Συνέντευξη: Κ. Κορωναίου, προέδρου ΕΦΕΠ, για το φεστιβάλ φωτογραφίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ , , UpdatedΗ  Κ. Κορωναίου, πρόεδρος ΕΦΕΠ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας στην Πρέβεζα

Η συνέντευξη δόθηκε στον Λεόντιο Πετμεζά, θεωτικό – ιστορικό τέχνης

Έχουμε τη χαρά να συνομιλούμε με την κα. Κατερίνα Κορωναίου, πρόεδρο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Πρέβεζας (ΕΦΕΠ), Msc Βιβλιοθηκονόμο – μόνιμη υπάλληλο στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας (Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας) & διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Παραγωγή Βίντεο Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά» του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας -με αφορμή τη διοργάνωση του 1ου φεστιβάλ φωτογραφίας και βίντεο στην πόλη της Πρέβεζας, από τις 23 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου του 2016 από την ΕΦΕ Πρέβεζας σε συνεργασία με το δήμο της Πρέβεζας.


Κα Κορωναίου πείτε μας λίγα λόγια για το φεστιβάλ, πώς γεννήθηκε η ιδέα της διοργάνωσής του;

Η ΕΦΕΠ μετρά 8 χρόνια ζωής στην τοπική κοινωνία με κύριο μέλημά της τη διάδοση της τέχνης της φωτογραφίας σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και με πλούσια δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Εμείς, τόσο ως μέλη του τωρινού Δ.Σ. αλλά και ως μέλη της ΕΦΕΠ που αγαπάμε τη φωτογραφία αλλά και το βίντεο και θέλοντας να κάνουμε κάτι δημιουργικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον, κάναμε ένα δυναμικό βήμα μπροστά και αποφασίσαμε να διοργανώσουμε για πρώτη φορά στα φωτογραφικά δεδομένα της πόλης μας, ένα φεστιβάλ φωτογραφίας και βίντεο. Με αφορμή την παλαιότερη συνεργασία μας με τον καθηγητή φωτογραφίας Δρ. Γρηγόρη Βλασσά, ο οποίος έχει πλούσια εμπειρία στη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων, του προτείναμε να είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, πρόταση την οποία και αποδέχθηκε με χαρά, και έτσι το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας και Βίντεο θα πραγματοποιηθεί όπως προαναφέρθηκε, από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2016, στην πόλη της Πρέβεζας.


Μπορείτε να μας δώσετε μια σύντομη περιγραφή του τί θα περιλαμβάνει το φεστιβάλ;

Το 1ο Φεστιβάλ φωτογραφίας και βίντεο που διοργανώνει η ΕΦΕΠ και ο Δήμος της Πρέβεζας, είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων. Η πρώτη χρονιά του φεστιβάλ, θα περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές βίντεο καταξιωμένων αλλά και νέων δημιουργών, κυκλικό τραπέζι για τη φωτογραφία και το βίντεο, εγκατάσταση (installation), διαλέξεις, παρουσίαση φωτογραφικών λεσχών, portfolio review, παράλληλες εκδηλώσεις κ.α. Ως ΕΦΕΠ έχουμε την οργανωτική ευθύνη και γι’ αυτό το λόγο συστάθηκε μια οκταμελής οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τον πρόεδρο την υποφαινόμενη και μέλη της τους: Χρήστο Κάτσανο, Γιάννη Βουρβούλακα, Τάσο Αντωνίου, Bελισσάρη Νάτσο, Θεόφιλο Καζαντζίδη, Χρυσούλα Λιβανού και Ιωάννη Βέλλη. Επίσης, βασιζόμενοι στον εθελοντισμό και τη διάθεση των μελών της ΕΦΕΠ για προσφορά-διάθεση που έχουν επιδείξει πολλές φορές στο παρελθόν- αλλά και με τον ενθουσιασμό με τον οποίο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για συνεργασία σ’ αυτό το εγχείρημα, ευελπιστούμε στην άρτια διεξαγωγή του φεστιβάλ.


