Φρένο στην πλαστική σακούλα επιχειρεί να βάλει η Κομισιόν

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Δευτέρα τις χώρες-μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, καθώς περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια από αυτές καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές ή στα υδάτινα δίκτυα.

Ορισμένες χώρες όπως η Δανία έχουν ήδη μειώσει εντυπωσιακά τη χρήση της πλαστικής σακούλας και η νέα πρωτοβουλία της Επιτροπής έχει ως στόχο να κινητοποιήσει και τις υπόλοιπες να αναλάβουν δράση.

Όπως είπε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Πότοτσνικ, η Επιτροπή «θέλει να εισάγει την υποχρέωση της μείωσης της χρήσης» προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το «πολύ σοβαρό και ορατό περιβαλλοντικό πρόβλημα» εξαιτίας του οποίου δημιουργείται στην ανοιχτή θάλασσα «μια νέα ήπειρος από σκουπίδια».

Η πρόταση της Επιτροπής αφήνει ωστόσο τις χώρες-μέλη να επιλέξουν μόνες τους τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν, όπως για παράδειγμα αν θα φορολογήσουν τις σακούλες ή θα επιβάλουν περιορισμούς στο μάρκετινγκ.

Η πρόταση θα πρέπει τώρα να λάβει έγκριση από τις χώρες-μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι πλαστικές σακούλες είναι το σύμβολο της καταναλωτικής κοινωνίας μας. Φτιάχνονται από υλικό που αντέχει για εκατοντάδες χρόνια, όμως τις χρησιμοποιούμε μόνο για λίγα λεπτά« δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πότοτσνικ.

«Ορισμένες χώρες μέλη έχουν ήδη επιτύχει θαυμαστά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση της χρήσης τους. Εάν ακολουθούσαν και οι άλλες το παράδειγμα αυτό θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη συνολική κατανάλωσή τους στην ΕΕ κατά 80%» τόνισε. 

Σχετικά Άρθρα