Εκδήλωση για την Ανακύκλωση στο δημαρχείο Γαλατσίου

NEA ,

Την Τετάρτη το Βράδυ, στο Δημαρχείο της πόλης,η  Πρωτοβουλία Πολιτών «ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ» πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση – ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση.
Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου παρευρέθησαν αρκετοί πολίτες αλλά και φορείς του Γαλατσίου και κατά τη τη συζήτηση που διήρκεσε 3,5 ώρες με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων και δημοτών αναλύθηκαν τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο δήμος και οι πολίτες από την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας.

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Φραγκίσκος Κουτελιέρης, ο πρόεδρος της Οικολογικός Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος και ο Γενικός Διευθυντής της Green PeaceΕλλάδας Νίκος Χαραλαμπίδης ανέδειξαν το πώς ένας δήμος μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του εάν υπάρχει γνώση, πολιτική βούληση και ενεργοποίηση των πολιτών.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκδήλωση είναι τα εξής:
1. Τα νοικοκυριά μπορούν να έχουν άμεσο όφελος έως και 100 ευρώ τον τόνο στα σκουπίδια που παράγουν, κάτι που σημαίνει μείωση στα ανταποδοτικά τέλη.
2.Από την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση φθαρμένων υλικών, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην πόλη.
3. Είναι αναγκαιότητα η δημιουργία πράσινων σημείων στα οποία αφήνονται συσκευές και παλιά αντικείμενα, αλλά και διάθεσης χρήσιμων αντικειμένων, ώστε να διαμορφωθεί το νέο μοντέλο αξιοποίησης τους, προς όφελος ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων.
4. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει έναν νέο οργανωτικό ρόλο ώστε να δημιουργηθεί ένα άλλο καταναλωτικό πρότυπο και ένα διαφορετικό σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων με διαχωρισμό στην πηγή.
Μείωση λειτουργικού κόστους του δήμου.
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που έστειλε η ημερίδα ήταν πως με πολίτες ενεργούς και ευαισθητοποιημένους και δήμο πολιτικά ώριμο και αποφασισμένο, τα  απορρίμματα μπορούν να γίνουν «χρυσός» και πόλος τεράστιας εξοικονόμησης χρημάτων.
Η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι είναι και τεχνικά εφικτό και πολιτικά ώριμο η αλλαγή η μετάβαση από το παλιό σύστημα στο νέο που θα εξοικονομεί πόρους για τους δημότες και θα προστατεύει το περιβάλλον.
Εάν στο παρελθόν υπήρχε η άποψη ότι «κανείς δε θέλει τα σκουπίδια στην πόρτα του», τώρα έγινε σαφές πως «είναι εφικτό να τα εκμεταλλευόμαστε στα σπίτια μας γλιτώνοντας χρήματα».

Τέλος, χαρακτηριστική είναι η πρόσκληση που έκανε το «Κάλεσμα για το Γαλάτσι» προς όλες τις τοπικές δυνάμεις να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να σχεδιάσουν μαζί το νέο στρατηγικό σχέδιο της πόλης που θα δεσμεύει τους πάντες.

πηγή: e-galatsi

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει