Ανοιχτή επιστολή του κου Ι. Κουσαΐτη για το παλαί

NEA ,

 Αγαπητοί φίλοι και φίλες μου.

Με την παρούσα επιστολή θέλω να  αναφερθώ και σε μια άλλη άποψη ως προς τη χρήση του Παλαί που αφορά πολλούς συμπολίτες μας, που συζητιέται ευρέως μεταξύ των, αλλά εμείς κλείνουμε τα αυτιά μας και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.

Κατά αρχάς Κύριοι, εγώ είμαι ένας από τους τόσους δημότες Γαλατσίου, που έκαναν εμπράκτως αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Παλαί,  ως Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών και ως απλός δημότης, με συμμετοχή σε πορείες , εκδηλώσεις ,  παρελάσεις,  μιλάμε βέβαια  πριν 5,6,7 και 8 χρόνια , τότε που το χρήμα «έρρεε», τότε που ζούσαμε όλοι σε μια ευημερία και νομίζαμε ότι όλοι είχαμε χρήματα, τόσο εμείς, όσο και το κράτος  και κατ’ επέκταση και ο δήμος μας, τότε που όλοι λέγαμε «ναι»,  το Παλαί να γίνει δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού για τους κατοίκους του Γαλατσίου, τότε που είχαμε τον «άρτον» και μας ενδιέφεραν τα «θεάματα». Τώρα κύριοι τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, καμιά σχέση με το παρελθόν, ο κόσμος αγωνίζεται για ένα κομμάτι ψωμί και προσπαθεί να επιβιώσει, τόσο αυτός, όσο και η οικογένειά του, μέσα στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και οικονομικής δυσπραγίας (δεν θα εξετάσω το ποιος ευθύνεται) και ουδόλως τον ενδιαφέρει αν θα γίνει χώρος πολιτισμού και αθλητισμού ή οτιδήποτε άλλο και αυτό το απέδειξε η φθίνουσα μέχρι ανύπαρκτη πορεία, της συμμετοχής των δημοτών στις διάφορες κατά καιρούς  διαδηλώσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Παλαί.

 Ας μπούμε λίγο επί της ουσίας και ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, απλά μεν, αλλά πιστεύω κατανοητά.

 Όταν κάποιος χτίζει, ανακαινίζει ή μετατρέπει η πείρα των χρόνων μου, μου έχει δείξει ότι το πρώτο πράγμα που κάνει είναι μια μελέτη για το κόστος της πράξης, για το κόστος συντήρησης και μετά εάν έχει τα απαραίτητα  χρήματα για την υλοποίηση της. Στην προκειμένη περίπτωση του παλαί κύριοι έχουμε κάποια μελέτη για το κόστος μετατροπής και το κόστος συντήρησης; Έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση; και αν ναι, από ποιον; Από τον δήμο που δεν μπορεί  να πληρώσει τους φύλακες του άλσους Βεΐκου και έχει ρημάξει; Από τον Δήμο  που δεν μπορεί να πληρώσει τους εργάτες για τον καθαρισμό του ανωτέρου άλσους; και γι αυτό τον λόγο ο φορέας της Δράσης έκανε ένα καθαρισμό στις αρχές του καλοκαιριού, μήπως και ευαισθητοποιήσει το Δήμο, ή από το κράτος που έχει κλείσει νοσοκομεία και  απαγορεύει εξετάσεις που αποδεδειγμένα σώζουν ζωές , όπως   παπ  τεστ,  PSA  και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες για τα φτωχά στρώματα της χώρας μας; Μήπως, λέω μήπως, πρέπει να πληρώσουν οι δημότες του Δήμου μας μέσω των δημοτικών τελών; Τους ρωτήσατε εάν θέλουν και αν μπορούν να δώσουν έστω και ένα ευρώ για την μετατροπή και συντήρηση του εν λόγω κτηρίου την στιγμή  που τα συσσίτια αυξάνονται διαρκώς; Η απάντηση των περισσοτέρων ξέρετε ποια είναι; «αρκετά πληρώσαμε για το παλαί μέσω των φόρων, δεκάρα δεν δίνουμε παραπάνω, καλύτερα να το γκρεμίσουν».

Από την στιγμή που δεν έχουμε χρήματα ούτε να το μετατρέψουμε ούτε να το συντηρήσουμε γιατί δεν πρέπει να δοθεί για επένδυση;

Λένε κάποιοι ότι αν γίνει mail τότε θα υποβαθμιστεί η περιοχή μας και κατά συνέπεια και οι περιουσίες μας. Απαντώ εγώ. Ξέρετε πόσο έχει το τ.μ. στο Μαρούσι στην περιοχή του mail και πόσο στο Γαλάτσι; 2800 € το τ.μ. και 1500 € αντίστοιχα.

Θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος. Μα πόσα αυτοκίνητα θα περνάνε περισσότερα, από ότι σήμερα μια και το Γαλάτσι είναι μια από τις διόδους επικοινωνίας μεταξύ νοτίων και βορείων προαστίων; Εξάλλου η κατασκευή του μετρό που θα αρχίσει σύντομα δεν θα λύσει μέρος του προβλήματος και θα αναβαθμίσει την περιοχή μας; Ας μη γελιόμαστε, εάν δεν γίνει κάποια επένδυση στο χώρο του παλαί δεν πρόκειται ποτέ να περάσει το μετρό από το Γαλάτσι.

Κάποιοι λένε θα κλείσουν τα περισσότερα από τα μαγαζιά στο Γαλάτσι. Τα μαγαζιά κύριοι δεν κλείνουν με την κατασκευή του mail παρά μόνο από την δική μας καταναλωτική συμπεριφορά. Δεν θέλουμε να κλείσουν τα μαγαζιά της πόλης μας; Πολύ απλό , δεν ψωνίζομε από τα καταστήματα του mail, και αν ψωνίζομε από το mail δεν είναι γιατί τους αγαπάμε περισσότερο, αλλά είναι επειδή εκεί βρήκαμε κάτι ποιο ωραίο και πιθανόν πιο φθηνό. Ας φροντίσουν τα μαγαζιά του Γαλατσίου να γίνουν πιο ωραία και με ωραία πράγματα και θα δείτε κανείς δεν θα ψωνίσει στο mail και τότε θα είναι εκείνα που θα κλείσουν. Καθεαυτού υπαίτιοι για το κλείσιμο των μαγαζιών είμαστε εμείς σαν καταναλωτές και μόνο εμείς. Εξάλλου κύριοι κανείς δεν εμποδίζει κανένα να πάει να ανοίξει μαγαζί, καφετέρια ή οτιδήποτε άλλο. Ας πάρουμε όμως και την άλλη πλευρά, πόσοι νέοι θα μπορέσουν, έστω και υπάλληλοι να εργαστούν στις καινούργιες θέσεις εργασίας; Κάποιοι μιλούν για χοντρή μπίζνα, και μάλιστα λένε με κάτι πρόχειρους και μπακαλίστικους λογαριασμούς ότι ο επενδυτής θα βγάλει περίπου 60 εκατομμύρια σε διάστημα 40 χρόνων, πληρώνοντας μόνο 5 εκατομμύρια,  γιατί τότε δεν το παίρνει  ο Δήμος Γαλατσίου, να τα οικονομήσει και επιπλέον να μας ξελαφρώσει από τα τεράστια δημοτικά τέλη; Δε μου λέτε κύριοι ξέρετε πολλούς που θα βάλουν τα ωραία λεφτουδάκια τους χωρίς να θέλουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα; Και από πότε μια επένδυση θεωρείται αδίκημα. Και μια και μιλάμε για μπίζνα θα σας αναφέρω ένα χονδροειδές παράδειγμα για να δείτε το μέγεθος της υποκρισίας.

Στην γειτονιά μας, κάποιος έχει ένα παλιό σπίτι με μια αυλή. Ο ιδιοκτήτης δεν έχει χρήματα ούτε να χτίσει καινούργιο αλλά ούτε και να το αναστυλώσει.  Τι κάνει λοιπόν; Το δίνει αντιπαροχή για να πάρει 1, 2 διαμερίσματα γκαράζ κ.λ.π. για τα παιδιά του, αλλά επιπλέον ξέρει ότι ο μηχανικός – κατασκευαστής θα φτιάξει 20 διαμερίσματα και θα τα οικονομήσει χοντρά. Το δίνει όμως, εμείς οι γείτονες τι κάνουμε; Βγαίνουμε και τον εμποδίζουμε να το δώσει για να μη χτιστεί ένα μεγαθήριο δίπλα μας με 6,7 και 8 ορόφους που μας κλείνει όχι μόνο τη θέα αλλά και τον ουρανό; Όχι, αντιθέτως, είτε κοιτάμε και εμείς να δώσουμε αντιπαροχή το δικό μας ή τρέχουμε να αγοράσουμε διαμερίσματα ενισχύοντας ακόμη την μπίζνα του κατασκευαστή. Λοιπόν κύριοι ας ανοίξουμε τα μάτια μας και ας βγάλουμε τις παρωπίδες, όπου υπάρχει κίνηση υπάρχει και ανάπτυξη και όπου υπάρχει ανάπτυξη δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Και επιτέλους, ποιος  εξουσιοδότησε κάποιους (κίνηση πολιτών) να αναλάβουν  τις τύχες και το μέλλον της πόλης; Ποιοι είναι εκείνοι που θα πουν ποιο είναι το όφελος μια κοινωνίας και ποιο όχι. Στο όνομα ποιου εκείνοι αναλαμβάνουν μια δράση εναντίον μιας μελλοντικής επένδυσης. Τώρα τελευταία ακούω και το εξής τρελό, σκέφτονται να εμποδίσουν και τη διέλευση  του μετρό στο Γαλάτσι γιατί τα έργα που θα γίνουν, αν ποτέ ξεκινήσουν, θα διαταράξουν την εύρυθμη ζωή της πόλης μας!!! Έλεος!! Το μόνο δικαίωμα που έχετε κύριοι είναι να προκαλέσετε ένα τοπικό δημοψήφισμα, γιατί ο μόνος αρμόδιος να απαντήσει είναι οι δημότες Γαλατσίου και μόνο αυτοί.

