Καίτη Λιανού Συγγραφέας - Συνέντευξη στη Μαίρη Λαρετζάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Από Μαίρη Λαρετζάκη ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη της Καίτης Λιανού-Ιωαννίδου στην Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη

________

Ζω με τους ήρωες μου την κάθε τους στιγμή.

Ερ.1η - Κυρία Λιανού ποιοι είναι οι τίτλοι των βιβλίων σας και τι πραγματεύονται;

Κυρία Γκιώνη πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε  να μιλήσω για τα βιβλία μου και για μένα. Έχουν εκδοθεί ήδη επτά βιβλία και ένα είναι υπό έκδοση. «Η άλλη πλευρά του παραδείσου», «Ελλάδα σ’ αγαπώ-παράδοση και αναμνήσεις», «Χρυσές σελίδες», «Κοριός στο μαξιλάρι του προέδρου», «Συνάντηση με το παρελθόν», «Λίγο πριν ξημερώσει», «Άρωμα σε μελανοδοχείο» και το υπό έκδοση βιβλίο «Ο χορός των λυγμών».

Όλα μου τα βιβλία είναι κοινωνικού περιεχομένου. Οι ιστορίες που διαδραματίζονται αφορούν τον κάθε ένα μας ξεχωριστά κι εγώ ζω με τους ήρωες μου την κάθε τους στιγμή.

Ερ.2η - Μιλήστε μας για το θρίλερ υπό έκδοσίν με τίτλο «ο χορός των λυγμών» τι πραγματεύεται;

«Ο χορός λυγμών» είναι ένα ψυχολογικό ερωτικό θρίλερ, μια ιστορία όπου η εξέλιξή της προκαλεί αγωνία στον αναγνώστη μέχρι την τελευταία γραμμή. Η δολοφονία μιας γυναίκας, πρώην πολιτικού και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών είναι η αρχή μιας σειράς απρόσμενων γεγονότων, όπου μυστικά, ίντριγκες, έρωτας, τρόμος, μεταφυσικές καταστάσεις, η ένωση πραγματικού και φανταστικού θα μας οδηγήσουν στα σκοτεινά σημεία του μυαλού και της ψυχής των ηρώων. 

Ερ.3η -  «Η άλλη πλευρά του παραδείσου» ο τίτλος του πρώτου σας βιβλίου. Πότε κυκλοφόρησε;

Κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις Θέσις για δέκα συνεχή χρόνια. Η ηρωίδα του βιβλίου βιώνει πνευματικές στιγμές μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας και συναντά εκείνους που έφυγαν, όχι μόνο απ’ την ζωή αλλά και από κοντά της.

Ερ.4η - Το βιβλίο σας με ιδιαίτερο τίτλο «Κοριός στο μαξιλάρι του προέδρου» 2015 περιλαμβάνει αυτοβιογραφικά στοιχεία;  

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός, για μένα είναι βιβλίο ζωής. Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, άλλα τα έζησα κι άλλα μου τα διηγήθηκαν. Είναι η ζωή δυο ανδρών, όπου μέσα από την πορεία της ξετυλίγονται γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα του 20ου αιώνα. Ναι, πολλά στοιχεία του βιβλίου μου είναι αυτοβιογραφικά.

Ερ.5η -  2017 «Λίγο πριν ξημερώσει» είναι πρόσωπα υπαρκτά οι ηρωίδες στο βιβλίο σας αυτό;

Και αυτό το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τα πρόσωπα δεν είναι υπαρκτά. Οι ηρωίδες μου συνδέονται με ένα δυνατό δεσμό φιλίας είναι ένας όρκος που τις δένει από την παιδική τους ηλικία. Για να το γράψω βασίστηκα στα βαθιά αισθήματα αγάπης, στην δυνατή φιλία, στον έρωτα της μιας για την άλλη, σε αυτή τη διαφορετικότητα της, σε αυτό το θέμα της αποδοχής ή όχι από την κοινωνία, όπως και άλλα θέματα που μπλέκονται στην ζωή αυτών των τριών γυναικών.

Ερ.6η - Στο τέταρτο μυθιστόρημα σας «Άρωμα σε μελανοδοχείο» ο τίτλος μας παραπέμπει σε γυναικεία υπόθεση;

Το «άρωμα σε μελανοδοχείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Στο μυθιστόρημα αυτό η λέξη άρωμα αντιπροσωπεύει κάθε τι που στιγμάτισε την πορεία της ηρωίδας μου. Ναι, το συγκεκριμένο βιβλίο αφορά την ζωή μιας μυστηριώδους γυναίκας, ένα παιδί νόθο, ένας άνθρωπος που θέλησε να φύγει από την μιζέρια με οποιοδήποτε τίμημα. 

Ερ.7η - 2013 «Ελλάδα σ’ αγαπώ-Παράδοση και αναμνήσεις» ο τίτλος λαογραφικού βιβλίου τι σας ενέπνευσε;

Η αγάπη για την Ελλάδα και οι παραδόσεις της. Είναι ένα βιβλίο συνεργασίας. Αποτελείται από μικρές ιστορίες που έχουν σχέση με την παράδοση της πατρίδας μας.

Ερ.8η - 2016 «Συνάντηση με το παρελθόν» Το δεύτερο λαογραφικό σας βιβλίο είναι συνέχεια του πρώτου;

Και αυτό το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Όστρια.

Κάποιες ιστορίες είναι οι ίδιες με του πρώτου, περιλαμβάνει όμως και άλλα θέματα, όπως επαγγέλματα που χάθηκαν και αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές. Και όλα αυτά μέσα από μικρές ιστορίες.

Ερ.9η  - 2014 «Χρυσές σελίδες» ο τίτλος του βιβλίου σας. Τι απήχηση είχε στο κοινό αυτό το διήγημα.

Ένα ακόμα βιβλίο από τις εκδόσεις Όστρια. Αφορά την ζωή μιας οικογένειας μέσα σε ένα χρόνο. Ξεκινά μια Πρωτοχρονιά και τελειώνει την επόμενη Πρωτοχρονιά. Είναι ένα είδος ημερολογίου. Ο αναγνώστης σε κάθε μήνα που περνά συναντά μια κενή σελίδα, μια χρυσή σελίδα, όπως την έχω ονομάσει. Εκεί μπορεί να γράψει ότι θέλει από την ζωή του, που έχει σχέση με εκείνον τον μήνα. Πολλοί ήταν εκείνοι που μου ανέφεραν πως αυτή η ιδέα ήταν έναυσμα για να αρχίσουν να γράφουν.

Ερ.10η - Τι είναι η ποίηση για σας;  Θα μοιραστείτε με τους αναγνώστες κάποιους στίχους από την ποιητική σας συλλογή 2012 «Ποιήματα και πεζοτράγουδα».

Πιστεύω πως είναι ό,τι βγαίνει ελεύθερα μέσα απ’ την ψυχή. Η συλλογή μου «Το γυάλινο δωμάτιο-ποιήματα και πεζοτράγουδα» έχει δημοσιευθεί στα Λογοτεχνικά e-books. Ανοικτή Βιβλιοθήκη. 

Ερ.11η - Τι δυσκολίες έχει το θεατρικό είδος στην συγγραφή;

Στην συγγραφή ενός θεατρικού έργου τα συναισθήματα των ηρώων καθώς και η ιστορία που διαδραματίζεται πηγάζουν μέσα από τους διαλόγους.

Ερ.12η - Ποια τα συναισθήματα σας για τα έργα σας που έχουν βραβευτεί και ποια είναι αυτά;

Τα συναισθήματα ποικίλουν, αλλά εκείνο που ένοιωσα πρώτα από όλα ήταν συγκίνηση και ύστερα η δύναμη για να συνεχίσω. Έχουν βραβευτεί δύο μυθιστορήματα μου, διηγήματα, ποιήματα και εικαστικά έργα.   

Ερ.13η  - Τι μέρος στην ζωή σας καταλαμβάνει η ζωγραφική;

Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι αφιερωμένος στην ζωγραφική και το διάβασμα

Ερ.14η - Τι ετοιμάζετε και πως βλέπετε τα πράγματα στην εποχή των απαγορεύσεων και των μέτρων για τον Κορωνιό; Το βιβλίο θα αντέξει;

Ήδη έχω ξεκινήσει ένα νέο μυθιστόρημα, γράφω σχεδόν κάθε βράδυ. Πραγματικά περνάμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και όχι μόνο. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Χρειάζεται όλοι να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την πανδημία και να μπορέσουμε με υπευθυνότητα και υπομονή να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες που συνεχώς παρουσιάζονται μπροστά μας. Με ρωτάτε αν το βιβλίο θα αντέξει. Το βιβλίο πάντα ήταν μια όμορφη συντροφιά, πόσο περισσότερο τώρα που αναγκαστικά έχουμε περιορίσει την έξοδό μας και τον περισσότερο χρόνο μας τον περνάμε σπίτι. Ναι, πιστεύω πως θα αντέξει.

 

____

 

Σχετικά Άρθρα

Καίτη Λιανού - Ιωαννίδου - Συνέντευξη στην κ. Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη

Δείτε τη συνέντευξη που αφορά το νέο μυθιστόρημα με τίτλο « άρωμα σε μελανοδοχείο»...

Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου

Προσπάθησα λοιπόν να δημιουργήσω μέσα από μικρές ιστορίες αυτή την μεταφορά της ....