ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΣ: Για μένα όλα τα σφάλματα του κόσμου συνοψίζονται στο ''Άνθρωπος χωρίς Θεό..''

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ , , Updated

Ο ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΣ ΜΕΣΩ SKYPE ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΡΥΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2013.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΣ
<<Για μένα όλα τα σφάλματα του κόσμου συνοψίζονται στο ''Άνθρωπος χωρίς Θεό..''>>


Αλέξανδρε  η απόφασή σου να μετακινηθείς στη Γερμανία ήταν εύκολη ή δύσκολη απόφαση;
Ήταν μια απόφαση “αναγκαστική”.  Οπότε όλα τ’ άλλα χάνουν την σημασία τους. Όπως βλέπετε, η Ελλάδα έπαψε να παρέχει στους πολίτες της, πόσο μάλλον στους καλλιτέχνες, ακόμη και τα στοιχειώδη αγαθά, έτσι απ την μια μέρα στην άλλη ο καλλιτέχνης έγινε είδος πολυτελείας. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ήταν επόμενο να αναζητήσω αλλού καλλιτεχνική στέγη, κι αυτό που με πονάει σήμερα, είναι που βρίσκομαι μακριά απ’ την πατρίδα μου, μακριά απ’ τους δικούς μου ανθρώπους.Είσαι γιός ενός καταξιωμένου ερμηνευτή μουσικοσυνθέτη και ποιητή του Κώστα Χατζή, πόση ευθύνη αισθάνεστε για αυτό;
Έχω ξεπεράσει εδώ και καιρό πια το αίσθημα ευθύνης το οποίο έχει αντικατασταθεί με το αίσθημα του καθήκοντος.
Έτσι θεωρώ προνόμιο και καθήκον να αντιπροσωπεύω μια κληρονομιά τραγουδιών και να την «επιβάλω» αν θες με την επιμονή μου και με την πίστη μου στον κόσμο. Ευτυχώς δεν νοιώθω μόνος διότι υπάρχει ένα τεράστιο κοινό μαζί με αυτή την κληρονομιά που με στηρίζει.  

Ποια δουλειά σου ξεχωρίζεις ανάμεσα σε όλα εκείνα που έχεις παρουσιάσει μέχρι σήμερα;
Οι δυο τελευταίες δουλειές τις οποίες επιμελήθηκε ο Σάκης Τσιλίκης. Η πρώτη ήταν το 2009 το cd «ερωτοβροχι» με σημαντικό συντελεστή και συνεργάτη του Σάκη τον τραγουδοποιό Σταμάτη Μεσημέρη ο οποίος πέρα από καλλιτέχνης ήταν και Μέντορας για όσο συνεργαστήκαμε. Η δεύτερη ήταν το 2012 στο αφιέρωμα του μεγάλου μας ποιητή Γ. Ρίτσου στο έργο του «Πρωινό Άστρο» όπου εκεί ο Σάκης με την μελωδία του έκανε ακόμα πιο προσιτό τον ποιητή στο στόμα του λαού.
Μια ακόμη δουλειά που με αντιπροσωπεύει και με εκφράζει είναι και το προσωπικό cd μου EUROM το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στις αρχές του 2012.

Έχεις μια μοναδικότητα που σε θέλει να διαφέρεις από πολλούς καλλιτέχνες …..ένα διαφορετικό προφίλ ….που συνίσταται αυτό;
Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν την μοναδικότητα τους. Η δικιή μου πιθανόν συνίσταται  στην διαφορετική αντίληψη για τις προσδοκίες που έχω γύρω απ τα πράγματα και την ζωή, τα οποία  πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με την φιλοσοφία ζωής της εποχής μου.
Το σημαντικό όμως δεν είναι το να έχεις διαφορετική  αντίληψη η το να βλέπεις τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά. Η διαφορετικότητα έγκειται στο κατά πόσο εφαρμόζεις χωρίς καμιά έκπτωση η συμβιβασμούς αυτή την αντίληψη. Έτσι λοιπόν δεν παραιτούμε απ την καθημερινή μου προσπάθεια να εφαρμόζω στη ζωή μου αυτά που θα ήθελα να αλλάξουν οι άλλοι και δεν παραδίνομαι στην συνήθεια η στο ρεύμα του κόσμου και της show biz προκειμένου να πετύχω όνειρα και φιλοδοξίες θυσιάζοντας έτσι τις ηθικές αρχές μου οι οποίες πηγάζουν από τον τρόπο ζωής που καταγράφει ο Θεός στο λόγο του την αγία γραφή.

Ποιά η σχέση σου με το Θεό;
Θα έλεγα πως είμαι ένας Θεοσεβούμενος άνθρωπος που έχω ανακαλύψει μέσω του βιβλίου που ο Ίδιος έχει αφήσει ως παρακαταθήκη στο ανθρώπινο γένος- την αγία γραφή - τον τρόπο που Αυτός θέλει να τον πλησιάζει ο κάθε άνθρωπος κι όχι τον τρόπο που μας βολεύει η ικανοποιεί την πνευματική πείνα η το κενό  που δημιουργεί η ματαιοδοξία μας. Ο Θεός καταγράφει ξεκάθαρα στην αγία γραφή πως δεν επιδοκιμάζει κάθε τρόπο προσέγγισης!       
Ούτε αναζητά φανατισμένους πιστούς, αλλά λογικούς ανθρώπους  οι οποίοι τον λατρεύουν με την καρδιά και το μυαλό, απέχοντας από παγανιστικά ειδωλολατρικά έθιμα και συνήθειες που προσβάλουν την υπόσταση του αντί να την τιμούν. Οι θρησκόληπτοι και οι  φανατικοί έσπειραν μόνο διχόνοια και χριστιανικές σταυροφορίες.  

Το καλοκαίρι πραγματοποιήσατε κάποιες συναυλίες στην Κρήτη, τι γεύση σας άφησε ο κόσμος που ήρθε να σας ακούσει;
Θα στο περιγράψω με μια γεύση, τη γεύση της Τσικουδιάς!!
Και μια δεύτερη, τη γεύση του λαδιού!  Έτσι ευλογημένος είναι για την ψυχή, ο κόσμος της Κρήτης.. 

Σύμφωνα με τον Kahlil Gibran η αλήθεια της μουσικής βρίσκεται στη δόνηση εκείνη που παραμένει στο αυτί όταν ο τραγουδιστής έχει τελειώσει το τραγούδι και ο οργανοπαίχτης δεν αγγίζει πια τις χορδές, τι λές για αυτό;
Συμφωνώ. Την αλήθεια την αντιλαμβανόμαστε ολοκληρωμένη στο τέλος μιας πρότασης. Έτσι και η μουσική έχει την ολοκλήρωση της στο φινάλε κάθε μελωδίας.. Με αυτήν μπορείς είτε να στοχαστείς είτε απλά να ταξιδέψεις… 

  
Σύμφωνα με τον Σάμιουελ Μπάτλερ, το έργο κάθε ανθρώπου είτε αυτό είναι λογοτεχνία , είτε μουσική , είτε ζωγραφική , είτε οτιδήποτε άλλο είναι πάντα το πορτρέτο του εαυτού του, το δικό σου πορτρέτο αντικατοπτρίζεται μέσα από τη δική σας μουσική;
Το δικό μου πορτρέτο αντικατοπτρίζεται μέσα από τον λόγο θα έλεγα! Το στίχο. Η Μουσική έχει να κάνει με το περιτύλιγμα και επηρεάζεται από τα ακούσματα που έχω, αλλά ο λόγος αντικατοπτρίζει την στάση ζωής το διανοητικό επίπεδο και γενικότερα όλο το προφίλ που αντιπροσωπεύει η προσωπικότητα μου.. 

Υπάρχει κρίση στο χώρο σας ;
Υπάρχει  ηθική κρίση,  με βαθιές ρίζες στο παρελθόν.

Ποια η διαφορά που κάνει ένα τραγούδι να διαφέρει;
Ο Ερμηνευτής κάνει την διαφορά.

Η μουσική είναι συστατικό του Πολιτισμού ;
Η μουσική είναι απαραίτητο στοιχείο του Πολιτισμού. Δεν υπάρχει Πολιτισμός χωρίς μουσική. Το αντίθετο όμως μπορεί να υπάρξει.

Σύμφωνα με το Λεονάρντο Ντα Βίντζι, Ο ποιητής είναι κατώτερος από το Ζωγράφο στην απεικόνιση ορατών πραγμάτων και πολύ κατώτερος από τον μουσικό στην έκφραση αόρατων πραγμάτων, εσύ τι λες;
«Εν αρχή είναι ο Λόγος» 

Σύμφωνα με τον Μαχάτμα Γκάντι τα επτά σφάλματα του κόσμου είναι:

Πλούτος χωρίς μόχθο
Ηδονή χωρίς συνείδηση
Γνώση χωρίς χαρακτήρα
Εμπόριο δίχως ηθική
Επιστήμη δίχως ανθρωπιά
Λατρεία δίχως θυσία
Πολιτική δίχως αρχές
Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο σύμφωνα με την δική σας άποψη;
Για μένα όλα αυτά συνοψίζονται στο χειρότερο σφάλμα:
«Άνθρωπος χωρίς Θεό..»

Τι σας συγκινεί σε μια γυναίκα;
Η γνώση της, για το τι είναι γυναίκα..

Ακούστηκε ότι θα συμμετέχετε με ένα ιδιαίτερο τραγούδι σας στις συμμετοχές για την Eurovision, αληθεύει; τι γνώμη έχετε για τον θεσμό;
Θεωρώ πως είναι μια ευκαιρία να διαφημίσει κανείς την καλλιτεχνική του υπόσταση. Φτάνει να μην έχει προσδοκίες πάνω απ αυτές που έχουν κι οι άλλοι συμμετέχοντες και να δεχτεί το κάθε αποτέλεσμα με χαρά κι όχι να βγάλει όλο το εγωκεντρικό πρωτόγονο ένστικτο στη φόρα..

Αγαπητέ Αλέξανδρε, κλείνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να μεταφέρεις στους αναγνώστες την δική σου άποψη για το πώς θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το παράθυρο σε μια νέα εποχή.
Για να έρθει νέα εποχή πρέπει να γίνουν τα πάντα νέα. Κι ο μόνος που υπόσχεται να κάνει νέα τα πάντα είναι μόνο ο Θεός όπως το καταγράφει ο ίδιος στην Αποκάλυψη του Ιωάννη 21: 4,5 Και θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει. Και Εκείνος που κάθεται στο θρόνο είπε: «Δείτε! Κάνω νέα τα πάντα». Επίσης, λέει: «Γράψε, επειδή αυτά τα λόγια είναι πιστά και αληθινά».
Δεν είναι μια μοναδική υπόσχεση? Ποια Κυβέρνηση στον Πλανήτη μπορεί να δώσει τέτοια προοπτική στους πολίτες της? ΚΑΜΙΑ. Εύχομαι όμως στον καθένα η έστω όλο και περισσότεροι άνθρωποι  να ανακαινίσουν την διάνοια τους στον τρόπο που σκέπτονται για τις ανθρώπινες κυβερνήσεις και να στραφούν στην προοπτική που υπόσχεται ο ίδιος ο Θεός βρίσκοντας έτσι πραγματικό νόημα και σκοπό στη ζωή τους.   

 Αγαπητέ Αλέξανδρε, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα ta-sos.gr σε ευχαριστεί τις σκέψεις που μοιράστηκες μαζί μας, αλλά και για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσες. Σου ευχόμαστε καλή χρονιά και κάθε επιτυχία στο έργο σου. Καλή επιστροφή στην πατρίδα.