Μα! λέει κάποιος, ο Δήμαρχος υπέγραψε, είναι και αυτός μαζί μας.

Κύριοι ας μη γελιόμαστε ο Δήμαρχος δεν είναι μαζί μας, απλώς ακολουθεί, εάν θυμάστε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια συγκέντρωση φορέων είπε: γράψτε ότι θέλετε και εγώ υπογράφω. Εγώ ξέρετε τι λέω κύριοι, εάν ο δήμαρχος πραγματικά δεν θέλει το mall βγαίνει μπροστά, παίρνει και 10 χιλ. κόσμο  μαζί του, πάει στους υπεύθυνους, κτυπάει το χέρι κάτω και λέει «κύριοι , εγώ είμαι ο Δήμαρχος και έχω μια πόλη πίσω μου και όποιος τολμήσει και μου πάρει το παλαί θα έχει να κάνει με μια πόλη ολόκληρη με όλες τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν» και δεν κάθεται πίσω από κάτι κείμενα που του τα υπαγορεύουν μερικοί. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Τώρα θα μου πείτε γιατί εγώ γράφω αυτά. Ένα θα σας πω, δεν έχω κανένα συμφέρον και δεν ανήκω σε κανένα κομματικό ή δημοτικό σχηματισμό… Ο μοναδικός λόγος είναι ένας: έχω ζήσει για 8 χρόνια στο εξωτερικό, έχω δει πως σκέφτεται ο κόσμος, έχω επισκεφτεί δεκάδες χώρες του εξωτερικού ακόμη και του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού και εκατοντάδες πόλεις και βλέπω πως λειτουργούν και πως σκέπτονται οι άνθρωποι που θέλουν να πάνε μπροστά, χωρίς να θέλω να αναφερθώ σε παραδείγματα και επενδύσεις γειτονικών χωρών που μας έχουν υπερσκελίσει σε όλους τους τομείς και εμείς κάτω από τις γνωστές αγκυλώσεις του παρελθόντος, βράζουμε στο ζουμί μας και εμποδίζουμε το κάθε τι που θα φέρει ανάπτυξη.

Επιπλέον ας είμαστε προσγειωμένοι, να μην είμαστε αιθεροβάμονες  και ας δούμε την πραγματικότητα. Το παράδοξο σε όλη την ιστορία είναι ότι, ενώ απαιτούμε να μας αποδοθεί το παλαί από την άλλη επαιτούμε να μας δώσουν  χρήματα γιατί δεν είμαστε σε θέση ούτε να το  μετατρέψουμε αλλά ούτε και να το συντηρήσουμε και καλείται ο κάτοικος της άνω Κορομηλίτσας να συνδράμει με τους φόρους του, για να έχουμε εδώ το παλαί, χώρο πολιτισμού και αθλητισμού και εκείνος να μη μπορεί να επισκεφτεί το κέντρο Υγείας το οποίο του το κλείσανε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.

Κάποιοι λένε πως δεν έχουν που να αθληθούν τα παιδιά μας. Μα κύριοι πότε ήταν δικό μας ο χώρος και αθλούνταν τα παιδιά μας και ήρθαν και μας τον πήραν;

Θα συμφωνήσω ότι τα παιδιά μας πρέπει να αθληθούν, εδώ θα μπορούσαμε όλοι μαζί να απαιτήσουμε από το μελλοντικό επενδυτή να αφιερώσει μέρος και να αναλάβει με δικό του κόστος κάποιους χώρους για άθληση για τα παιδιά μας χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα και να αντικρούσω πολλά από τα επιχειρήματά, αλλά δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Κλείνοντας θέλω να πω , ότι δεν έγραψα αυτήν την επιστολή για να σας πείσω, αλλά τουλάχιστον να σας βάλω σε σκέψη και προβληματισμό.

Με εκτίμηση

Γιάννης  Κουσαΐτης 

μέλος του Δ.Σ. της  Δράσης

(από galatsiotikiantilali.blogspot.gr)

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει