Ανακαλύφθηκε εξαιρετικά σπάνιο τριπλό κβάζαρ

ΣΥΜΠΑΝ ,

Μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη πραγματοποίησε μια ομάδα ευρωπαίων αστρονόμων, με επικεφαλής τον ιταλό Εμανουέλε Φαρίνα.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα σπάνιο τριπλό σύστημα κβάζαρ, σε απόσταση εννέα δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για μόλις δεύτερη φορά στα παγκόσμια χρονικά της αστρονομίας που πραγματοποιείται μια παρόμοια ανακάλυψη.

Τα κβάζαρ είναι τρομερά φωτεινές και ισχυρές πηγές ενέργειας, που βρίσκονται στο κέντρο μακρινών γαλαξιών, περιβάλλοντας την κεντρική μαύρη τρύπα τους. 

Η ύπαρξη πολλαπλών κβάζαρ -διπλών ή τριπλών- πιστεύεται ότι οφείλεται στη σύγκρουση και τη συγχώνευση γαλαξιών, κατά την οποία ο κάθε γαλαξίας «συνεισέφερε» το δικό του κβάζαρ, τα οποία στη συνέχεια, μέσω της ελκτικής δύναμης της βαρύτητας, αποτέλεσαν ένα ενιαίο σύστημα.

Η παρατήρηση τριπλών κβάζαρ είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μιας και η μεγάλη απόσταση «μπερδεύει» τους αστρονόμους, οι οποίοι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν μεταξύ τους τα κβάζαρ, αν αυτά βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Για τον εντοπισμό του τριπλού κβάζαρ, οι επιστήμονες συνδύασαν παρατηρήσεις από τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και του Αστεροσκοπείου Καλάρ Άλτο στην Ισπανία.

Όπως διαπίστωσαν, δύο από τα κβάζαρ βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους από ό,τι το τρίτο. Η εκτίμησή τους είναι ότι το τριπλό σύστημα αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης γαλαξιακής δομής, που όμως ακόμα βρίσκεται σε φάση οριστικής διαμόρφωσης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό καθώς δεν εντόπισαν ενδείξεις κάποιου πολύ φωτεινού υπέρυθρου γαλαξία. 

Σχετικά Άρθρα

Νέοι γαλαξίες εντοπίστηκαν

Χρησιμοποιώντας την ισχυρότερη κάμερα του κόσμου

H ΝASA φωτογράφισε τον Πλούτωνα

Πρόκειται για τις πρώτες εικόνες του πλανήτη που λαμβάνονται κατά την προσέγγιση ...