'Στόχος μου να συνεχίσω να ζω’.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ,

                                                                  'Στόχος μου να συνεχίσω να ζω’.

Μια από τις μεγαλύτερες φωνές της ελληνικής αλλά και ξένης μουσικής σκηνής μας μιλάει ανοιχτά για τη ζωή της, τους στόχους και τις φιλοδοξίες της.

 -Πείτε μου δυό λόγια για εσάς, πως ξεκινήσατε;

Η πατρίδα μου είναι η Ουρουγουάη. Ξεκίνησα από μικρή ηλικία συμμετέχοντας σε ένα παιδικό πρόγραμμα σχολής που διοργάνωνε live εμφανίσεις. Η ανάδειξη του ταλέντου μου μέσα από εκεί λειτούργησε ως εφόδιο για την καριέρα μου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα πρώτα μου βήματα ήταν με το τραγούδι και το show, κάτι σαν μιούζικαλ δηλαδή. Επίσης έχω και άλλες γνώσεις παράλληλα, χορού, κιθάρας, υποκριτικής και ζωγραφικής.

 -Πως είναι να είσαι μεγάλο αστέρι και πως λειτουργεί ο καλλιτεχνικός χώρος.

Όταν διαθέτεις ένα έμφυτο ταλέντο και το εξασκείς είσαι διατεθειμένος να αντιμετωπίσεις κάθε πρόβλημα στο χώρο. Δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα λοιπόν. Προχωρούσα με οδηγό αυτό και τις γνώσεις μου και ήμουν έτοιμη να χτίσω καριέρα.

 -Τι είναι το τραγούδι για εσάς;  

Το τραγούδι είναι η έκφραση της ψυχής η οποία αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά σου χωρίς να χρειάζεται να μιμείσαι. Όταν εκτελείς κάποιο κομμάτι πρέπει να γίνεις ένα με αυτό και η ερμηνεία να έχει το δικό σου στίγμα

  -Είχατε αποχή από το χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε τι οφείλετε αυτό;

Ήθελα να μεγαλώσω την κόρη μου. Έπρεπε να διαθέτω όλο μου το χρόνο στο παιδί. Σαν μητέρα αισθάνθηκα την ανάγκη να σταματήσω, χωρίς να με υποχρεώσει κάποιος, και καθώς μεγάλωνε θα συνέχιζα.

-Η καινούργια αρχή ήταν δύσκολη;

Όχι διότι κουβαλάω στους ώμους μου μια μεγάλη καριέρα. Το διαφορετικό που με κάνει να νιώθω ότι πρωτοξεκίνησα είναι η νέα εποχή γιατί πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς. Προσπαθώ να είμαι πιο σύγχρονη με τα δικά μου δεδομένα για να μπορεί η νέα γενιά να είναι κοντά στη μουσική μου.

-Ήταν δύσκολος ο δρόμος προς την κορυφή;

Η κορυφή είναι κάτι το σχετικό. Όταν την κατακτάς με το σπαθί σου και δεν έχεις κάποιο μέσο να σε ευνοήσει, τα όπλα σου είναι το ταλέντο και η γνώση. Το δύσκολο δεν είναι ο δρόμος αλλά η ζωή.

 -Ποιά στιγμή σας έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό;

Η κάθε στιγμή για μένα είναι διαφορετική, από ένα μεγάλο θέατρο μέχρι ένα μικρό χώρο με λίγους ανθρώπους. Κάθε στιγμή είναι μοναδική, δεν μπορώ να ξεχωρίσω.

 -Έχετε ανθρώπους στους οποίους πιστεύετε ότι οφείλετε κάποια ευγνωμοσύνη;

Η εταιρία με την οποία συνεργαζόμουν αλλά κυρίως η υποστήριξη του κοινού, το οποίο ήταν ο πιο αυστηρός κριτής, δε συγχωρούσε λάθη. Αυτό με βοήθησε να καταλάβω ότι βάδιζα και βαδίζω σωστά. Νομίζω ότι έφτασα πολύ ψηλά βασιζόμενη στις δυνάμεις μου χωρίς να με έχει σπρώξει κάποιο άλλο χέρι <<περίεργο>>.

 -Έχετε βραβευτεί και από την Ουνέσκο ως πρέσβειρα του Τάνγκο...

Ναι, ήμουν η πρώτη η οποία μετέφερα αυτά τα ακούσματα στην Ελλάδα, όπως και οι ναυτικοί εκείνη την εποχή μετέφεραν τη μουσική από τόπο σε τόπο, και γι’ αυτό ο κόσμος το αγκάλιασε και το δέχτηκε με αγάπη, όμως ήταν λίγοι και οι καλλιτέχνες αυτού του είδους. Τώρα υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλοί.

-Ποιοί οι στόχοι μετά την επάνοδό σας στο χώρο;

 Δεν έχω κάποιο project, ο στόχος μου είναι να συνεχίσω να ζω...με μεγάλα γράμματα και θα συνεχίσω να το κάνω όσο έχω υγεία και αγάπη για την τέχνη.

