Όαση πρασίνου η Σαχάρα πριν μετατραπεί σε έρημο

ΣΥΜΠΑΝ ,

Από μια όαση πρασίνου με ιπποπόταμους και καμηλοπαρδάλεις η Σαχάρα μετατράπηκε ξαφνικά σε έρημο, στο πλαίσιο δραματικών κλιματικών και γεωγραφικών αλλαγών στη βόρειο Αφρική πριν 5.000 χρόνια.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοκλιματολογίας, Δρ. David McGee.

Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, που θα δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Earth and Planetary Science Letters», η διαδικασία της ερημοποίησης στο βόρειο μισό της Αφρικής ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ταυτόχρονα.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες ανέλυσαν σκόνη από την Αφρική που μεταφέρθηκε με τον αέρα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μάλιστα έψαξαν δείγματα σκόνης και ιζημάτων ηλικίας, 30.000 ετών, που συλλέχθηκαν από πλοία γεωτρήσεων.

Οι αλλαγές στα επίπεδα της σκόνης που μετέφερε ο αέρας στα ιζήματα των ωκεανών παρέχουν στους επιστήμονες χρήσιμες πληροφορίες για το κλίμα της Αφρικής και τις μεταβολές που υπέστη με την πάροδο του χρόνου. Με απλά λόγια, η μεγάλη ποσότητα σκόνης σηματοδοτεί ξηρασία, ενώ η λιγότερη σκόνη σηματοδοτεί υγρό περιβάλλον.

Όπως αποκαλύπτουν τα ιζήματα, η Υγρή Αφρικανική Περίοδος ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ξαφνικά, συμπέρασμα που επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες.

Ωστόσο, προς το τέλος της Υγρής Περιόδου, πριν περίπου 6.000 χρόνια, η ποσότητα της σκόνης που μετέφερε ο αέρας προς τον Ατλαντικό Ωκεανό ήταν πέντε φορές μικρότερη συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι η Σαχάρα ήταν πολύ πιο «πράσινη» απ’ ό,τι νομίζαμε.

Η μελέτη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς οι μεταβολές στα επίπεδα σκόνης συνδέονται με το κλίμα και εν τέλει να αναπτύξουν βελτιωμένα κλιματικά μοντέλα.

Η σκόνη από την έρημο της Σαχάρα είναι το κύριο στοιχείο των σύγχρονων ιζημάτων που συλλέγονται ανοιχτά των αφρικανικών ακτών.

Πηγή: econews.gr

Σχετικά Άρθρα

Νέοι γαλαξίες εντοπίστηκαν

Χρησιμοποιώντας την ισχυρότερη κάμερα του κόσμου

H ΝASA φωτογράφισε τον Πλούτωνα

Πρόκειται για τις πρώτες εικόνες του πλανήτη που λαμβάνονται κατά την προσέγγιση ...