Οι Επτανήσιοι του Γαλατσίου πήγαν εκδρομή

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ,

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

    ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΤΣΑΚΑΛΩΦ 22Α -11146 –ΓΑΛΑΤΣΙ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ 6973543120 .-FAX    210.2920524

Α.Φ.Μ. 998407496  - Δ.Ο.Υ. ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

 

                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 22-3-2015 ο πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου πραγματοποίησε πολιτιστική ημερήσια εκδρομή στην Τεγέα Αρκαδίας και τις Καρυές Λακωνίας. Ο καιρός μουντός με καλές για την εποχή θερμοκρασίες. Από την Τεγέα του νομού Αρκαδίας ξεκινήσαν την επίσκεψή τους οι εκδρομείς και από το λαογραφικό μουσείο της περιοχής με είσοδο ελεύθερη. Στις αίθουσες του μουσείου ξετυλίχθηκε μπροστά τους ολόκληρος ο πολιτισμός και καθημερινός τρόπος ζωής της αγροτικής Τεγέας μέσα από τα διάφορα αντικείμενα – εκθέματα, που αποτελούν ένα θησαυρό μνήμης. Εδώ στεγάζονται φιλόξενα οι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Εδώ ζωντανεύει η νεότερη κληρονομιά της Τεγέας.

Η συνέχεια επίσκεψη και προσκύνημα στον ιερό ναό της Επισκοπής που βρίσκεται κοντά στο λαογραφικό μουσείο σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας. Η ανθρώπινη παρουσία ήταν αδιάλειπτη, οπότε υπάρχουν ευρήματα αρχαϊκά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά. Σώζονται επίσης υπολείμματα μεσαιωνικού κάστρου.Ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρόκειται για απαράμιλλης ομορφιάς ναό βυζαντινού ρυθμού.

Η συνέχεια στο νέο σύγχρονο διαδραστικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας επίσης με είσοδο ελεύθερη και ξενάγηση. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στο χωριό Αλέα του Δήμου Τρίπολης, λίγα μόλις μέτρα από το ιερό της Αλέας Αθηνάς. Είναι ένα από τα πρώτα μουσεία της χώρας που μετά επτά χρόνια αναστολής της λειτουργίας του, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 2 Σεπτεμβρίου αφού εκσυγχρονίστηκε πλήρως.

Οι εκδρομείς παρακολούθησαν τις διαδραστικές τράπεζες μέσα από τις οποίες  εμβάθυναν στην ιστορία της Τεγεάτιδος και  
γνώρισανν τη γένεση και εξέλιξη της Τεγέας, πόλης – κράτους. Εντυπωσιακή υπήρξε η  κορυφαία ενότητα της εκθεσιακής αφήγησης  αφιερωμένη στο ιερό της Αλέας Αθηνάς. Επίσης στο μουσείο είδαν τα  εκθέματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς μέχρι και τους αρχαϊκούς χρόνους και οι εκδρομείς θαύμασαν το γλυπτό διάκοσμο του ναού της Αλέας Αθηνάς, που αποτελεί τη μοναδική πρωτότυπη μαρτυρία της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του μεγάλου αρχιτέκτονα και γλύπτη του 4ου πχ αιώνα Σκόπα. 

Μετά την περιήγηση των εκδρομέων στο αξιόλογο αυτό μουσείο, συνέχισαν την ημέρα τους στους πρόποδες του Πάρνωνα στον νομό Λακωνίας σε 950 μέτρα υψόμετρο στις Καρυές Λακωνίας, που βρίσκονται σε μια τοποθεσία που είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με αναφορές τόσο στους κατοίκους της όσο και στο ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδος. Το χωριό συνδέεται επίσης με τις Καρυάτιδες, δηλαδή τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες υπήρχαν στο πασίγνωστο μνημείο που βρίσκεται στο Ερεχθείο της Ακρόπολης και φυλάσσονται στο μουσείο της Ακρόπολης εκτός από δύο που βρίσκονται στο Λονδίνο, καθώς και σε ομοίωμα που υπάρχει σε ύψωμα του οικισμού.

Στη βυζαντινή περίοδο το χωριό ονομάστηκε Αράχοβα, που σημαίνει επίσης καρυδότοπος, και κράτησε αυτή την ονομασία μέχρι τον 20ό αιώνα. Οι κάτοικοί της διακρίνονταν πάντα για το ανεξάρτητο πνεύμα τους και θυσιάστηκαν για τους αγώνες του Ελληνικού κράτους, δίνοντας στο χωριό ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή και στη νεότερη ιστορία. Πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821, πυρπολήθηκαν από τον Ιμπραήμ και πολέμησαν κατά των Γερμανών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι κατέστρεψαν το χωριό το 1944, στο λεγόμενο «Κάψιμο της Αράχοβας».

Εκεί στις άνω Καρυές στην  πλατεία του Αγίου Ανδρέα γευμάτισαν οι εκδρομείς σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής. Μετά το γεύμα  ακολουθήσει περίπατος για όσους από τους εκδρομείς επιθυμούσαν να επισκεφθούν  το μνημείο των Καρυάτιδων όπου δεσπόζει, κατά τους ιστορικούς, πάνω στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών και αποτελεί αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου Ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολης των Αθηνών, και περίπατος στους  αιωνόβιους πλάτανους, που  φύτεψε ο Μενέλαος το 1100 πχ.

Η συνέχεια για το απογευματινό καφεδάκι σε παραδοσιακά καφενεία της περιοχής, και γύρω στις 5 το απόγευμα οι εκδρομείς έπαιρναν  τον δρόμο της επιστροφής με μοναδικό ολιγόλεπτο ενδιάμεσο σταθμό στα Ίσθμια για ξεμούδιασμα και επιστροφή στο Γαλάτσι με υπέροχες αναμνήσεις και την προσμονή της επόμενης εκδρομής του Συλλόγου.

Σχετικά Άρθρα

Εκλογές για την Ενωση Ρουμελιωτών Γαλατσίου

Η Ένωση Ρουμελιωτών Γαλατσίου - Λαμπρινής καλεί όλα τα μέλη της για την εκλογή νέου Προέδρου & Γραμματέα και για αποφάσεις επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης...Δείτε πότε θα λάβει τόπο...

Πρόσκληση για τα 50 χρόνια δράσης του Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου

Ακολουθεί παρουσίαση των βιβλίων "Η Προίκα" των Μιράντα Σοφιανού & Φωτεινής Στεφανίδη και "Ο παππούς μου ο Φάχρη" της Μιράντας Σοφιανού...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ - Νέα μαθήματα στο σκάκι και στη ρομποτική!!!

Tα μαθήματα στο σκάκι και στη ρομποτική, ξεκινάνε στο Σύλλογο Πανοράματος!!!!...Μάθετε λεπτομέρειες...

Πρόσκληση για εγγραφή στο χορευτικό της Ένωσης Ρουμελιωτών.

Μάθετε λεπτομέρειες για το πως θα εγγραφείτε στα μαθήματα...