Τρίτη και φαρμακερή για το Δημοτικό Συμβούλιο στο Γαλάτσι

NEA ,

 
Επιτέλους μετά από δύο συνεχόμενες αναβολές πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 23/6 το δημοτικό συμβούλιο του Γαλατσίου που ως σκοπό είχε την καταγγελία της σύμβασης του δήμου Γαλατσίου με τις ΚΟΙΝΣΕΠ "Αθηνά" και "Βήμα για την Ελλάδα".

Από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απουσίαζε η μείζων αντιπολίτευση ενώ ήταν παρών ο δήμαρχος και η πλειονότητα των στελεχών της διοίκησης.

Από πλευράς δήμου τέθηκε η ανάγκη να υπάρχουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) με δεδομένο ότι δεν μπορούν, λόγω μνημονίου, να γίνουν διορισμοί. Εξήγησε ο απερχόμενος δήμαρχος κος Τσίρος ότι χωρίς τις ΚΟΙΝΣΕΠ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει τίποτα ελλείψει προσωπικού παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους παιδικούς σταθμούς και η αντίδραση του κόσμου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Επεσήμανε το γεγονός ότι οι συμβάσεις κρίθηκαν ως παράνομες από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πρέπει να ακυρωθούν ενώ από σύσσωμη την διοίκηση θεωρήθηκε μονόδρομος από τη στιγμή που η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι  τέτοια.

Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι είναι και άνεργοι και απλήρωτοι, ενώ είχαν διακόψει επιδόματα ανεργίας και έχουν και αρκετές τρέχουσες υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα θα φροντίσει να στείλει βεβαίωση των υπηρεσιών που πρόσφεραν οι εργαζόμενοι και θα ζητήσει διαταγή πληρωμής από το Ειρηνοδικείο, ενώ θα τους διαθέσει και την νομική στήριξη του Δήμου.

Ο κος Χαραλαμπίδης από την "Λαϊκή Συσπείρωση" και η κα Αυλωνίτου, νυν Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμαναν ότι τόσο ο δήμαρχος όσο και οι δήμοι και τα κόμματα της συγκυβέρνησης που προσφέρουν την στήριξή τους έχουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση ομηρίας στην οποία έχουν επέλθει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι και άνεργοι και απλήρωτοι.

Η κα Αυλωνίτου υποστήριξε ότι ο απερχόμενος δήμαρχος έχει ευθύνη διότι ήταν από τους πρώτους δημάρχους που στήριξε την δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και για το γεγονός ότι δεν προσέλαβε μόνιμο προσωπικό όταν είχε την δυνατότητα, ενώ καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους, δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα ενώ έχουν υπογράψει χαρτί ότι έχουν εξοφληθεί. Τέλος καταλόγισε προχειρότητα στον δήμαρχο για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού . 

Και οι δύο εκπρόσωποι της Αριστεράς στο Γαλάτσι επεσήμαναν την προοπτική εργασιακού μεσαίωνα με την ύπαρξη των ΚΟΙΝΣΕΠ καθότι οι εργαζόμενοι θα χάνουν όλο και περισσότερα εργατικά δικαιώματα και θα υφίστανται μειώσεις μισθών ενώ παράλληλα αποτελεί τον δούρειο ίππο για την είσοδο των εργολάβων στους δήμους, κάτι που θα έχει ως κίνδυνο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κος Χαραλαμπίδης να "μετατραπούν οι δήμοι σε Ανώνυμες Εταιρείες" και οι εργολάβοι να κάνουν κουμάντο στις προσλήψεις και στο όλο προσωπικό που θα καλύπτει τις ανάγκες του δήμου, ενώ έθεσε επανειλημμένως το ερώτημα για το κέρδος που εμφανίζουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ, γεγονός που τις κάνει να φαίνονται εταιρίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα και για τον λόγο αυτό ακυρώθηκαν οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο συμβούλιο επισημάνθηκε η ανάγκη όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να βάλει πλάτη ώστε και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες των εργαζομένων που θα χρειαστούν να καταφύγουν ακόμα και σε δικαστικό αγώνα. Συγχρόνως τονίστηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη ο δήμος να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων και να μην μείνει στα λόγια.

Το συμβούλιο τελείωσε με την υπερψήφιση των καταγγελιών των 2 συμβάσεων από την Διοίκηση, την κα Ζέρβα και τον κο Καπέλη, ενώ τόσο η κα Αυλωνίτου από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο κος Χαραλαμπίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσαν αποχή από την ψηφοφορία καθώς εξ αρχής είχαν θέσει τις αντιθέσεις τους στην δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε έκκληση για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο μες στην εβδομάδα για να να δουν πώς θα κινηθούν πλέον όσον αφορά τις ενέργειές τους απέναντι στον αγώνα που θα κληθούν να δώσουν οι εργαζόμενοι.

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει