«Εξυπνη» συσκευή ξυπνά τους νυσταγμένους οδηγούς

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ,

Νοιώθετε νυσταγμένοι και να μην μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά στο τιμόνι; Δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε ότι θα αποκοιμηθείτε ... Κάντε υπομονή γιατί σε τρία με πέντε χρόνια από σήμερα, θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους τα πρώτα οχήματα που θα είναι εξοπλισμένα με μία "έξυπνη" συσκευή που θα... αφυπνίζει τους νυσταγμένους οδηγούς.

Η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σε αριθμό πωλήσεων, General Motors, είχε την ιδέα να κατασκευάσει τα πρώτα αυτοκίνητα που θα φροντίζουν για την αφύπνιση των οδηγών σε περίπτωση που αφεθούν στα χέρια του Μορφέα εν ώρα οδήγησης. 

Σύμφωνα με τους "Financial Times", τα οχήματα που ετοιμάζονται να κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στην αγορά από το 2017 έως το 2019,είναι εξοπλισμένα με ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα, το οποίο θα ανιχνεύει την κίνηση του ματιού και του κεφαλιού και κατά συνέπεια θα εντοπίζει τους ταλαιπωρημένους οδηγούς.

Η  πατέντα ανήκει στον αυστραλιανό όμιλο "Seeing Machines", που εδρεύει στο Λονδίνο. Πρόσφατα ο όμιλος υπέγραψε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής προϊόντων ασφαλείας "Takata", η οποία και θα προμηθεύσει με τα έξυπνα τεχνολογικά συστήματα την General Motors.

Στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, σε τουλάχιστον 500.000 οχήματα θα είναι ενσωματωμένη η συγκεκριμένη συσκευή εντοπισμού. Οι συσκευές αυτές θα μπορούν να μετρούν τις κινήσεις του κεφαλιού και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους οδηγούς εάν δεν είναι προσηλωμένοι στον δρόμο ή δεν συμβουλεύονται τους καθρέφτες τους.

Για τους ένθερμους υποστηρικτές της τεχνολογίας, οι συγκεκριμένες συσκευές αναμένεται να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες ενώ,για τους επικριτές της,η νέα τεχνολογία εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικότητας. Τα ερωτήματα επικεντρώνονται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο κατασκευαστές και ασφαλιστές θα διαχειρίζονται τα δεδομένα.

sofokleousin.GR

Σχετικά Άρθρα