Κυκλοφόρησε στην Ισπανία το πρώτο «έξυπνο» κινητό με λειτουργικό Firefox

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ,

Το πρώτο στον κόσμο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Firefox της Mozilla κυκλοφόρησε στην Ισπανία. Πρόκειται για τη συσκευή ZTE Open που κατασκευάζει η κινεζική εταιρία ΖΤΕ και το οποίο διατίθεται στην αγορά από τη μεγάλη ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefonica.

Η συσκευή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι φθηνή (πωλείται 69 ευρώ), έχει οθόνη 3,5 ιντσών, μνήμη 265 MB RAM, κάμερα με ανάλυση 3,2 ΜΡ, και βασίζεται στο Firefox OS.

H Telefonica έκανε γνωστό ότι προτίθεται να διαθέσει συσκευές με Firefox και σε άλλες ισπανόφωνες χώρες, όπως η Κολομβία και η Βενεζουέλα. Και άλλες εταιρίες, πλην της ZTE, όπως η γαλλική Alcatel, η νοτιοκορεατική LG, η ιαπωνική Sony και η κινεζική Huawei, σκοπεύουν να βγάλουν στις αγορές κινητά Firefox έως το τέλος του 2013.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Mozilla έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να διεισδύσει στην αγορά των smartphones, όπου κυριαρχούν τα λειτουργικά συστήματα της Apple (το iOS) και της Google (το Android), τα οποία «τρέχουν» στο 22% και στο 69% αντίστοιχα των συσκευών «έξυπνων» κινητών παγκοσμίως, δηλαδή από κοινού σε πάνω από το 90%.

Οι αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει χώρος και για τρίτο «παίκτη» στη διεθνή αγορά. Εκτός του Firefox, άλλοι διεκδικητές για την τρίτη θέση είναι το Windows Phone της Microsoft και το Blackberry της RIM.

Η Mozilla αναπτύσσει τη στρατηγική της ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας στην ανάπτυξη του λογισμικού της και ευελπιστεί ότι αυτό θα έχει ανταπόκριση τόσο στους προγραμματιστές-δημιουργούς εφαρμογών (apps), όσο και στους χρήστες. Όπως δήλωσε το διευθυντικό στέλεχός της Τζέι Σάλιβαν, το νέο τηλέφωνο αναμένεται να πυροδοτήσει «ένα νέο κύμα καινοτομίας για το web».

Η φιλοσοφία πίσω από την προσπάθεια ανάπτυξης του Firefox OS βασίζεται στην αρχή του «ανοικτού» με δεδηλωμένη πρόθεση να απαλλάξει τους χρήστες από τους περιορισμούς που θέτει κάθε εταιρεία που έχει αναπτύξει την δική της υλοποίηση (iOS, Windows Phone, Android, Blackberry, Symbian κ.ά.). Στο Firefox OS το Web είναι η πλατφόρμα. Ανάλογη ελευθερία υπόσχεται και για τους developer, με τα προτεινόμενα στάνταρτ API και την HTML5. Σε κατασκευαστές και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τo ανοικτό Firefox OS θα τους επιτρέψει να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες και περιεχόμενο σε ολόκληρη την γκάμα smartphone που διαθέτουν, ανεξαρτήτως OS.Στην ανακοίνωσή τους, οι τρεις συνεργαζόμενοι φορείς (δίκτυο, OS, κατασκευαστής) επισημαίνεται ως επαναστατική η δυνατότητα αναζήτησης στο πρώτο smartphone με Firefox OS: με ένα swipe προς τα δεξιά από την αρχική οθόνη, ο χρήστης εισάγει τον όρο αναζήτησης και το τηλέφωνο αποκτά περιεχόμενο που σχετίζεται με το αντικείμενο του ενδιαφέροντος/αναζήτησης. Εάν για παράδειγμα, ο χρήστης ψάξει για έναν τραγουδιστή, το τηλέφωνο θα αποκτήσει την δυνατότητες αγορών τραγουδιών, προβολής βίντεο κλιπ, αγοράς εισιτηρίων για συναυλίες και άμεσης ακρόασης χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να κατεβάσει και να εγκαταστήσει οποιοδήποτε app.

ZTE Open
Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • 3,5” HVGA TFT οθόνη αφής
  • Cortex-A5 processor 1GHz
  • 256MB RAM
  • (512MB in the phone, 2GB microSD)
  • 3G (7.2Mbps HSDPA, 5.76Mbps HSUPA),
  • Wi-Fi b/g/n,
  • Bluetooth 3.0,
  • GPS
  • FM Radio
  • Firefox Marketplace (apps σε HTML5)

Σχετικά Άρθρα