Οι Πελοποννήσιοι του Γαλατσίου πήγαν εκδρομή

ΣΥΛΛΟΓΟΙ , , UpdatedΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Καποδιστρίου 13, ΓΑΛΑΤΣΙ
Τ.Κ 11146
Τηλ.φαξ. 2102929604

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 07.45 το πρωί της Κυριακής 12 Οκτωβρίου, οι Μοραΐτες και οι φίλοι τους ξεκίνησαν με θαυμάσιο καιρό την εκδρομή τους για την Αρκαδία.

Πρώτη στάση 15 χιλ, έξω από την Τρίπολη στο Σπήλαιο Κάψια, το οποίο ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Γαλλο Αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ το 1887. Πάνω του έχει αφήσει πιστοποιημένα Ίχνη μια μεγάλη πλημμύρα και ταυτόχρονα έρχονται στο φώς μέσα από τα βάθη της γης λυχνάρια, εργαλεία, θραύσματα οστών, κρανία ανθρώπων, που διηγούνται την ιστορία της επιβίωση.

Το Σπήλαιο έγινε επισκέψιμο το 2012, χρώματα εκρηκτικά, κόκκινα, κίτρινα, γαλάζια δημιουργούν ένα έργο τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς φτιαγμένο από την ίδια τη φύση.

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες νερά ακίνητα και σχέδια, δημιουργούν μια πραγματικότητα που δεν τη χωράει ο νους του ανθρώπου.

Μετά από το μαγικό αυτό μέρος κατευθύνθηκαν προς την ιστορική μονή Κερνίτσας που πήρε το όνομα της από την Μεσαιωνική πόλη Κερνίτσα έξω από το Βυτίνα. Το Μοναστήρι θεωρείται το αρχαιότερο της Αρκαδίας, ζει περίπου 10 αιώνες και στο οποίο λειτούργησε κρυφό σχολειό με κατώτερη μέση και ανώτερη Σχολή.

Στο εσωτερικό της μονής διατηρούνται Λειψανοθήκες με οστά Αγίων και Μαρτύρων. Η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή γιατί κατά καιρούς έχει θεραπεύσει πολλούς σχιζοφρενείς και παράλυτους. Επίσης ανάμεσα στα κελιά της Μονής υπάρχει ένα άνοιγμα όπου φυλάσσεται το γνωστό "κούτσουρο", σ΄αυτό δένονταν οι τρελοί και περίμεναν τη γιατριά.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ιστορικό χωριό Μαγούλιανα το οποίο είναι το υψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου σε υψόμετρο 1360 μέτρων.

Η εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόλου έχει θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται από τα ωραιώτερα της Ευρώπης και περίτεχνες επιχρυσωμένες εικόνες.

Η συνεισφορά του χωριού στον αγώνα των Ελλήνων το 1821 ήταν πολύ σημαντική, σύμφωνα πάντα με αυτά που αναφέρουν οι Κανέλλος Δεληγιάννης και ο Φώτιος Χρυσανθόπουλος ή Φωτάκος ο οποίος ήταν ο Α' Υπασπιστής του αρχιστράτηγου του αγώνα Θ.Κολοκοτρώνη και η προτομή του ευρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Τα Μαγούλιανα ήταν το τελευταίο χωριό που κατέστρεψαν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στις 5 Ιουλίου 1825 πριν αλλάξει η πολεμική τακτική των ελληνικών στρατευμάτων.

Η συνέχεια στο επόμενο χωριό το Βαλτεσινίκο μέσα από τις ομορφότερες διαδρομές στα έλατα της Αρκαδίας.

Εκεί σε μια θαυμάσια Ταβέρνα με θέα στα γύρω βουνά έφαγαν, ήπιαν τοπικό κρασί και χόρεψαν όπως οι Μοραΐτες ξέρουν.

Η απογευματινή βόλτα με στάση για καφέ και ψώνια στη Βυτίνα ένα χωριό ορεινό στο όρος Μαίναλο στα 1040μ. μέσα στα πεύκα τα έλατα τις καστανιές και τις καρυδιές.

Στην αρχαιότητα λατρευόταν εδώ η θεά Δήμητρα και ο Ίππιος Ποσειδώνας τα ερείπια του ναού του σώζονται.

Στην Επανάσταση του 1821 είχε αναγνωριστεί ως βακούφιο θεωρούμενος τόπος ιερός και είχε πυρποληθεί από τον Ιμπραήμ επτά φορές.

Στην επιστροφή μία στάση στον ισθμό της Κορίνθου και μετά γλέντι τραγούδι και χορό μέσα στο Πούλμαν με χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον, αφού το Δ.Σ ευχαρίστησε τους φίλους, κατά το βραδάκι έφτασαν στο Γαλάτσι.


Μετα τιμής.

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν.Γραμματέας
MΠΕΛΙΤΣΗΣ Γ.                   ΠΑΓΙΩΤΑΣ Π.

Σχετικά Άρθρα

Εκλογές για την Ενωση Ρουμελιωτών Γαλατσίου

Η Ένωση Ρουμελιωτών Γαλατσίου - Λαμπρινής καλεί όλα τα μέλη της για την εκλογή νέου Προέδρου & Γραμματέα και για αποφάσεις επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης...Δείτε πότε θα λάβει τόπο...

Πρόσκληση για τα 50 χρόνια δράσης του Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου

Ακολουθεί παρουσίαση των βιβλίων "Η Προίκα" των Μιράντα Σοφιανού & Φωτεινής Στεφανίδη και "Ο παππούς μου ο Φάχρη" της Μιράντας Σοφιανού...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ - Νέα μαθήματα στο σκάκι και στη ρομποτική!!!

Tα μαθήματα στο σκάκι και στη ρομποτική, ξεκινάνε στο Σύλλογο Πανοράματος!!!!...Μάθετε λεπτομέρειες...

Πρόσκληση για εγγραφή στο χορευτικό της Ένωσης Ρουμελιωτών.

Μάθετε λεπτομέρειες για το πως θα εγγραφείτε στα μαθήματα...