Μερική έκλειψη ηλίου ορατή από την Ελλάδα

ΣΥΜΠΑΝ , , Updated

Μια σπάνια «υβριδική» έκλειψη που βρίσκεται σε εξέλιξη την Κυριακή γίνεται ορατή ως μερική έκλειψη στην Ελλάδα, ως ολική έκλειψη στην Κεντρική Αφρική και ως δακτυλιοειδής έκλειψη σε μια στενή ζώνη στον Ατλαντικό.

Εικόνες από το σπάνιο φαινόμενο μεταδίδονται ζωντανά στο Διαδίκτυο από την αστρονομική ομάδα Slooh, η οποία εξασφάλισε συνδέσεις με τηλεσκόπια στην Κένυα, τη Γκαμπόν και τα Κανάρια Νησιά. Η μετάδοση θα διαρκέσει μέχρι αργά το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Αν διαθέτετε ειδικά γυαλιά ή ειδικά φίλτρα, μπορείτε να παρακολουθήστε απευθείας το φαινόμενο από όλη την Ελλάδα.

Στην Αθήνα η έκλειψη θα διαρκέσει από 15:08 έως 16:05, στη Θεσσαλονίκη από 15:16 έως 15:47, στην Πάτρα από 15:06 έως 16:00 και στα Χανιά από 15:04 έως 16:17. Το μέγιστο της έκλειψης θα λάβει χώρα περίπου στο μέσον αυτών των χρονικών διαστημάτων.

Στη νότια Ελλάδα, ο δίσκος της Σελήνης θα καλύψει τον ηλιακό δίσκο σε ποσοστό έως 10%, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η κάλυψη θα είναι μικρότερη. Αντίστοιχα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μεγαλύτερη στη νότιο Ελλάδα (πάνω από μια ώρα στην Κρήτη) και μικρότερη στη Βόρεια Ελλάδα (περίπου μισή ώρα στη Θεσσαλονίκη).

Ολική, δακτυλιοειδής, μερική

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Η ολική έκλειψη συμβαίνει όταν ο ηλιακός δίσκος καλύπτεται εντελώς από τη σιλουέτα του φεγγαριού, ενώ η δακτυλιοειδής έκλειψη εμφανίζεται όταν η Σελήνη βρίσκεται στη μέγιστη απόστασή της από τη Γη και δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο, οπότε αφήνει έναν δακτύλιο φωτός γύρω από τη σκιά του φεγγαριού.

Στην ένθετη αριστερά, η πορεία που θα ακολουθήσει η σκιά της Σελήνης σε animation της NASA.

H έκλειψη της 3ης Νοεμβρίου είναι «υβριδική» επειδή θα ξεκινήσει ως δακτυλιοειδής και θα συνεχίσει ως ολική για ορισμένες περιοχές του κόσμου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απόσταση μέχρι τη Σελήνη δεν είναι ακριβώς ίδια από όλα τα σημεία του πλανήτη.

Η έκλειψη ξεκίνησε ως δακτυλιοειδής όταν η σκιά της Σελήνης άγγιξε τη Γη στις 13.05 ώρα Ελλάδας, περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά του Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

Η σκιά κινήθηκε στη συνέχεια ανατολικά στον Ατλαντικό και έγινε ορατή ως ολική έκλειψη. Η κεντρική Γκαμπόν ήταν η καλύτερη περιοχή για την παρατήρηση της ολικής έκλειψης, η οποία θα διαρκέσει περίπου ένα λεπτό στις 15.50 ώρα Ελλάδας.

Περιοχές που βρίσκονται βόρεια και νότια της διαδρομής που ακολουθεί η σκιά της Σελήνης βλέπουν μια μερική έκλειψη.

Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί όταν η σκιά φτάσει τη νότια Αιθιοπία και τη Σομαλία γύρω στις 17.30 ώρα Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Νέοι γαλαξίες εντοπίστηκαν

Χρησιμοποιώντας την ισχυρότερη κάμερα του κόσμου

H ΝASA φωτογράφισε τον Πλούτωνα

Πρόκειται για τις πρώτες εικόνες του πλανήτη που λαμβάνονται κατά την προσέγγιση ...