Η Google κλείνει την υπηρεσία Google Reader από την 1η Ιουλίου! Έντονες αντιδράσεις από τους χρήστες παγκοσμίως

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ,

Ξυπνάς το πρωί, ανοίγεις τον υπολογιστή και ετοιμάζεσαι να δεις τι συνέβη στον κόσμο τις ώρες που απείχες. Αν εργάζεσαι σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα, η πρώτη κίνηση είναι ο Google Reader, ίσως ο δημοφιλέστερος RSS reader στον κόσμο. Σήμερα, “φάγαμε” το χαστούκι, αφού με το άνοιγμα του Reader εμφανίζεται το μήνυμα ότι από την 1η Ιουλίου η Google θα κλείσει την υπηρεσία!

Σύμφωνα με τη Google, ο Reader θα κλείσει μετά από 7 χρόνια λειτουργίας στο πλαίσιο του καθιερωμένου (πλέον) “ανοιξιάτικου ξεκαθαρίσματος”, επειδή παρατηρήθηκε πτώση στη χρήση του, ενώ δίνει την ευκαιρία στους χρήστες να κατεβάσουν τα δεδομένα τους (τις συνδρομές τους) χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Google Takeout.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει το κλείσιμο του Google Reader και στις χιλιάδες third-party εφαρμογές RSS που συγχρονίζονται με τα δεδομένα της υπηρεσίας (π.χ. Pocket, Pulp, Reeder κλπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη περισσότεροι από 10.000 χρήστες έχουν υπογράψει μια αίτηση προς τη Google για να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά δύσκολα θα αλλάξει κάτι.

Προσωπικά δε πιστεύω ότι ο λόγος είναι η πτώση στη χρήση της υπηρεσίας (μάλλον το αντίθετο συμβαίνει), αλλά το γεγονός ότι η Google δεν μπόρεσε να βρει τρόπο να την εκμεταλλευτεί οικονομικά (διαφημίσεις, banners κλπ.). Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε χιλιάδες χρήστες, παρατηρήθηκε ότι είχαν φτάσει σε σημείο να μην επισκέπτονται ποτέ τις ιστοσελίδες, αλλά να παρακολουθούν τη ροή μέσα από τους RSS readers. Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις στη διαφήμιση…

Σχετικά Άρθρα