 -Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει κάτι το ιδιαίτερο, το μοναδικό στο χώρο. Πιστεύετε ότι υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες οι οποίοι δεν έχουν φανεί για κάποιους λόγους;

Είναι πολύ δύσκολος ο δρόμος όταν <<δεν το έχεις>>. Το ‘κάτι άλλο’ είναι πολύ δύσκολο να το βρείς. Τα νέα παιδιά λόγω των πολλών πληροφοριών που δέχονται, επηρεάζονται από ξένα ακούσματα και στάσεις, και δεν μπορούν να εκφραστούν <<αλα ελληνικά>>. Η επιρροή δεν είναι κακή, απλά πρέπει να καλλιεργούν τη φωνή τους και να εκφράζουν την προσωπικότητά τους. Η καλή τέχνη είναι κάτι όμορφο το οποίο πηγάζει από την ψυχή. Μακάρι ο κάθε καλλιτέχνης να μπορεί να κάνει κάτι καινούριο, κάτι γνήσιο.

 -Υπάρχουν ταλέντα τα οποία πιστεύετε ότι έχουν αδικηθεί;

Είναι τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός που χρειάζεται σκληρά νεύρα. Ο καλλιτέχνης πρέπει να προσέχει μη μπλέξει. Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στον ίσιο δρόμο.

 -Υπάρχει το ‘μαύρο σύστημα’ το οποίο ευνοεί καλλιτέχνες;

Δυστυχώς υπάρχει και βγάζει καλλιτέχνες<< μιας χρήσης>>. Τα όνειρα για την καριέρα πρέπει να τα χτίσεις μόνος σου. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει γιατί το σύστημα είναι πολύ σκληρό.

-Πιστεύετε ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που πνευματικά είναι ανενεργοί;

Ναι, δυστυχώς έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν γεννηθεί με ωραία φωνή...αλλά και τι με αυτό, η ψυχή έχει σημασία. Στον καλλιτέχνη ξεχειλίζει κάτι διαφορετικό που το καταλαβαίνει το κοινό.

 -Τι μήνυμα θα δίνατε στη νέα γενιά, στους νέους καλλιτέχνες;

Αυτό που λέω και στο παιδί μου… πρέπει να υπάρχει ταπεινότητα, να καλλιεργήσει την ψυχή του σαν άνθρωπος, και να έχει χώρο για όλους στην καρδιά του. Είμαστε σαν ένα δέντρο, τα κλαδιά δε θα ήταν τίποτα χωρίς τη βάση τους. Αν δεν καλλιεργήσεις τη ρίζα σου δε θα είσαι ευτυχισμένος σαν άνθρωπος.

-Αυτή η όμορφη συνομιλία μας διεξάγεται στα Ν. Στύρα Ευβοίας…Πως ήλθατε εδώ…

 Είμαι καλεσμένη από τον καλό μου φίλο Φώτη Παναγιωτόπουλο, ιδιαίτερο άνθρωπο και εξαίρετο ζωγράφο, ο οποίος ζει και δημιουργεί εδώ. Μέσω εκείνου γνώρισα και αυτόν τον υπέροχο χώρο του Verde Note στον οποίο βρισκόμαστε, με αυτόν τον πανέμορφο ‘ζεν’ κήπο και τους καταπληκτικούς του ιδιοκτήτες Θοδωρή και Κατερίνα. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την ζεστή φιλοξενία τους αυτές τις άγιες ημέρες του Πάσχα και να δώσω την υπόσχεσή μου ότι θα επανέλθω σύντομα. Τα Στύρα είναι μια περιοχή που με εξέπληξε. Τόσο δίπλα στην Αθήνα και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Με ταξίδεψαν σε μακρινούς προορισμούς

. -Ένα μήνυμα στον κόσμο που σας ξέρει και σας αγαπά...

Είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα'. Έχω πάρα πολλά όνειρα που με κρατάνε ζωντανή και δημιουργική. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και γι’ αυτό επέλεξα να μείνω εδώ. Όσο μπορώ θα συνεχίσω να βάζω τα δικά μου λιθαράκια στην τέχνη.

 

                                                                Βρυώνης Παναγιώτης

Σχετικά Άρθρα

Καίτη Λιανού - Ιωαννίδου - Συνέντευξη στην κ. Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη

Δείτε τη συνέντευξη που αφορά το νέο μυθιστόρημα με τίτλο « άρωμα σε μελανοδοχείο»...

Συνέντευξη: Κ. Κορωναίου, προέδρου ΕΦΕΠ, για το φεστιβάλ φωτογραφίας

Συνέντευξη της Κατερίνα Κορωναίου, προέδρου της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Πρέβεζας (ΕΦΕΠ), για το φεστιβάλ φωτογραφίας – βίντεο στην Πρέβεζα...