Ως νέα πολιτιστική διοργάνωση, το 1ο φεστιβάλ φωτογραφίας και βίντεο θα έχει θέσει κάποιους στόχους και σκοπούς. Ποιοι είναι αυτοί και τί επιδιώκετε να συμβεί στην τοπική κοινωνία;

Ο άμεσος στόχος μας είναι να μεταδώσουμε την αγάπη μας για τη φωτογραφία και το βίντεο, η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει τη φωτογραφία και την τέχνη της εικόνας γενικότερα (σταθερή και κινούμενη). Αν και η Πρέβεζα είναι μία πόλη με πλούσια πολιτιστική δράση όχι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ωστόσο, το νέο φεστιβάλ μπαίνει δυναμικά στην εικαστική ζωή της μικρής μας πόλης. Για πρώτη φορά η Πρέβεζα, θα φιλοξενήσει προσωπικότητες από το χώρο της φωτογραφίας, της κινούμενης εικόνας και του βίντεο. Το 1ο φεστιβάλ φωτογραφίας και βίντεο που διοργανώνει η ΕΦΕΠ, επιδιώκει να αναδείξει τις καλλιτεχνικές πτυχές της φωτογραφικής τεχνικής και του βίντεο, να παρουσιάσει το έργο όχι μόνο καταξιωμένων αλλά και νέων δημιουργών και να τους δώσει την ευκαιρία να καταθέσουν και να μοιραστούν με το κοινό τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Θα είναι πολύ ενθαρρυντική για τους κατοίκους της πόλης η διαπίστωση ότι θα λάβουν χώρα τόσες ζωογόνες ζυμώσεις στο χώρο της φωτογραφίας, του βίντεο και του installation. Το φεστιβάλ αυτό, θα επιδιώξει να αφήσει το δικό του στίγμα στο χώρο της εικόνας, με τη φιλοδοξία να καθιερωθεί ως η κορυφαία συνάντηση των δημιουργών στο χώρο της φωτογραφίας. Να γίνει πόλος έλξης για το σύνολό του στην Βορειοδυτική Ελλάδα. Επίσης, επιδιώκει να αγκαλιάσει τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις αρχικά στον ελληνικό χώρο και εν συνεχεία στο διεθνή. Με λίγα λόγια, σκοπός μας είναι το φεστιβάλ να αγκαλιάσει όχι μόνο την Πρέβεζα και την περιφέρεια της Ηπείρου αλλά τον ευρύτερο ελληνικό χώρο, σ’ αυτή τη γιορτή της σταθερής και κινούμενης εικόνας.


Η πρωτοβουλία σας αυτή, πραγματικά ακούγεται ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η οικονομική κρίση δε αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα σε αυτή σας την απόφαση;

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι καιροί που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Η οικονομική ανέχεια προκαλεί διάφορες μορφές αντιπαλότητας και κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Η τέχνη όμως, έρχεται ως καταλύτης και συμβάλει στο πέρασμα σε πιο ήπιες μορφές κοινωνικής οργάνωσης, προσωπικής και δημιουργικής έκφρασης. Άλλωστε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, έχουν σημειωθεί αξιοσημείωτες πολιτιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Πρόκειται για αυτό που λέγεται ότι η κρίση παράγει πολιτισμό. Σε αυτό όμως που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι το όραμα και με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Ωστόσο, για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό απαιτείται αγάπη και όρεξη για δουλειά. Ο οικονομικός παράγοντας παίζει πάντα ένα καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων, ιδιαίτερα στις μικρές πολιτιστικές ομάδες όπως είναι και η δική μας. Ο δήμος της Πρέβεζας, γίνεται πάντα αρωγός των τοπικών δράσεων που αφορούν στην ανάδειξη του πολιτισμού και παρόλη τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται στηρίζει με θέρμη τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Επίσης, και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας στηρίζει κάθε πολιτιστική δράση του τόπου και το ενδιαφέρον της για τις εκδηλώσεις της ΕΦΕΠ είναι ουσιαστικό. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε την εθελοντική προσφορά τόσο των μελών μας όσο και ανάλογων πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνών του τόπου αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξαν ιδιώτες της πόλης για το νέο πολιτιστικό γεγονός, έτσι ώστε οι χορηγίες που έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε – είτε σε χρηματικό επίπεδο είτε σε επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών- είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.


Αν και η ΕΦΕΠ είναι μια αμιγώς φωτογραφική ομάδα ωστόσο με τη διοργάνωση του φεστιβάλ προεκτείνεται και στο χώρο του βίντεο. Τι θα περιλαμβάνει η θεματική του;

Ως νεοσύστατο Δ.Σ. (αναλάβαμε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2015) είχαμε δηλώσει ότι εκτός από τη διάδοση της τέχνης της φωτογραφίας, θα γινόταν μια προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή και με τις οπτικοακουστικές τέχνες. Μιας και όλο και περισσότερος κόσμος πειραματίζεται ή ασχολείται με τη μία ή την άλλη μορφή με το βίντεο, θεωρήσαμε σκόπιμο και ενημερωτικό να εντάξουμε το βίντεο στις εργασίες και τη θεματική του φεστιβάλ, να έρθει με αυτό τον τρόπο πιο κοντά η τοπική κοινωνία με την τέχνη της κινούμενης εικόνας. Φέτος λοιπόν, Θα παρουσιαστούν δουλειές νέων δημιουργών με ταινίες μικρού μήκους. Έχει γίνει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε έλληνες δημιουργούς να μας αποστείλουν ταινίες μικρού μήκους που έχουν δημιουργήσει την τελευταία 5ετία. Οι καλύτερες από αυτές θα προβληθούν σε δημόσια προβολή που θα γίνει στην Πρέβεζα το 3ήμερο της κορύφωσης των εκδηλώσεων.


Αναφέρατε προηγούμενα ότι στο φεστιβάλ θα υπάρχουν μεταξύ άλλων και παράλληλες εκδηλώσεις. Μπορείτε να μας πείτε τι θα περιλαμβάνουν;


Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνονται:

κυκλικό τραπέζι συζήτησης με θέμα την φωτογραφία και την τέχνη. Θα γίνει μια συζήτηση για την τέχνη, τη φωτογραφία, για την τέχνη του βίντεο και τον πολιτισμό γενικότερα. Θα καλεστούν προσωπικότητες του φωτογραφικού χώρου για να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω στη σταθερή και την κινούμενη εικόνα.

Κυκλικό τραπέζι συζήτησης για το βίντεο και την εγκατάσταση. Καταξιωμένοι προσκεκλημένοι του χώρου, θα μιλήσουν για την τεχνική του βίντεο και θα καταθέσουν τις απόψεις τους πάνω στην τέχνη της εγκατάστασης (installation).

PortfolioReview. Επίδειξη φωτογραφικών σειρών που θα δουν και θα σχολιάσουν σημαντικοί καλεσμένοι μας από το χώρο της φωτογραφίας, έτσι ώστε οι φωτογράφοι να κατανοήσουν την τέχνη της φωτογραφίας με στόχο να βελτιώσουν τη φωτογραφική τους ματιά, εμβαθύνοντας στις κλασσικές αλλά και στις νέες τάσεις τόσο της σταθερής και όσο και της κινούμενης εικόνας.

Βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας. Θα γίνει μια εκτενής αναφορά για την εξέλιξη της φωτογραφίας στον ελληνικό χώρο μέσω του βιβλίου του καθηγητή φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας και καλλιτεχνικού δ/ντη του φεστιβάλ Δρ. Γρηγόρη Βλασσά με τίτλο: «Το χρονικό της Ελληνικής Φωτογραφίας: 1940-1981».

Παρουσιάσεις Φωτογραφικών λεσχών. Οι περιφερειακές φωτογραφικές λέσχες μέσα από μια ολιγόλεπτη προβολή, θα παρουσιάσουν τους στόχους τους και τη δουλειά τους. Η ΕΦΕΠ επιδιώκει με τον τρόπο αυτό, τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες να τις διευρύνει και να αναπτύξει νέες επαφές και με άλλες ομάδες και όλοι μαζί να ενταχθούμε σε ένα δίκτυο δημιουργικής συνεργασίας.

Προβολή βίντεο για την ιστορία της Πρέβεζας και τη ναυμαχία του Ακτίου με τίτλο: «Η Πρέβεζα στο χρόνο». Πρόκειται για ένα βίντεο για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους κατοίκους της πόλης μιας και το βίντεο αυτό έχει δημιουργηθεί από ομάδα αξιόλογων πολιτών και καλλιτεχνών της Πρέβεζας. Υπεύθυνος παρουσίασης ο κ. Παναγιώτης Μερκούρης

. κ.α.

Το 1ο φεστιβάλ φωτογραφίας και βίντεο που διοργανώνει η ΕΦΕ Πρέβεζας και ο Δήμος Πρέβεζας, θα συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική πορεία του τόπου και ευχόμαστε να συμπαρασύρει μεγάλο ποσοστό ατόμων στη δημιουργία, στην απόλαυση και στην κριτική.

Σχετικά Άρθρα

Καίτη Λιανού - Ιωαννίδου - Συνέντευξη στην κ. Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη

Δείτε τη συνέντευξη που αφορά το νέο μυθιστόρημα με τίτλο « άρωμα σε μελανοδοχείο»...

Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου

Προσπάθησα λοιπόν να δημιουργήσω μέσα από μικρές ιστορίες αυτή την μεταφορά της ....