Ερευνητές ανακάλυψαν τον τρόπο για να σταματήσουν τον εθισμό στην ηρωίνη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ,

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κολοράντο και της Αδελαΐδας ανακάλυψαν τον μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος που ευθύνεται και ενισχύει τον εθισμό σε οπιώδη ναρκωτικά (π.χ. ηρωίνη, μορφίνη) και μάλιστα κατάφεραν να τον μπλοκάρουν, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσαν την αναλγητική δράση των ναρκωτικών στον άνθρωπο!

Θεωρητικά, με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μη-εθιστικά αναλγητικά φάρμακα και παράλληλα θα δώσουν πραγματικά τη δυνατότητα σε άρρωστους συνανθρώπους μας να απεξαρτοποιηθούν από την ηρωίνη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Dr. Mark Hutchinson,


“Οι μελέτες μας απέδειξαν ότι μπορούμε να σταματήσουμε τον εθισμό μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, χωρίς να επηρεάσουμε τα εγκεφαλικά νεύρα. Αμφότερα το κεντρικό νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα παίζουν σημαντικότατο ρόλο για την έναρξη του εθισμού, όμως, οι μελέτες έδειξαν ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αποκόψουμε την ‘απάντηση’ του ανοσοποιητικού συστήματος στην ‘έκκληση’ του εγκεφάλου για οπιώδη ναρκωτικά”

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον υποδοχέα TLR4 του ανοσοποιητικού συστήματος (υπεύθυνος για την ενίσχυση του αισθήματος εθισμού για τα οπιώδη ναρκωτικά) και τον μπλόκαραν στήνοντας ένα “φράγμα” με την ουσία ναλοξόνη, η οποία σταματά την παραγωγή της ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο (υπεύθυνη για την προσωρινή ευφορία που προσφέρουν τα ναρκωτικά) και κόβει τον εθισμό.

Ακούγεται αρκετά ελπιδοφόρο και το καλύτερο είναι ότι οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Σχετικά Άρθρα