Ραγδαία συρρίκνωση των πάγων στην Αρκτική

ΣΥΜΠΑΝ ,

Σημαντική απώλεια πάγου στην Αρκτική την περίοδο 2003 – 2012 διαπίστωσε διεθνής επιστημονική ομάδα που μελετά δεδομένα που συλλέγει ο δορυφόρος Cryostat της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία την συγκεκριμένη περίοδο η συρρίκνωση των πάγων άγγιζε το φθινόπωρο το 36% και τον χειμώνα το 9%.

Τα δορυφορικά στοιχεία δείχνουν συνεχή μείωση των πάγων στην Αρκτική όλες τις εποχές, ωστόσο το φαινόμενο είναι εντονότερο τα καλοκαίρια.

Μάλιστα τα περασμένα έξι χρόνια η έκταση των πάγων τους καλοκαιρινούς μήνες έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, με αποκορύφωμα τον προηγούμενο Σεπτέμβρη που περιορίστηκε στα 3,61 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από το 2008 η Αρκτική έχασε περίπου 4.300 κυβικά χιλιόμετρα πάγου την περίοδο του φθινοπώρου και περίπου 1.500 κυβικά χιλιόμετρα πάγου τον χειμώνα.

Και άλλοι δορυφόροι έχουν καταγράψει συρρίκνωση των πάγων της Αρκτικής λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ωστόσο ο Cryostat επιτρέπει στους επιστήμονες να εκτιμήσουν τον όγκο των θαλάσσιων πάγων, που θεωρείται ακριβέστερος δείκτης για τις αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή.

Πηγή: econews.gr

Σχετικά Άρθρα

Νέοι γαλαξίες εντοπίστηκαν

Χρησιμοποιώντας την ισχυρότερη κάμερα του κόσμου

H ΝASA φωτογράφισε τον Πλούτωνα

Πρόκειται για τις πρώτες εικόνες του πλανήτη που λαμβάνονται κατά την προσέγγιση ...