Τα «οικολογικά» σπίτια των Χόμπιτ βρίσκονται στην... Ελβετία

ΣΥΜΠΑΝ ,

Στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τζ.Ρ.Ρ Τόλκιν, τα χόμπιτ κατοικούν στο Σάιρ, σε υπόσκαφα σπίτια γνωστά ως χομπιτότρυπες. Πρόκειται για σπίτια χτισμένα κυριολεκτικά μέσα σε πλαγιές λόφων.

Παρότι τα χόμπιτ αποτελούν πλάσματα που γέννησε η φαντασία του Τόλκιν, τα σπίτια τους είναι πραγματικά και προσελκύουν ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν ενταγμένοι στο φυσικό περιβάλλον.

Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Σε έναν οικισμό της Ελβετίας ο οποίος ακούει στο όνομα Lättenstrasse και βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντιέτικον, στο καντόνι της Ζυρίχης, στα βόρεια της χώρας.

Εκεί, το αρχιτεκτονικό γραφείο Vetsch Architektur κατασκεύασε τα «Σπίτια της Γης» στα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να μένουν τα χόμπιτ του Τόλκιν.

Τα «Σπίτια της Γης» ονομάζονται έτσι διότι είναι σχεδιασμένα με τρόπο ώστε να εντάσσονται απόλυτα στο περιβάλλον τους και να ενσωματώνονται κυριολεκτικά στο φυσικό τοπίο.

Μάλιστα, το γεγονός ότι καλύπτονται από χώμα συμβάλλει στη μόνωσή τους.

Τα εννέα «Σπίτια της Γης» καλύπτουν μια έκταση 4000 τετρ. μέτρων, κάθε σπίτι έχει επιφάνεια που κυμαίνεται από 60 τ.μ έως 200 τ.μ και έχουν από τρία έως επτά δωμάτια.

Τα σπίτια περικλείουν έναν πεταλόμορφο λόφο με μια μικρή λίμνη στη μέση. Τα υπνοδωμάτια είναι βορεινά, ενώ το σαλόνι νότιο. Τα μπάνια είναι τοποθετημένα υπογείως αλλά έχουν φυσικό φωτισμό.

Εκτός από το χώμα, η μόνωση των σπιτιών γίνεται με σπρέι γυαλιού, ενώ στο πάτωμα από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα έχει τοποθετηθεί το πολυμερές βιτουμένιο.

Σχετικά Άρθρα

Νέοι γαλαξίες εντοπίστηκαν

Χρησιμοποιώντας την ισχυρότερη κάμερα του κόσμου

H ΝASA φωτογράφισε τον Πλούτωνα

Πρόκειται για τις πρώτες εικόνες του πλανήτη που λαμβάνονται κατά την προσέγγιση ...