Πάρκο Ηνιόχου και αποζημιώσεις κατοίκων

NEA , , Updated

Με τις Δημοτικές εκλογές να πλησιάζουν, μετά από αίτημα του Δημάρχου Κ. Τσίρου, πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο συνάντησή του με τους περίοικους του πάρκου Ηνιόχου, για να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Το πάρκο Ηνιόχου (Λεωφ. Βεΐκου & Ηνιόχου), κομμάτι των τσιφλικάδων Βέικων το οποίο ήταν πάντα στο μάτι των "επενδυτών", είναι χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος – πλατεία και ανήκει πλέον στο Δήμο Γαλατσίου.  Τη δεκαετία του ’90 οι κληρονόμοι Βέικου προσπάθησαν επανειλημμένα με μπουλντόζες, εισαγγελείς και ΜΑΤ να ξεκινήσουν εργασίες εκσκαφής και οικοδόμησης. Tο πάρκο σώθηκε από τις κινητοποιήσεις των περιοίκων και τη συμπαράσταση της τότε δημοτικής αρχής και διαμορφώθηκε στοιχειωδώς με δέντρα και παγκάκια.

Το 2005, επί  Δημαρχίας Τούντα, ο Δήμος παίρνει ένα δάνειο 900.000€ και έτσι ο χώρος περιέρχεται στην ιδιοκτησία του. Την ίδια περίοδο όμως ο τότε δήμαρχος επιχειρεί να το αποχαρακτηρίσει για να χτίσει 1000 τμ, που θα παραχωρούσε ως ανταποδοτικό όφελος σε ιδιώτη, προκειμένου να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ στον ίδιο χώρο. Θα κατασκευαζόταν και αναψυκτήριο ή άλλο οικοδόμημα, ώστε να το έργο να είναι κερδοφόρο. Οι αντιδράσεις όμως των κατοίκων αποτρέπουν και αυτή την προσπάθεια οικοδόμησης του χώρου.

Επί Δημαρχίας Τσίρου έγιναν πάλι κάποιες προσπάθειες κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ, εντούτοις και αυτές δεν ευδοκίμησαν λόγω αντιδράσεων και δυσκολίας εξεύρεσης επενδυτή. Έτσι λοιπόν το πάρκο αυτό παραμένει και σήμερα ελεύθερο και συντηρείται από τους κατοίκους με κάποια βοήθεια και από τον Δήμο.

Εδώ και κάποια χρόνια όμως, η δημοτική αρχή προσπαθεί  να εισπράξει μερικές χιλιάδες ευρώ από όσους κατοίκους  έχουν σπίτι που βλέπει στη πλατεία Ηνιόχου, αφού η διατήρηση του χώρου σαν πλατεία, αναβαθμίζει την περιοχή και ως εκ τούτου ανεβαίνει και η αξία των γύρω κατοικιών.

Πρόκειται για ένα νόμο που θεσπίστηκε επί Μεταξά και τον οποίο μέχρι σήμερα καμιά δημοτική αρχή δεν είχε εφαρμόσει... «Μήπως μας αποζημίωσε ποτέ κανείς για την αξία που χάνουν τα σπίτια μας από την καθημερινή υποβάθμιση της περιοχής  και εξ' αιτίας της οικονομικής κρίσης;», λένε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Νέου Τέρματος.

Έτσι και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος επανέλαβε στους κατοίκους, ότι το μόνο που θα κάνει, θα είναι να προσπαθήσει να παγώσει  την πληρωμή, μιας και ο νόμος μιλάει καθαρά για αποζημίωση εκ μέρους των κατοίκων, ακόμη και αν ο ελεύθερος χώρος της πλατείας μπροστά στα σπίτια τους αφορά κάποια δεκάδες τετραγωνικά μέτρα.

πηγή: e-galatsi


 

Σχετικά Άρθρα

Θανάσης Μπούρας

Επικήδειος λόγος

«Έφυγε από τη ζωή» ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπούρας

Ένας εξαίρετος Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, ήθος, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα.

Κοπή πίτας Ενωσης Ρουμελιωτών

Πρόσκληση από την Ένωση Ρουμελιωτών για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας... Μάθετε που και πότε θα γίνει