική γλώσσα και ασχολήθηκε με την συγκριτική έρευνα του αρχαίου με το νεότερο πολιτισμό.

Θεωρείται ο αναγεννητής του ιερού της αρχαίας Ολυμπίας με τη συμβολή του στη οργάνωση και τη διεύθυνση των πρώτων εκεί συστηματικών ανασκαφών. Τον Απρίλιο του 1874 ύστερα από υποδείξεις του Κούρτιους, επικυρώθηκε στην Αθήνα σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τη διενέργεια ανασκαφικών ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, οι οποίες διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία- όχι πάντα άμεση- και διεύθυνση του από το 1875 ως το 1881. Εκτός από ναό της Ήρας αποκαλύφθηκαν τότε ο μεγάλος βωμός του Δία και η θέση του αρχαίου Σταδίου. Τότε βρέθηκε (1877) και ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλους, πλήθος ανάγλυφα, νομίσματα και επιγραφές που συνέβαλαν στην ταύτιση των διαφόρων μνημείων και στη γενικότερη γνώση του μεγάλου αυτού ελληνικού ιερού.

Από τα συγγράμματά του το σημαντικότερο ήταν η "Ιστορία της Ελλάδας".

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει