Συνέντευξη της Καίτης Λιανού στην Μαρία Λαρετζάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερώτηση 1η.  Κα Λιανού-Ιωαννίδου Καίτη στις 27 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου «Καμίνι» θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου σας με τίτλο «Λίγο πριν ξημερώσει». Τι πραγματεύεται.

 

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το νέο μου μυθιστόρημα και όχι μόνο. Το βιβλίο αφορά την ιστορία τριών γυναικών, γνωρίστηκαν στην εφηβεία τους και ορκίστηκαν φιλία μέχρι να τις χωρίσει ο θάνατος. Κτίζουν ένα βασίλειο μέσα σε μια κοινωνία που σχολιάζει, κρίνει και τέλος καταδικάζει πιστεύοντας όμως πως δεν θα υπάρξει κανείς που θα μπορέσει να μπει μέσα και να λεηλατήσει την καρδιά τους.

 Είναι η Μέλανη, η Ήρα και η Κάλλη.

 Η πορεία της ζωής τους ταράζεται όταν η πρώτη ερωτεύεται παράφορα τον πατριό της, η Ήρα νοιώθει τον μεγάλο έρωτα κοντά σε έναν επαρχιοτόπουλο τον οποίον όμως απορρίπτει και η τρίτη όταν καταλαβαίνει πως η αγάπη της για την Μέλανη δεν είναι φιλία αλλά έρωτας.

            Πόσο θα αντέξουν σε αυτές τις προκλήσεις της ζωής; Οι αποφάσεις που θα πάρουν που θα τις οδηγήσουν; Στην λύτρωση; Θα τις ενώσουν περισσότερο ή θα τις απομακρύνουν;

Ερώτηση 2ηΠόσο βοηθά η παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα στις πωλήσεις;

 

Η παρουσίαση ενός βιβλίου μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη από το πόσο πολύς κόσμος παρευρέθηκε ή από τις πολλές πωλήσεις ή από αυτό που εισέπραξαν όσοι ήταν παρόντες. Πάντως πιστεύω πως η παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα σίγουρα βοηθά ως προς να τον γνωρίσει το κοινό και αυτή η γνωριμία μαζί του και με το βιβλίο του θα βοηθήσουν στις πωλήσεις.

Ερώτηση 3η.  Γιατί γράφετε;

 

 Η αίσθηση που μου δημιουργεί η γραφή ενός μυθιστορήματος είναι η μαγεία ενός κόσμου που δεν υπάρχει και τον πλάθω εγώ. Δεν ζω με τους ήρωες των μυθιστορημάτων μου, είμαι εγώ ο ήρωας, ο κάθε ένας χωριστά. Δεν σκέπτομαι την έκδοση αλλά εκείνο που θα δώσω στους αναγνώστες να νοιώσουν, να αγαπήσουν τους ήρωές μου και να ζήσουν μαζί τους τις στιγμές.

Ερώτηση 4η. Είστε ευχαριστημένη από την απήχηση των βιβλίων σας στο αναγνωστικό κοινό;

 

Φέτος κυκλοφόρησε το έκτο μου βιβλίο. Κάθε ένα είναι και διαφορετικό. Δεν θα βρει ο αναγνώστης κανέναν πανομοιότυπο, αυτό πιστεύω πως είναι επιτυχία μια και… θα πω πολύ απλά, τα γούστα είναι ποικίλα.

Ερώτηση 5η.  Ποιοι οι τίτλοι των βιβλίων σας και ποια η πορεία των;

 

Το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε το 2008 από τις εκδόσεις θέσις με τίτλο «Η άλλη πλευρά του παραδείσου». Κυκλοφορεί ακόμα. Καταλαβαίνετε πως υπήρξε μια σειρά ετών, που εγώ θα χρησιμοποιήσω την λέξη, όμορφης πορείας. Διασκευάστηκε δε από εμένα σε θεατρικό.

«Το γυάλινο δωμάτιο» Ποιητική συλλογή στα Free-books 2012.

«Ελλάδα σ’ αγαπώ-Παράδοση και αναμνήσεις» βιβλίο συνεργασίας. Εκδόσεις Όστρια 2013.