Αγάθη

                                                                          Για την Ηλεκτονική Εφημερίδα              

                                                                                                                                                         ta-sos.gr


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Αλέξανδρος Χατζής, γεννήθηκε από γερμανίδα μητέρα την Ούρσουλα von Jordis στο Bad Nauheim της Γερμανίας. 
Αν και πιστεύει πως ο καλλιτέχνης κατ’ αρχήν γεννιέται και δεν φτιάχνετε, είναι της άποψης ότι πρέπει να βελτιώνει και να εξελίσσει τις δυνατότητες του χωρίς όμως να παρεμβαίνει στο DNA του ταλέντου του.
Αυτή την βοήθεια εξέλιξης την είχε ήδη απ τον πατέρα του τον γνωστό Έλληνα ερμηνευτή μουσικοσυνθέτη και ποιητή Κώστα Χατζή, αλλά πέραν αυτού παρακολούθησε σεμινάρια φωνητικής και αναπνοής απ τον σπουδαίο καθηγητή μονωδίας –μελοδραματικής -βυζ. Μουσικής τον Θανάση Αραμπατζή.
Tο 1991 αποφασίζει να αφοσιωθεί στη μουσική και το τραγούδι κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση πλάι στον πατέρα του,σε καλοκαιρινές συναυλίες ερμηνεύοντας τσιγγάνικα τραγούδια, κερδίζοντας έτσι για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού. Το 1992 κυκλοφορεί με την ΒΜG ο πρώτος του δίσκος σε μουσική του πατέρα του με τίτλο «Αλέξανδρος τραγουδά Κώστα Χατζή» όπου σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία το τραγούδι, ¨Ζητάς να φύγω¨ σε στίχο Έλιας Ζερβού στο οποίο συμμετείχε ερμηνευτικά και η Σοφία Βόσσου.
Το χειμώνα του 1994 έρχεται η δεύτερη μεγάλη του συνεργασία, με την Μαρινέλα στο θέατρο REX η οποία του δίνει μια δεύτερη και σημαντική ώθηση στο ξεκίνημα της καριέρας του και παράλληλα κυκλοφορεί με την FM records ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο ¨Άλλη Όψη¨ σε δικά του τραγούδια και του Κύπρου Χαραλάμπους, και στίχους Έλιας Ζερβού. Απ’ τον δίσκο ξεχωρίζει η διασκευή στο τραγούδι του Γιώργου Σταυριανού ¨Τι να το κάνω το φιλί¨,σε στίχο Λίνας Νικολακοπούλου.
Το 1995 έρχεται η τρίτη γι’ αυτόν σπουδαία συνεργασία με τον Τόλη Βοσκόπουλο, γνωρίζοντας έτσι από κοντά μια άλλη πλευρά της ερμηνείας στο τραγούδι. Λίγο αργότερα συμπληρώνει την τρίτη του δισκογραφική δουλειά σε συνεργασία με την FM records ερμηνεύοντας τις «13 ΡΟΚ ιστορίες» του συνθέτη Νίκου Παπακώστα.
Ακολουθούν κι άλλες προσεγμένες και πιστές στην ποιότητα που συνοδεύει το όνομα Χατζής δισκογραφικές δουλειές, στις οποίες έχει συμμετάσχει ως βασικός συντελεστής όπως στην μελοποίηση που έχει κάνει ο συνθέτης και ενορχηστρωτής Πέτρος Ταμπούρης στον ¨Δωδεκάλογο του Γύφτου¨ του Εθνικού μας Ποιητή Κωστή Παλαμά. Τελευταία του δουλειά είναι το αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Κ. ΚΑΒΑΦΗ σε μουσική Γιάννη Πετρίτση το οποίο παρουσιάσθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Φεβρουάριο και απαγγέλλουν μαζί του Γρηγόρης Βαλτινός, Κάτια Δανδουλάκη, Μιχάλης Κακογιάννης.
Τον Ιανουάριο του 2005 κυκλοφόρησε ένα maxi sigle με τίτλο ''Αντέχω ακόμα....''το οποίο περιλαμβάνει 5 τραγούδια απ' τα οποία τα 2 είναι διασκευές σε παλαιότερα τραγούδια του Κ. Χατζή. 
Από το 2000 στρέφει την προσοχή του και στον χώρο του θεάτρου όχι ως ηθοποιός βέβαια αλλά ως ερμηνευτής η συνθέτης γράφοντας μουσική για παιδικό θέατρο. Το 2004 αποδέχεται την τιμητική πρόσκληση από τον θιασάρχη Βαγγέλη Λειβαδά για να συνεργασθεί με τον μεγάλο Έλληνα Μουσουργό Μίκη Θεοδωράκη στην μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Μίκης Θεοδωράκης. Μια ζωή...Ελλάδα» στο θερινό θέατρο ΠΑΡΚ καθώς και τον χειμώνα στο Θέατρο «ΒΕΜΠΟ» μπαίνοντας για πρώτη φορά στην Θεατρική σκηνή συμπράττοντας με σπουδαίους ηθοποιούς.
Το 2006 στην Αθήνα στο θέατρο «Τόπος Αλλού..» ανέλαβε την μουσική επιμέλεια στο έργο «Συγνώμη…Μαμά» με την σπουδαία και καταξιωμένη ηθοποιό Καίτη Παπανίκα σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Βασιλειάδη και ερμήνευε επι σκηνής τα τραγούδια. Η παράσταση σημείωσε επιτυχία και στην Θεσσαλονίκη και στην επαρχία.
Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς έγραψε μουσική για την θεατρική παράσταση της commedia dell’arte «Η ΜΑΣΚΑ» σε κείμενο της Λετίτσιας Μουστάκι και σκηνοθεσία Μαρίνου Βουρδαμη η οποία παρουσιάσθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο θέατρο «Βολανάκης» της Μιμής Ντενίση.
Στα επόμενα δισκογραφικά σχέδια περιλαμβάνουν μια έτοιμη ήδη παραγωγή με νέα τραγούδια σε ρυθμούς τσιγγάνικης ρούμπας. 
Ο Αλέξανδρος Χατζής συνεχίζει την περιπλάνηση του στο τραγούδι με εμφανίσεις σε Θέατρα και συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε ethnic festivals όπου παρουσιάζει και την ιδιαίτερη ROM κουλτούρα του με το μοναδικό τσιγγάνικο ταμπεραμέντο του.Σχετικά Άρθρα

Καίτη Λιανού - Ιωαννίδου - Συνέντευξη στην κ. Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη

Δείτε τη συνέντευξη που αφορά το νέο μυθιστόρημα με τίτλο « άρωμα σε μελανοδοχείο»...

Συνέντευξη: Κ. Κορωναίου, προέδρου ΕΦΕΠ, για το φεστιβάλ φωτογραφίας

Συνέντευξη της Κατερίνα Κορωναίου, προέδρου της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Πρέβεζας (ΕΦΕΠ), για το φεστιβάλ φωτογραφίας – βίντεο στην Πρέβεζα...