Ημερήσια εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ , , Updated

Την Κυριακή 22-3-2015 ο πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου θα πραγματοποιήσει πολιτιστική ημερήσια εκδρομή στην Τεγέα Αρκαδίας και τις Καρυές Λακωνίας.

Στην Τεγέα θα ξεκινήσουμε την επισκεψή μας από το λαογραφικό μουσείο της περιοχής με είσοδο ελεύθερη.Στις αίθουσες του μουσείου θα δει ο επισκέπτης να ξετυλίγεται μπροστά του ολόκληρος ο πολιτισμός και καθημερινός τρόπος ζωής της αγροτικής Τεγέας μέσα από τα διάφορα αντικείμενα – εκθέματα, που αποτελούν ένα θησαυρό μνήμης. Εδώ στεγάζονται φιλόξενα οι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Εδώ ζωντανεύει η νεότερη κληρονομιά της Τεγέας. Η συνέχεια στο νέο σύγχρονο διαδραστικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας επίσης με είσοδο ελεύθερη και ξενάγηση.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στο χωριό Αλέα του Δήμου Τρίπολης, λίγα μόλις μέτρα από το ιερό της Αλέας Αθηνάς. Είναι ένα από τα πρώτα μουσεία της χώρας που μετά επτά χρόνια αναστολής της λειτουργίας του, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 2 Σεπτεμβρίου αφού εκσυγχρονίστηκε πλήρως.
Το μουσείο διαθέτει διαδραστικές τράπεζες μέσα από τις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να εμβαθύνουν στην ιστορία της Τεγεάτιδος και να γνωρίσουν τη γένεση και εξέλιξη της Τεγέας, πόλης – κράτους. Η κορυφαία ενότητα της εκθεσιακής αφήγησης είναι αφιερωμένη στο ιερό της Αλέας Αθηνάς.
Επίσης στο μουσείο παρουσιάζονται εκθέματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς μέχρι και τους αρχαϊκούς χρόνους και οι επισκέπτες θα θαυμάσουν το γλυπτό διάκοσμο του ναού της Αλέας Αθηνάς, που αποτελεί τη μοναδική πρωτότυπη μαρτυρία της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του μεγάλου αρχιτέκτονα και γλύπτη του 4ου πχ αιώνα Σκόπα.

Μετά την περιήγησή μας στο αξιόλογο αυτό μουσείο, θα συνεχίσουμε την ημέρα μας στους πρόποδες του Πάρνωνα στον νομό Λακωνίας σε 950 μέτρα υψόμετρο στις Καρυές Λακωνίας, που βρίσκονται σε μια τοποθεσία που είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με αναφορές τόσο στους κατοίκους της όσο και στο ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδος. Το χωριό συνδέεται επίσης με τις Καρυάτιδες, δηλαδή τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες υπήρχαν στο πασίγνωστο μνημείο που βρίσκεται στο Ερεχθείο της Ακρόπολης και φυλάσσονται στο μουσείο της Ακρόπολης εκτός από δύο που βρίσκονται στο Λονδίνο, καθώς και σε ομοίωμα που υπάρχει σε ύψωμα του οικισμού. Στη βυζαντινή περίοδο το χωριό ονομάστηκε Αράχωβα, που σημαίνει επίσης καρυδότοπος, και κράτησε αυτή την ονομασία μέχρι τον 20ό αιώνα. Οι κάτοικοί της διακρίνονταν πάντα για το ανεξάρτητο πνεύμα τους και θυσιάστηκαν για τους αγώνες του Ελληνικού κράτους, δίνοντας στο χωριό ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή και στη νεότερη ιστορία. Πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821, πυρπολήθηκαν από τον Ιμπραήμ και πολέμησαν κατά των Γερμανών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι κατέστρεψαν το χωριό το 1944, στο λεγόμενο «Κάψιμο της Αράχωβας».

Εκεί στις Άνω Καρυές στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα θα γευματίσουμε σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.Μπορείτε να απολαύσετε μεταξύ των άλλων τον παραδοσιακό πατσά ,την βραστή γίδα της περιοχής,την υπέροχη φασολάδα,και τις χωριάτικες πίτες.Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει περίπατος στο μνημείο των Καρυάτιδων όπου δεσπόζει, κατά τους ιστορικούς, πάνω στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών και αποτελεί αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου Ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολης των Αθηνών,και περίπατος στους αιωνόβιους πλάτανους, που φύτεψε ο Μενέλαος το 1100 πχ.

Η τιμή συμμετοχής έχει κοστολογηθεί στα 16,00 €.

Λιγάκι προτού πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής θα απολαύσουμε το απογευματινό μας καφεδάκι σε παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία της περιοχής. Με μοναδικό ολιγόλεπτο ενδιάμεσο σταθμό στα Ίσθμια για ξεμούδιασμα θα επιστρέψουμε στο Γαλάτσι.

Για συμμετοχές και πληροφορίες στα τηλέφωνα:

6973543120 - 6944720801 - 6936559587 - 6942938282 - 6973438375 - 6945639986 - 6976197166

Σχετικά Άρθρα

Εκλογές για την Ενωση Ρουμελιωτών Γαλατσίου

Η Ένωση Ρουμελιωτών Γαλατσίου - Λαμπρινής καλεί όλα τα μέλη της για την εκλογή νέου Προέδρου & Γραμματέα και για αποφάσεις επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης...Δείτε πότε θα λάβει τόπο...

Πρόσκληση για τα 50 χρόνια δράσης του Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου

Ακολουθεί παρουσίαση των βιβλίων "Η Προίκα" των Μιράντα Σοφιανού & Φωτεινής Στεφανίδη και "Ο παππούς μου ο Φάχρη" της Μιράντας Σοφιανού...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ - Νέα μαθήματα στο σκάκι και στη ρομποτική!!!

Tα μαθήματα στο σκάκι και στη ρομποτική, ξεκινάνε στο Σύλλογο Πανοράματος!!!!...Μάθετε λεπτομέρειες...

Πρόσκληση για εγγραφή στο χορευτικό της Ένωσης Ρουμελιωτών.

Μάθετε λεπτομέρειες για το πως θα εγγραφείτε στα μαθήματα...