«Χρυσές σελίδες» Εκδόσεις Όστρια 2014. Διασκευάστηκε από εμένα σε θεατρικό μονόλογο με τίτλο «Μία μέρα του Ιούνη».

«Κοριός στο μαξιλάρι του προέδρου» Εκδόσεις Ωκεανός 2015.

«Συνάντηση με το παρελθόν» Εκδόσεις Όστρια 2016 και το

«Λίγο πριν ξημερώσει» Εκδόσεις Ωκεανός 2017.

Ερώτηση 6η. Διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν ποιήματα, μυθιστορήματα και το θεατρικό σας έργο. Ποια τα συναισθήματά σας;

 

Τρία χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου και την υπέρμετρη χαρά μου όταν το είδα στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων αποφάσισα να συμμετέχω και σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το πρώτο μου βραβείο το έλαβα το 2011 από εκεί και ύστερα ξεκινά μια σειρά βραβείων τόσο στην ποίηση όσο και στην πεζογραφία. Δεν είναι πλέον χαρά αλλά ένα κράμα συναισθημάτων που με κάνει κάθε φορά να νοιώθω όλο και πιο όμορφα. Έτσι απλά.

Ερώτηση 7η . Ποιο είναι το όραμα σας;

 

Νοιώθω πως το να κάνω όνειρα είναι πολυτέλεια. Οφείλω όμως στον εαυτόν μου κάτι περισσότερο και θα αγωνιστώ γι’ αυτό. Δεν ξέρω ακόμα αν θα αφορά την μουσική, τα εικαστικά ή την λογοτεχνία.

Ερώτηση 8η.  Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση το βιβλίο;

 

Το αναγνωστικό κοινό δυστυχώς υπήρξε ανέκαθεν περιορισμένο, πόσο μάλλον τώρα που η οικονομική κρίση επηρέασε την αγορά. Παρατηρούμε δε πως οι περισσότεροι αναγνώστες διαβάζουν από τις δανειστικές βιβλιοθήκες ή δανείζονται από φίλους ή αγοράζουν από τα μπαζάρ. Πέραν όμως από όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω πως και η κακή ψυχολογία μας έχει γίνει η αφορμή για την μείωση των πωλήσεων.

Ερώτηση 9η.  Ποιες οι δυσκολίες ενός βιβλίου να γίνει θεατρικό έργο; Τι χρειάζεται;

 

Αρχικά πρέπει να γνωρίσουμε καλά την πλοκή της ιστορίας και να βρούμε τα πιο καίρια σημεία της, αυτά που θα κάνουν το κοινό να αναρωτηθεί για το τι θα συμβεί στην συνέχεια. Οι χαρακτήρες, τα συναισθήματα, τα γεγονότα ακόμα και οι σκέψεις δεν εμφανίζονται όπως σε ένα μυθιστόρημα, που περιγράφονται, αλλά μέσα από τους διαλόγους (διαφωνίες, συζητήσεις, εντάσεις, ακόμα και από μονολόγους) σαν συνέχεια, αφού οι ατάκες που λένε οι ηθοποιοί ακολουθούν η μία την άλλη. Τα δε σημεία σε ένα θεατρικό έργο που δεν μπορούν να παρασταθούν τότε υπάρχει αφηγητής.

Ερώτηση 10η.   Τα μελλοντικά σας έργα;

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη ένα μυθιστόρημα υπό έκδοση, και γράφω κι ένα ψυχολογικό-ερωτικό θρίλερ, κι ένα θεατρικό για παιδιά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Καίτη Λιανού - Ιωαννίδου - Συνέντευξη στην κ. Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη

Δείτε τη συνέντευξη που αφορά το νέο μυθιστόρημα με τίτλο « άρωμα σε μελανοδοχείο»...

Συνέντευξη: Κ. Κορωναίου, προέδρου ΕΦΕΠ, για το φεστιβάλ φωτογραφίας

Συνέντευξη της Κατερίνα Κορωναίου, προέδρου της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Πρέβεζας (ΕΦΕΠ), για το φεστιβάλ φωτογραφίας – βίντεο στην Πρέβεζα...

Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου

Προσπάθησα λοιπόν να δημιουργήσω μέσα από μικρές ιστορίες αυτή την μεταφορά της ....