Εκδηλώσεις Συλλόγων του 1oυ & 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου

NEA , , Updated

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και γονιών, και με πολλά χαμόγελα ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, το περασμένο Σάββατο 7 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν από κοινού οι δύο σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων 1ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου, κλείνοντας τη φετινή χρονιά των ενδοσχολικών δραστηριοτήτων που διοργάνωσαν οι δύο σύλλογοι.

Η αρχή έγινε το πρωινό του Σαββάτου, όπου περίπου 50 μαθητές από τα δύο σχολεία, επίδοξοι… Μέσι και Ρονάλντο, έπαιξαν δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες, σε δύο ζευγάρια ομάδων, με βάση την ηλικία τους. Πολλά γκολ, κέφι, χαρές για τους νικητές και.. κατήφεια για τους ηττημένους, αλλά στο τέλος όλα τα παιδιά έλαβαν από ένα τιμητικό μετάλλιο για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους. Πιο πέρα, στο προαύλιο, δοκίμασαν όσα έμαθαν τα παιδιά που συμμετείχαν σ’ ένα διαφορετικό, ολυμπιακό άθλημα, το Μπάντμιντον.

Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν πιο… πνευματικό. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Ιστορία της Τέχνης, με τα παιδιά που συμμετείχαν να παρουσιάζουν τις όμορφες και ευφάνταστες ζωγραφιές τους που ήταν εμπνευσμένες από κλασικά αρχαία μνημεία μας, όπως η Ακρόπολη, αλλά και αντικείμενα τέχνης, όπως αγγεία, λέκιθοι, τριήρεις κ.α.

Στη συνέχεια, οι γονείς απόλαυσαν τις περίπου 25 ευρηματικές ιστορίες που έγραψαν και διάβασαν οι μικροί «δεινοί δημιουργοί» της Δημιουργικής Γραφής. «Εαυτοποιήματα», περιλήψεις παραμυθιών και πρωτότυπες ιστορίες που έγραψαν τα παιδιά στο πλαίσιο των μαθημάτων χάρισαν το χαμόγελο και το θαυμασμό στους γονείς τους και όχι μόνο. Στο τέλος, η δασκάλα τους τούς παρέδωσε όχι μόνο τις εργασίες τους, αλλά και από ένα βιβλίο, προσφορά των συλλόγων, για νέες αναγνωστικές… περιπέτειες και εμπνεύσεις!

Τέλος, σκληρός ανταγωνισμός έγινε στις «μάχες» της σκακιέρας, όπου  πάνω από δέκα μικροί … Κασπάροφ διασταύρωσαν τα «πυρά» τους με τα ασπρόμαυρα πιόνια.

Ήταν ένας όμορφος επίλογος σε μια χορταστική χρονιά, με πολλές δραστηριότητες –έγιναν επίσης μαθήματα κιθάρας και ζούμπα- όπου περίπου 150 μαθητές βίωσαν με διαφορετικό τρόπου το «μάθημα» στις σχολικές αίθουσες και το παιχνίδι στο προαύλιο των δύο σχολείων. Ήταν ένα μήνυμα ότι οι σύλλογοι γονέων μπορούν να διαμορφώνουν κι αυτοί το δικό τους «αναλυτικό πρόγραμμα», να προσφέρουν μια διαφορετική εικόνα για το σχολείο που θέλουμε, δημιουργικό, ισότιμο για όλα τα παιδιά, και ευχάριστο, υπερβαίνοντας στην πράξη το μουντό, ρουτινιάρικο εκπαιδευτικό περιβάλλον που έχουν επιβάλει όλοι όσοι διοικούν το εκπαιδευτικό σύστημα.

Του χρόνου, θα είμαστε περισσότεροι και με ακόμα πιο πολλές δραστηριότητες για όλα τα παιδιά. 

Νιώθοντας πολύ περήφανη και χαρούμενη συνάμα που και φέτος μοιραστήκαμε με τους δεινούς δημιουργούς μας τις πιο απίστευτες , μαγικές και μοναδικές ιστορίες τους, θέλω να σχολιάσω ότι φέτος η δραστηριότητα της Δημιουργικής Γραφής επιλέχθηκε από περισσότερους συλλόγους, γονείς και παιδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το στοίχημα ψυχαγωγία και δημιουργία κερδήθηκε από τα παιδιά με την εμψύχωση και καθοδήγηση των γονιών τους.

Οι εκπαιδευόμενοι κέρδισαν εμπειρίες γεμάτες από βιωματική μάθηση με εργαλεία τους το μολύβι, το λεξικό, τη φαντασία, τη συλλογικότητα. Τέλος το ταξίδι στη χώρα του μπορώ να εκφράζομαι γραπτά, για να διασκεδάσω έδωσε την ευκαιρία στους μικρούς δημιουργούς να φτάσουν σε χώρες- ιστορίες όπου οι ήρωες ήταν ξωτικά, πειρατές, πριγκίπισσες.

Η δημιουργική γραφή στάθηκε το μέσο για να εκφράσουν τα παιδιά αγωνίες, προβληματισμούς, όνειρα και στόχους και έτσι να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Διάλεξαν πολλές μορφές λόγου, όπως ποιήματα για τον τόπο τους, τον εαυτό τους ή για το γλυκό καλοκαιράκι που θέλουν να κρατάει εφτά μήνες. Συνέταξαν επιστολές σε φανταστικούς τους φίλους που αντιμετώπιζαν δήθεν κάποιο ζήτημα,όπως ο σχολικός εκφοβισμός και οι οποίοι ζητούσαν τη βοήθεια ενός συμβούλου. Φυσικά, την τιμητική τους θέση είχαν τα παραμύθια που μας μετέφεραν στη «χώρα που δεν έχει σχολεία», στη «χώρα που μισούν το διάβασμα και οι ιστορίες μεταναστεύουν» ή στο «μυστήριο της βιβλιοποντικοθήκης». Επειδή όμως καλλιεργείται η αγάπη για όλες τις μούσες, ένας οχτάχρονος δημιουργός έριξε την αυλαία της γιορτής, παίζοντας στο αρμόνιο το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω:

  • τους δεινούς δημιουργούς και τους γονείς τους για την αυτόβουλη αφοσίωσή τους στα ραντεβού του Σαββάτου στα εργαστήρια μας.
  • τους Συλλόγους Γονέων του 1ου,12ου ,11ου και του 142ου Δημοτικού Γαλατσίου για τη στήριξη της όλης προσπάθειας.  
  • και τέλος το Σύλλογο των Δασκάλων του ίδιων σχολείων για τη φιλοξενία στο χώρο των αιθουσών τους.

Πατρινού Αντωνία - Κλασικός Φιλόλογος

Συντονίστρια σε σχολικά εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής

www.oikomeleti.gr

      ( 693 20 12 571 - -antpatrinou@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει