Το ξέρατε;

NEA ,

Μια από τις οδούς που βρίσκεται αριστερά της οδού Παπαφλέσσα με κατεύθυνση προς την οδό Τράλλεων είναι η οδός Κυμοθόης. Πόσοι όμως γνωρίζουν από πού πήρε το όνομά της η οδός αυτή;

Η Κυμοθόη σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ήταν μια από τις νύμφες Νηρηίδες, κόρες του Νηρέα -θεότητας προγενέστερης του Ποσειδώνα- και εγγονές του Ωκεανού. Είχαν τη δύναμη να ταράζουν αλλά και να γαληνεύουν τα νερά. Τα εκφραστικά τους ονόματα περιγράφουν καταστάσεις και ιδιότητες της θάλασσας. Οι Νηρηίδες ήταν 50 στον αριθμό και η Κυμοθόη ήταν μια από αυτές. Τάραζε και δυνάμωνε το κύμα όποτε ήθελε.

Τα ονόματα των 50 Νηρηίδων ήταν:
Αγαύη, Ακταία, Αλία, Αλιμήδη, Αμφιτρίτη, Αυτονόη, Γαλάτεια, Γαλήνη, Γλαύκη, Γλαυκονόμη, Δυναμήνη, Δωτώ, Ερατώ, Ευαγόρη, Ευάρνη, Ευδώρη, Ευκράτη, Ευλιμένη, Ευνίκη, Ευπόμπη, Ηιόνη, Θεμιστώ, Θέτις, Θόη, Ιπποθόη, Ιππονόη, Κλυμένη, Κυματολήγη, Κυμοδόκη, Κυμοθόη, Κυμώ, Λαομέδεια, Λειαγόρη, Λυσιάνασσα, Μελίτη, Μενίππη, Νημερτής, Νησαία, Νησώ, Πανόπη, Πασιθέα, Πολυνόη, Ποντοπόρεια, Προνόη, Πρωτομέδεια, Πρωτώ, Σαώ, Σπειώ, Φέρουσα, Ψαμάθη.

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει