«Σωτήριες» εφαρμογές κινητών κάνουν αλκοτέστ και καλούν ταξί

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ,

Δεν χρειάζεται η αστυνομία. Ο νέος «τροχονόμος» που φρενάρει την οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ, είναι οι νέες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων. Ατυχήματα και επικίνδυνη οδήγηση μπορούν να μετριασθούν χάρη στις δύο εφαρμογές για smartphones, την Breathometer για iPhone και κινητά με Android και η BACtrack για iPhone, που βοηθούν τους χρήστες τους να κάνουν αλκοτέστ.

Πώς λειτουργούν;

Εμφανίζεται στην οθόνη το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα των ατόμων μέσα σε δευτερόλεπτα από τη στιγμή που εκπνέουν σε μια ειδική συσκευή που συνδέεται με το κινητό τους τηλέφωνο.

Η Breathometer εμφανίζει την ένδειξη στην οθόνη μέσα σε δευτερόλεπτα. Συνδέεται με τη συσκευή μέσω της εισόδου για τα ακουστικά. Η BACtrack συνδέεται στο iPhone μέσω Bluetooth.

Και οι δύο εφαρμογές χρησιμοποιούν συσκευές ανάλυσης της αναπνοής που έχουν εγκριθεί από τον ομοσπονδιακό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και σύμφωνα με τις εταιρίες που τα παράγουν έχουν ακρίβεια 0,01%.

Η συσκευή για το αλκοτέστ έχει το μέγεθος ενός κλειδιού του αυτοκινήτου και χωράει εύκολα στην τσέπη ή μπορεί να κρεμαστεί  στο μπρελόκ μαζί με τα υπόλοιπα κλειδιά του χρήστη.

Η εφαρμογή Breathometer μπορεί επίσης να εντοπίσει μέσω GPS πού βρίσκεται ο χρήστης και να του καλέσει ταξί σε περίπτωση που δεν μπορεί να οδηγήσει.

Κοστίζει 49 δολάρια και θα κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στην αγορά.

Η BACtrack, η εφαρμογή της ομώνυμης εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 2001 και ήταν η πρώτη που έλαβε την άδεια από τις αμερικανικές αρχές για την πώληση συσκευών για αλκοτέστ, πωλεί την δική της συσκευή και εφαρμογή προς 150 δολάρια.

Η δική της εφαρμογή μπορεί, επίσης, να καταγράψει και να εμφανίζει μια γραφιστική απεικόνιση των συνηθειών του χρήστη της όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και μπορεί να υπολογίσει πότε θα επανέλθει στο μηδέν το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα του.

Στις ΗΠΑ οι παραβάτες της ασφαλούς οδήγησης δεν είναι λίγοι, καθώς πάνω από 1,2 εκατομμύρια συνελήφθησαν το 2011 για σύλληψη υπό την επήρεια αλκοόλ, σύμφωνα με στοιχεία του FBI.

Σχετικά Άρθρα